Srpanjske turističke brojke

GOSTI SE KOD NAS OSJEĆAJU SIGURNO I ZATO IH DOLAZI VIŠE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO

| Autor: Patricija SOFTIĆ
foto Duško Marušić Ćići

foto Duško Marušić Ćići


Usprkos svemu što za sad turistička sezona dobro ide, ne smijemo se opustiti. I turisti izuzetno pozorno prate epidemiološku situaciju kod nas i preko noći nam može stati booking. To nam se i dogodilo u lipnju taman kad je krenulo, zbog onog teniskog turnira u Zadru. Odjednom je sve stalo, jer je ta vijest odjeknula u cijelom svijetu. Meni osobno je drago kad čujem da turisti zovu ili turističku zajednicu općine, ili same iznajmljivače, i raspituju se o stanju kod nas. Jer oni najvjerniji zaista žele doći ovdje na ljetovanje isto kao što su dolazili i za vrijeme Domovinskog rata jer su znali da su ovdje sigurni. To nam vrijedi više nego ijedna reklama. Već sad su 80 posto to stariji gosti i od njih doznajemo da svaka država nastoji zadržati svoje stanovnike u državi, ali to za njih nije odmor, kaže direktor medulinskog TZ-a Enco Crnobori

 

Prije samo mjesec dana mnogi gradovi u Istri, pa tako i Pula, bili su gotovo prazni. Na samom početku turističke sezone gledali smo nešto na što već desetljećima nismo bili navikli, jer su prvi turisti tek stidljivo počeli dolaziti. Na cestama i plažama nije bilo one tipične ljetne gužve, a šetnja uz more kroz kampove bila je zaista depresivna, tek tu i tamo poneki šator ili kamper. Već sada situacija je potpuno drugačija i premda to nisu brojke turista kojima će Istra i ove godine nastaviti obarati rekorde u posjećenosti i noćenjima, ipak ima razloga za zadovoljstvo. 

Intenziviranje prometa

- Prema službenim podacima iz sustava eVisitor, nakon lipnja, mjeseca u kojem je turizam konačno krenuo polako ali sigurno, u srpnju se promet intenzivirao i trenutno doseže 60 posto u dolascima te 58 posto u noćenjima u usporedbi s prvih 24 dana lanjskog rekordnog srpnja. Sveukupno je do petka realizirano 500.000 dolazaka i 3,65 milijuna noćenja. U uvjetima u kojim živimo i radimo u turizmu, rekao bih da je to izvrstan rezultat. Trenutno u Istri boravi 180.000 gostiju svakodnevno, i to najveći broj u privatnom smještaju, 37 posto, zatim u kampovima 35 posto, a tek onda slijede hoteli sa 14 posto, jednako kao nekomercijalni smještaj. Ono što je posebno važno jest to da Nijemci ostvaruju već 80 posto prometa u odnosu na lanjski rekordan srpanj, kao i Slovenci s postotkom od 84 posto. Slijede ih Austrijanci sa 47 posto, Česi sa 66 posto, i Holanđani sa 52 posto, kaže Denis Ivošević, direktor Ureda Turističke zajednice Istarske županije.

No, više negoli turističku statistiku, svi prate onu epidemiološku koja je ključna za opstanak ove izuzetno izazovne sezone koja se odvija u totalno nelogičnim, neizvjesnim i nesigurnim uvjetima. Svi, pa tako i Ivošević, smatraju da je ova sezona odlučujući trenutak koji može itekako utjecati na sezonu iduće godine. Nitko ne bi želio zbog nediscipline propustiti priliku koju s nestrpljenjem iščekuju, jer uskoro počinju školski praznici u dvije najjužnije njemačke pokrajine, Bayern i Baden Wuertemberg, odakle već tradicionalno dolaze naši najbrojniji i najvjerniji gosti.

- Ukoliko se budemo držali novih pravila ponašanja, vjerujem da ćemo do kraja rujna ostvariti rezultat s kojim ćemo biti ponosni, a taj isti rezultat će nam biti najbolja marketinška reputacija i promocija za narednu godinu koja također neće biti ni jednostavna ni lagana, poručuje Ivošević.

Od početka godine do petka Pula je ostvarila 60.225 dolazaka turista, što je 28 posto u odnosu na isti period prethodne godine, i 218.492 noćenja, 32 posto u odnosu na lani. Znajući da se praktički turizam počeo odvijati tek 15. lipnja, zadovoljstvo je vidjeti da su postoci turističkog ostvarenja svakim danom sve veći jer se u 7. i 8. mjesecu i inače ostvari najveći broj noćenja. Samo u Puli je u do sada u srpnju ostvareno 202.742 noćenja, što je 45 posto naspram prethodne godine, a s obzirom da je obično vikendom smjena gostiju, vidjet će se narednih dana za koliko se taj broj dodatno povećao.

Nijemci najvjerniji

Među gostima koji najradije ljetuju u Puli najbrojniji su Nijemci koji su ostvarili 82.200 noćenja, što je 81 posto od broja prethodne godine za ovaj period. Odmah iza njih slijede Slovenci sa 21.216 noćenja ili 75 posto u odnosu na lani. Po brojnosti ostvarenih noćenja treći su Poljaci sa ostvarenih 12.641 noćenja, odnosno 53 posto noćenja od prethodne godine, zatim Česi sa 12.180 noćenja ili 65 posto od prethodne godine, potom slijede Austrijanci sa 11.609 noćenja ili tek 53 posto u odnosu na lani od prethodne godine, i domaći gosti sa 10.332 noćenja ili 68 posto od njihovih ostvarenih noćenja prethodne godine.

- Po navedenim brojkama možemo vidjeti koliko nam je njemačko tržište bitno jer ostvaruju daleko najviše noćenja i inače, a u ovoj situaciji je još značajnije što imaju visok postotak dolazaka naspram prethodne godine. Već je naglašeno da se ove godine promijenilo štošta, pa i odabir smještaja koji gosti preferiraju. Ako pogledamo po kapacitetima, možemo vidjeti da je u Puli najveći broj noćenja ostvaren u privatnom smještaju, 107.546 noćenja, zatim u kampovima, 42.475, te u apartmanima i sobama u vlasništvu poduzeća, 15.297 noćenja. Najslabije su nam ove godine popunjeni hoteli i turistička naselja, te hosteli. Dnevno je trenutno u Puli preko 12.000 gostiju što je nešto više od 50 posto naspram prethodne godine, sa čime smo zadovoljni pošto Pula nema mnogo kapaciteta koji su trenutno in, dakle kampova, kuća za odmor, ali i velik je grad što je manje popularno trenutno od manjih mjesta za turističke dolaske, ističe Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog Ureda TZ-a.

Krajem prošlog tjedna u Puli je boravilo 10.000 gostiju, što je 46 posto u odnosu na lani, no to je dobro jer govori da imamo trend rasta noćenja u usporedbi s prethodnom godinom, što daje razloga za nadu da će sezona završiti i bolje nego što su svi prethodno planirali.

Medulinu pun gostiju

Obaveza svakog turista koji ulazi u Hrvatsku da se prethodno prijavi na web stranici entercroatia.mup.hr dovest će na kraju ove sezone i do nekih novih spoznaja. Naime, ove godine svi zamjećuju dosta veliku prijavu Slovenaca vlasnika kuća za odmor na području Istre, i njihovih gostiju. I u Puli su Slovenci među najčešćim gostima sa 21.216 noćenja koji su na 75 posto za sad u odnosu na lani. No, to bi moglo značiti da se ove godine vlasnici kuća za odmor ipak prijavljuju kad dolaze ovdje, baš kao što prijavljuju i svoje goste, u daleko većoj mjeri nego prethodnih godina, a da u značajnom postotku izostaju pravi turisti iz Slovenije. To se potvrđuje i na primjeru Općine Medulin, najturističkije općine u Istri, koja je u najvećoj mjeri orijentirana na obiteljski turizam i stalne goste.

- U petak smo bili na 19.000 noćenja što je još i dobro u odnosu na neke projekcije koje smo imali. Od 1. do 26. srpnja općina Medulin je uspjela doći na nekih 60 posto noćenja od onog što smo ostvarili lani u ovom periodu, a za sada smo kumulativno na 47 posto od siječnja na ovamo, iako smo realno planirali da ćemo biti na otprilike 30 posto ove godine u odnosu na promet lani. To je jako dobro i samo nek' se tako nastavi, bit će i bolje. Svi smo jako ugodno iznenađeni, a najsretniji smo što nam se i ove godine vraćaju stalni gosti koji već godinama, pa i desetljećima provode godišnje odmore kod nas. Na našem su području i dalje najbrojniji Nijemci, zatim Slovenci, ali tu priču treba realno sagledati iz jedne druge perspektive, onda slijede Austrijanci, pa Česi, na petom mjestu su, zanimljivo, domaći gosti iz drugih krajeva, i tek na šestom mjestu su Talijani. Oni su nam nažalost jako podbacili ove godine, ali mislim da je svugdje tako s njima, kaže nam direktor medulinskog TZ-a Enco Crnobori.

Iznajmljivanje "na crno"

Najtraženiji smještaj, ujedno i najpopunjeniji, i na području općine Medulin su kampovi, a za sada na tržištu najbolje kotiraju autokamp Medulin i kamp Kažela, kao i Stupice u Premanturi i kamp Piškera u Banjolama. Zatim slijede kuće za odmor i apartmani, a hoteli su tek na 25 posto uobičajene popunjenosti. Zbog toga neki takvi turistički giganti još uvijek nisu otvorili svoja vrata. Dosta kasno s radom su počele i marine koje su u općini Medulin jako brzo skočile na 50 posto popunjenosti u odnosu na lani. Crnobori se našalio da je prema sustavu eVisitor na području općine iznenada skočio i broj apartmana za iznajmljivanje ovog ljeta, i broj turista iz Slovenije, objasnivši da to pokazuje koliko je bilo „iznajmljivanja na crno“ do sada.

- Ove godine dosta u ukupnom broju gostiju nedostaju avio putnici. Još uvijek svi čekamo da se i to tržište malo jače pokrene, bez obzira što su oni činili tek oko 7 posto ukupnog broja gostiju. Ali oni su uglavnom hotelski gosti, kao i veće organizirane skupine koje dolaze autobusima. Ove godine ipak ljudi puno više putuju individualno, ako uopće putuju, pa dolaze osobnim automobilom, što ide u prilog nama u Istri jer smo dobra i brzo dostupna auto destinacija. Ali usprkos svemu što za sad turistička sezona dobro ide, ne smijemo se opustiti. I turisti izuzetno pozorno prate epidemiološku situaciju kod nas i preko noći nam može stati booking. To nam se i dogodilo u lipnju taman kad je krenulo, zbog onog teniskog turnira u Zadru. Odjednom je sve stalo, jer je ta vijest odjeknula u cijelom svijetu. Meni osobno je drago kad čujem da turisti zovu ili turističku zajednicu općine, ili same iznajmljivače, i raspituju se o stanju kod nas. Jer oni najvjerniji zaista žele doći ovdje na ljetovanje isto kao što su dolazili i za vrijeme Domovinskog rata jer su znali da su ovdje sigurni. To nam vrijedi više nego ijedna reklama. Već sad su 80 posto to stariji gosti i od njih doznajemo da svaka država nastoji zadržati svoje stanovnike u državi, ali to za njih nije odmor, kaže Crnobori.

Peticija Nizozemaca

To su svojim vlastima poručili i Nizozemci nakon što je u utorak Nizozemska iznenada stavila Hrvatsku na narančastu listu kao rizičnu zemlju, a svojim stanovnicima poručila da ne putuju ovamo, jer će inače po povratku morati u 4-dnevnu samoizolaciju. Dio njih krenuo je odmah nazad za Nizozemsku, ali veći dio njih odlučio je ostati i potpisati peticiju da se Hrvatsku vrati na listu zemalja u koje se bez problema i rizika može putovati. Svi turistički djelatnici i iznajmljivači svjesni su da ovu turističku sezonu valja živjeti iz dana u dan zbog neizvjesne i lako promjenjive situacije u cijelom svijetu. Stoga su svi iznajmljivači privatnog smještaja ove godine snizili cijene noćenja od 10 do 30 posto, i za sada sa zadovoljstvom gledaju kako rastu brojke rezervacija smještaja za najudarniji turistički mjesec - kolovoz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini