pandemiji unatoč

Direktorica TZ Novigrada Vesna Ferenac ne krije zadovoljstvo turističkim rezultatima: DO 31. SRPNJA 49 POSTO NOĆENJA U ODNOSU NA LANI ULIJEVA OPTIMIZAM

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Ovdje valja istaknuti jednu zanimljivost, a to je povećani broj turista u nekomercijalnom smještaju u odnosu na ranije godine, odnosno puno veći broj prijava od strane vlasnika kuća i stanova za odmor. Tu smo jedino ostvarili znatno povećanje od 47 posto na godišnjoj razini, a za srpanj čak 100 posto više, kaže direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac

 

"Unatoč pandemiji koronavirusa, možemo biti više no zadovoljni brojem gostiju, a nadamo se još većem odazivu u kolovozu", entuzijastički je izjavila direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac posljednjeg, udarnog vikenda u srpnju istaknuvši da, s obzirom na očekivanja u svibnju za ovu turističku godinu, recentne brojke daju razlog za optimizam.

 Čak 70 posto gostiju u srpnju

Od početka godine do 31. srpnja Novigrad je posjetilo 65.160 gostiju koji su ostvarili nešto više od 355 tisuća noćenja, što je godišnji kumulativ od 49 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a samo u srpnju boravilo je 39.500 gostiju ili 70 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Glede ostvarenih noćenja, mjesečni kumulativ u srpnju iznosi 240 tisuća ili 65 posto u odnosu na isto razdoblje u rekordnoj 2019. godini.

- Kad se te brojke analitički raščlane po vrsti smještajnog objekta, kazuje Ferenac, najviši broj noćenja na godišnjoj razini realizirali su kampovi, 111.650, pa nekomercijalni smještaj 82.310, objekti u domaćinstvu 66.900, hoteli 48.050 i naposljetku ostali ugostiteljski objekti za smještaj (npr. odmarališta, pansioni, bed & breakfast) 46.400. Tijekom srpnja i dalje predvode kampovi s 74.570 noćenja, slijedi nekomercijalni smještaj s 60.400, objekti u domaćinstvu s 49.150 te ostali ugostiteljski objekti s 33.130 i hoteli s 22 tisuće ostvarenih noćenja.

Nastavno, veli Ferenac, statistika ukazuje da je u Novigradu od početka godine boravilo najviše gostiju iz Slovenije, njih 32.700, pa na ljestvici najbrojnijih slijede državljani Njemačke, njih 11.800, Austrije 7.300, Hrvatske 3.060 te Italije 2.570. 

Slovenija uvela red u Hrvatskoj

- Ovdje valja istaknuti jednu zanimljivost, a to je povećani broj turista u nekomercijalnom smještaju u odnosu na ranije godine, odnosno puno veći broj prijava od strane vlasnika kuća i stanova za odmor. Tu smo jedino ostvarili znatno povećanje od 47 posto na godišnjoj razini, a za srpanj čak 100 posto više! Zato su ovih dana veliki redovi ispred turističkih zajednica u našem klasteru sjeverozapadne Istre jer se brojni slovenski državljani, vlasnici nekretnina ili njihovi prijatelji, dolaze prijaviti i platiti turističku pristojbu od 3 kune dnevno, dok je puna cijena za ostale goste 10 kuna, ali mogu izabrati plaćanje godišnjeg paušala od 200 kuna. To nam je samo dokaz da ih se najveći broj ranijih godina nije prijavljivao prilikom dolaska i boravka na našem području. Dakle, svjesno su nanosili štetu našem proračunu, dok inspektorat, zbog malog broja turističkih inspektora, nije u mogućnosti riješiti ovaj problem, makar su se mnogi naši privatni iznajmljivači znali požaliti i ukazivati na ilegalna ljetovanja.

A sada nam se desio jedan paradoks, da je država Slovenija stala na kraj bezakonju svojih državljana u Hrvatskoj, kad to već nismo učinili sami, time što je zbog korone postrožila mjere prelaska granice. Njihovi državljani moraju potkrijepiti ulazak u Sloveniju ciljnom potvrdom o boravku/ljetovanju u Hrvatskoj. Zato su uslijedile sve te masovne prijave u turističkim zajednicama, no i tom prilikom ima dovitljivih pojedinaca sklonih spletkarenju oko broja dana boravka ili zakidanja istog na eVisitoru, ali sustav kontrole nije u našoj ingerenciji, pojašnjava Ferenac razloge nastalih gužvi tijekom lipnja i srpnja ispred turističkih ureda, kao i znakovitog utjecaja na povećani broj gostiju, ali ne samo u Novigradu, već u cijeloj Istri. Isto vrijedi i za ostale vlasnike nekretnina, te njihove "prijatelje" koji borave u tim nekretninama.

Nezadovoljna je Ferenac i visinom turističke pristojbe koja za njih vrijedi, no sva ta regulativa je u ovlasti države. 

"No pizza" i "No ćevapčići"

Ugostitelji su, nastavlja Ferenac, dosta zadovoljni ovogodišnjim prometom, neki čak rade skoro bolje nego lani. Ferenac je mišljenja da je jedan od razloga tomu i diverzificirana, razgranata ugostiteljska ponuda. Naime, oni objekti koji su diverzificirali svoju ugostiteljsku ponudu i koji nemaju "sve i svašta" u svojim jelovnicima, već su se specijalizirali za specifična jela i vlastitu, autohtonu kuhinju, čime su u startu ostvarili selektivan pristup ka gostima, imaju bolju posjećenost od ostalih. Ali, i kvaliteta same ponude, ali i usluge je tu jako bitna. Na ulazu u pojedine ugostiteljske objekte istaknut je natpis "No pizza" ili "No ćevapčići" i time je de facto izvršen ciljni odabir gostiju. Šetnjom po gradu uvjerili smo se u dobru posjećenost ugostiteljskih objekata, zauzete stolove te ugodnu atmosferu u lokalima, što potvrđuje ove izjave direktorice Ferenac.

Još u lipnju TZ Novigrada u suradnji s Gradom Novigradom uputila je svojim građanima i gostima apel za strogo poštivanje svih preporuka i obaveznih epidemioloških mjera, a odustali su i od javnih manifestacija na kojima bi se okupio veći broj posjetitelja. Iz istog se razloga odustalo od promoviranja i implementacije novih vizuala tj. brenda turističke destinacije Novigrada koju je izradio studio Marka Bausa & suradnika iz Zagreba, a kojoj je prethodila dvogodišnja interaktivna/feetback suradnja brojnih gradskih turističkih subjekata.

- Uočili smo da se gosti ponašaju dosta oprezno i odgovorno, izbjegavaju veća okupljanja i druženja, paze na razmak i šeću u grupicama, obiteljski, gradom. Tako se ponašaju i na plaži te u restoranima i na drugim javnim mjestima. Nije potrebno isprovocirati neodgovorno ponašanje velikim priredbama, jer moguće je da se u masi zatekne i neka zaražena osoba i da kasnije svi ispaštamo zbog toga. Premalo se zna o tom virusu, a još manje o kasnijim zdravstvenim tegobama pojedinaca prouzročenih bolešću. Gosti to razumiju, ne negoduju i nema primjedbi na račun našeg odustajanja od tih većih kulturno zabavnih priredbi. U Novigradu je puno kulturnih atrakcija, uređenih i ugodnih mjesta za večernje šetnje gradom kroz povijesnu jezgru, pa preplanuli nakon plaže opušteno mogu uživati u šetnjama pod novigradskim zvjezdanim nebom, ističe Ferenac.

Tako se srijedom i subotom održava "Glazba na svakom kutku", na različitim kantunima u starogradskoj jezgri, a svoj doprinos veseloj i romantičnoj atmosferi stvaraju ulični svirači izvedbom istrovenetske i druge glazbe. Četvrtkom i nedjeljom na ulicama grada i trgu, za one najmlađe i sve koji uživaju u dječjoj mašti, ulični zabavljači iz udruge Čarobnjakovog šešira izvode svoje čarolije na štulama, monociklima i drugim pomagalima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum