program

Noć muzeja: Brojne muzejske ustanove diljem Istre ovog petka otvaraju svoja vrata do kasno u noć

| Autor: Vanesa Begić, Branko Biočić, Zvonimir Guzić
Rodna kuća Mate Balote (Press)

Rodna kuća Mate Balote (Press)


Većina istarskih muzeja priključila se ovogodišnjoj Noći muzeja na programu u petak, 26. siječnja od 18 sati do 1 sat nakon ponoći.

Pazinski Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina upriličit će svoje programe u Kaštelu. Od 17 do 17.30 sati je otvorenje izložbe »Očima djece i studenata: kreativnost inspirirana fundusom MGP-a«, a u 18 sati predstavljanje projekta COME - Coming out Museum. Predavanje Igora Dude održat će se počevši od 19 sati s naslovom »Dolazi u život ljudi nešto novo: slobodno vrijeme u industrijskom društvu«, a potom slijedi i razgled izložbe te predstavljanje kataloga izložbe autorica Mirjane Margetić i Nikoline Rusac »Ča delamo kad ‘niš’ ne delamo – o slobodnom vremenu istarske svakodnevice«. U 21 sat bit će prikazan film »Pazi(n), punk!«, a u 22 sata slijedi after party.

Potraga za blagom

Budući da se rovinjski muzej obnavlja, programi Noći muzeja na rasporedu su u Multimedijalnom centru. U 18 sati predavanje naslovljeno »Rovinjski franjevački kompleks« održat će Marino Budicin, a od 19.30 sati je program »Papirnati svjedoci prošlih vremena. Iščitavanje muzejske prošlosti kroz publikacije«. Od 18 do 22 sata u Ekomuzeju Batana je predstavljanje izložbenog postava, u Spacio Matika održat će se program »Bitinade i gastronomija«, u isto vrijeme moći će se razgledati i izložbu »Svijet oko nas« u Centru vizualnih umjetnosti Batana te u Javnoj vatrogasnoj postaji Rovinj predmeti iz zbirke rovinjskih vatrogasaca, dok će se rovinjski akvarij moći pogledati također tijekom tih večernjih sati.

Osim što će u Noći muzeja vrata Ekomuzeja kao i uvijek biti otvorena u znak dobrodošlice, posjetitelji će moći zaviriti i iza onih koja su rjeđe otvorena za širu javnost. Bit će to prilika da se doživi autentični interijer starog rovinjskog podruma u kojim su Rovinjci čuvali, kušali i preprodavali vino. Spacio Matika (spàcio - lokalna inačica vinskoga podruma na rovinjskom dijalektu) jedini je izvorno sačuvani rovinjski spacio među više od stotinu koji su nekad bili dio rovinjske svakodnevice. Postao je dijelom Ekomuzeja 2006. godine i u njemu se od tada organiziraju glazbeni, gastronomski i drugi programi.

I »najmanji grad na svijetu«, Hum, od 18 do 21 sat ima na programu muzejske sadržaje. Program naslovljen »U potrazi za muzejskim blagom« zaintrigirat će ne samo najmlađe. Prateći mapu i rješavajući zagonetke traže se lokacije po gradu. Na svakoj pronađenoj lokaciji otkriva se nova legenda o Humu i Humštini.

Muzejsko-galerijski prostor »Grubić« Rakalj u večernjim satima, od 19 do 23 nudi pečenje i degustaciju kruha u više od 300 godina staroj krušnoj peći te glazbeni program, uz razgled stalnog postava zavičajne zbirke na katu muzejsko-galerijskog prostora »Grubić«.

Od 18 do 20 sati moći će se razgledati rodnu kuću Mije Mirkovića u Raklju.

Od 18 do 21 sat posjetitelji će moći razgledati i vodnjansku palaču Bettica. Palača Bettica datira iz 14. stoljeća. U 16. stoljeću postaje vlasništvom obitelji Bettica. S godinama je mijenjala vlasnike, a 2008. godine, nakon dugogodišnjih radova, dovršeno je njeno restauriranje i adaptacija. Prostor u prizemlju namijenjen je izlaganju arheološkog materijala (ranosrednjovjekovni sakralni objekti u okolici Gurana – crkva sv. Šimuna i velika trobrodna bazilika, ostaci obližnjeg istovremenog naselja, crkva sv. Cecilije i sv. Severina). Na prvom katu postavljena je vrijedna zbirka slika koju je u Veneciji sakupio slikar Gaetano Gresler te ostavio Gradu Vodnjanu 1818. godine. Radi se o ukupno 19 slika, uglavnom profane tematike (mrtva priroda, portret, bitka) iz razdoblja 17. i 18. stoljeća.

S okusom mora i soli

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzej grada Umaga bit će s okusom mora i soli. Okosnica događanja je prezentacija internetske stranice i kuharice koje objedinjuju sve aktivnosti organizirane u sklopu prošlogodišnjeg europskog projekta »S okusom mora«. Kako okusi ne bi ostali samo na papiru, pobrinut će se gastro-tim Prijatelja muzeja koji će pripremiti delicije s okusom mora. Moći će se i u virtualnom svijetu obići baštinske lokalitete s tradicionalnim drvenim dizalicama - gruama. Putem radionica, prezentacija, izložbi, suvenira, kulinarskih delicija i na kraju koncerta, nude se zanimljivi sadržaje svim kategorijama publike, u skladu s ovogodišnjom temom.

Od 18 do 19 sati je radionica šivanja za djecu, od 19 do 20.30 sati obiteljska radionica Sagradi batanu, a od 20 do 21 sat prezentacija internetske stranice i stručne publikacije »S okusom mora«. Potom će se predstaviti i gastro-tim, a na kraju bit će tu i koncert »Simplesmente«, uz programe retro-slušaonice i obilazak stalnog postava i najstarijeg šivanog broda iz Zambratije.

Labinski muzej od 18 do 21 sat nudi stručno vodstvo po stalnom postavu muzeja i izložbi sv. Justa što uključuje razgled tematskog stalnog postava uz naglasak na repliku rudnika i novouređenu povijesnu sobu. Posebni dio posvećen je posjeti izložbi o sv. Justu - »Od simbolike do zaštitnika grada«. Od 18 do 21 sat na redu je Art & wine radionica u Gradskoj galeriji Labin.

Kako smo pisali jučer, manifestacijom Noć muzeja u petak u Poreču počinje i službeno cijelogodišnje obilježavanje 140 godina Zavičajnog muzeja Poreštine.

Jubilarna Noć muzeja

- Svake godine se potrudimo da Noć muzeja, koju besplatno pohodi tristotinjak naših sugrađana, bude vrlo bogata i prilagođena za sve uzraste. Ovom prilikom pozivam ih da se ponovo, u što većem broju, pridruže nizu manifestacija koje smo im pripremili, kazala je ravnateljica muzeja Elena Uljančić.

Program koji počinje u 18 sati i traje sve do 23 sata, uključuje stručno vodstvo starogradskom jezgrom, grafičku radionicu za djecu, promociju knjige Gianpaola Polesinija, izložbu keramičkih skulptura, predavanja, kao i već tradicionalni razgovor s kazivačima, ove godine na temu »Anton Restović – pionir porečkog turizma«, dok će večer zaokružiti domaći zvučni i multimedijski umjetnik Alex Brajković. Manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici, dok će se radionica za djecu odvijati u Centru za posjetitelje »La mula de Parenzo«, gdje će najmlađoj publici od 18 do 19:30 sati biti ponuđena grafička radionica koju će voditi kustosice Sabina Damiani i Vltava Muk. Također u 18 sati i ispred Istarske sabornice kreće stručno vodstvo starogradskom jezgrom u pratnji višeg kustosa Davora Munde.

U 19 sati je predstavljanje knjige »Pole. Il figlio unico« markiza i novinara Gianpaola Polesinija, posljednjeg potomka znamenite porečke plemićke obitelji, dok u 20 sati kreće razgovor s kazivačima na temu »Anton Restović – pionir porečkog turizma« koji će moderirati ravnateljica Elena Uljančić. Slijedi otvorenje izložbe radova polaznika keramičarske radionice u 21 sat, koja se organizira pri muzeju, a koju vodi Elena Uljančić. Kustos Gaetano Benčić predstavit će nove arheološke nalaze vezane uz antičku brončanu skulpturu. Završnim satom započinje prezentacija fotografija kojom će se prikazati kontinuitet djelovanja muzeja koji je u 140 godina dugom razdoblju postao nezaobilazno mjesto promicanja kulture i baštine na lokalnoj i nacionalnoj razini.

U tom zadnjem satu bit će i multi-instrumentalni, elektro-akustični, multikanalni performans »Lineworks« Alexa Brajkovića koji će skladbe izvoditi uz korištenje modularnih sintesajzera, računala, glazbenih i instrumenata i manipuliranih zvukova iz prirode i studija.

Radionice recikliranja

Noći muzeja priključit će se i medulinski Centar Šantadur uz radionice ručne izrade recikliranog papira za djecu. Za posebnu edukativno-kreativnu radionicu za djecu u goste u Centar Šantadur dolazi magistra dizajna Ana Cvitić iz studija-ateljea Moj Papir. U dvosatnoj radionici ručne izrade recikliranog papira, Ana će male polaznike podučiti znanju, vještini i tehnici skoro pa jednakoj onoj koja se koristila u Kini prije dvije tisuće godina.

Nakon radionice, na programu u poslijepodnevnim satima, od 17 do 19 sati, u 20 sati je na programu mini-kino u Šantaduru - film iznenađenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater