REAGIRANJE

Emanuela Pinzan Chiavalon: Apsolutno nismo imali namjeru zataškati događaj. Štoviše, uključili smo najširu javnost škole, policiju i ostale službe

| Autor: Glas Istre
Emanuela Pinzan Chiavalon (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Emanuela Pinzan Chiavalon (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Demanti na tekst objavljen u Glasu Istre dana 15. veljače 2022.

Poštovani, ovim putem obraćam vam se kako bi, sukladno zakonu, objavili u cijelosti demanti na tekst u vašem tiskanom i online izdanju, u kojem navodite, u više navrata, da sam kao ravnateljica škole pokušala zataškati slučaj nasilja u našoj školi koji nas je sve duboko potresao.

Kako javnost nebi bila dovedena u zabludu, dužna sam ovim putem navesti sve činjenice i postupke koji su uslijedili nakon događaja i koje smo kao odgojno-obrazovna ustanova poduzeli:

Srijeda-odmah nakon događaja koji se dogodio u 10:35:

1. U 10:37, u roku od manje od dvije minute od početka samog događaja, pružili smo pomoć dijetetu. U razgovoru s njim utvrili smo da je dobro i da može nastaviti s nastavom.
2. Stručna služba škole i ja odmah smo pozvali u zbornicu svu djecu koja su sudjelovala u događaju, te ih umirili i s njima obavili razgovor s ciljem ukazivanja na neprimjereno ponašanje, te s ciljem pomirenja. Djeca su tom prilikom shvatila težinu njihovih djela, te su se odmah izgrlili, pomirili i svi zajedno plakali, kako napadnut dječak tako i ostala djeca. Nakon razgovora, sva djeca su otišla dalje na nastavu.
3. Tijekom toga jutra, u školi smo provodili aktivnost Školskog preventivnog programa, te je u školi bila prisutna službenica policijske uprave iz Odjela za prevenciju i držala predavanja. Ista je, u 10:50, odmah nakon događaja imala saznanja, te je sa stručne strane razgovarala s učenicima razreda u kojem je provodila aktivnosti kako bi im dočarala težinu i poslijedice svega što se dogodilo.
4. Odmah nakon događaja obavijestili smo sve roditelje djece koja su sudjelovala u događaju.
5. Napravili smo plan djelovanja, a sve sukaldno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima

Četvrtak:

1. U 10:35 sazvali smo izvanrednu sjednicu Vijeća učenika uz prisustvo policijske službenice iz Odjela za prevenciju. Razgovarali smo s predstavnicima učenika, te im ponovno ukazali na težinu i poslijedice ovakvih događaja.
2. U 12:00 održan je sastanak stručne službe, mene i roditelja učenika koji su sudjelovali u događaju. Na sastanku smo obavijestili roditelje o poduzetim aktivnostima, te ih upoznali da će o svemu biti službeno obaviještene nadležne institucije, a sve sukladno Protokolu.
3. Nastavili smo izradom plana aktivnosti koje slijede u narednim periodu.Tijekom dana učitelji su o događaju razgovaralli s učenicima cijele škole.

Petak:

1. U 8 sati-razgovor stručne službe s roditeljima napadnutog dječaka kako je prethodno dogovoreno. Naime, čekali smo povratak njihove razrednice koja se vraćala s bolovanja, a koja najbolje pozna dijete i obitelj. Roditelji su iskazali veliku zahvalnost za sve ono što smo poduzeli, koliko smo im pomogli, te kako smo primili njihovu djecu u školu.
2. U ranim jutarnjim satima razgovarala sam sa zamjenikom načelnika Općine Medulin, te ga upoznala s događajem i poduzetim aktivnostima i budućim planom aktivnosti. U popodnevnim satima na pismeni upit Načelnika općine ponovno smo izvjestili pisanim putem o događaju kao što sam u razgovoru to učinila već u ranim jutarnjim satima.
2. U 10:00 osobno sam posjetila razred, ponovno razgovarala sa svim učenicima o događaju, utješila i ohrabrila njih i njihovu učiteljicu.
3. Nakon razgovora u razredu, obavila sam razgovor s policijskim službenicima PU Istarske koji provode istragu.
4. Nastavili smo s provođenjem aktivnosti po Protokolu, te sukladno istom obavijestili sve nadležne institucije (Ministarstvo znosti i obrazovanja, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Istarske županije, Pravobranitelja za djecu, PU Istarsku i Centar za socijalnu skrb )

Subota:

1. Kontaktirala sam voditeljicu Tima za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja, te molila njihov hitni dolazak u školu.

Ponedjeljak:

1. U 8:00 sastanak s pročelnicom Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Istarske županije
2. Sastanak sa službenicom PU Istarske.
3. Priprememe za sjednice Učiteljskog vijeća, Vijeće roditelja, te Školskog odbora koje će se održati danas.

Sve ovo gore navedeno pišem iz razloga kako bih demantirala napise u vašem mediju koji apsolutno nisu istiniti, te su doveli u zabludu vaše čitatelje i dodatno uznemirile djecu, roditelje, učitelje i sve djelatnike škole kao i cijelu zajednicu. Sve gore navedeno pokazuje da apsolutno nismo imali namjeru zataškati događaj. Štoviše, uključili smo najširu javnost škole, policiju i ostale službe, a da se pritom nismo vodili samo strogo zadanim zakonskim okvirima, koje moramo kao ustanova slijediti već smo od prvoga trenutka bili uz djecu i roditelje sa svim našim srcima, emocijama i ljubavlju kako bi svima pomogli i kako bi ublažili tragove koje će, neminovno, ovakav događaj ostaviti na sve nas, stoji u reagiranju ravnateljice OŠ Mate Demarin, Emanuele Pinzan Chiavalon.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini