JAVNA TRIBINA O PROBLEMU OVISNOSTI

Hrvati najviše "troše" kanabis, heroin sve manje, a vole i MIJEŠATI TVARI

Broj ovisnika o heroinu je u padu (A. SKLEDAR)

Broj ovisnika o heroinu je u padu (A. SKLEDAR)


Jedna od pet odraslih osoba u Hrvatskoj koristila je kanabis barem jednom u životu, dok ga 8 posto mladih u dobi od 15 do 24 godine uzima redovito. Djeca počinju "pušiti travu" u dobi od 16 ili 17 godina, a što ranije počnu, to je veća opasnost od dugoročnih posljedica

Hrvati najčešće koriste kanabis, heroin je u padu, a karakteristični su i po korištenju više psihoaktivnih tvari odjednom. udruga "Martišnjak z muštaci" Rovinj, u suradnji s rovinjskim Savjetom mladih, organizirala je javnu tribinu o problemu ovisnosti, s posebnim osvrtom na novije oblike ovisnosti. Na tribini su predstavnici Psihijatrijske bolnice "Sv. Ivan" u Zagrebu Jadranka Hübler, Davor Bodor i Irena Rojnić Palavra, poznati sociolog Dražen Lalić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU Istarske Valter Gržeta te predsjednik Kluba liječenih alkoholičara Rovinj Andro Ilić. Moderator rasprave bio je liječnik Predrag Mamontov, ujedno i predsjednik udruge "Martišnjak z muštaci".

Psihijatrica Jadranka Hübler navela je kako je jedna od pet odraslih osoba u Hrvatskoj koristila kanabis barem jednom u životu, dok ga 8 posto mladih u dobi od 15 do 24 godine uzima redovito. Djeca počinju "pušiti travu", odnosno marihuanu, u dobi od 16 ili 17 godina, a što ranije počnu, to je veća opasnost od dugoročnih posljedica kao što su smanjenje motivacije i interesa, slabija koncentracija i pamćenje, depresija i, naravno, ovisnost koja nije toliko čest slučaj kod kanabisa, ali do toga dođe u jednom od 11 slučajeva. Problem je i to, navodi Hübler, što se koncentracija THC-a, štetne tvrti u "travi", povećala s 5 na 10 posto, dok CBD, koji ima svojevrsnu zaštitnu ulogu u odnosu na THC, danas nalazimo u puno manjem omjeru.

Nove droge

Dražen Lalić, pak, napominje kako je već trećinu stoljeća najveći problem društva heroin, iako je njegovo korištenje u posljednjih nekoliko godina u padu. Lalić smatra kako kod uzimanja droge kao problem vidimo samo ovisnost, dok bismo ga trebali tražiti i u samome uzroku - zašto uzimamo drogu?

- Jesmo li zaista homo sapiensi, razumni ljudi, ako uzimamo ono za što znamo da nas može ubiti, pita se ovaj sociolog, koji je ujedno, uz Mirjanu Nazor, napisao knjigu "Narkomani: smrtopisi". Smatra kako su ovisnici o drogi zapravo između života i smrti te kako se ne mogu izliječiti jer se radi o bolesti središnjeg živčanog sustava, već se samo terapijom mogu kontrolirati simptomi.

Iako je upotreba heroina u značajnom padu, Hübler upozorava na pojavljivanje novih vrsta droge na tržištu. Radi se, objašnjava, o biljnim mješavinama, kemijski promijenjenim spojevima koji čine drogu koja pripada "sivoj zoni", odnosno nalazi se na granici ilegalnog i legalnog, a prodaje se i putem interneta, što je čini dostupnom, a usto je i jeftinija.

- Kod takvih se droga još ne zna kako djeluju na organizam. One ne djeluju samo na mozak, već uništavaju razne organe, napominje Hübler. (Aleta BRATTONI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater