SDP-ov KANDIDAT ZA ŽUPANA

FERIĆ: Ukinut ćemo golf na Muzilu i izaći iz vlasničke strukture Brijuni rivijere. "Ukinuo bih i dvije istarske razvojne agencije jer služe isključivo za uhljebljivanje stranačkih kadrova"

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Danijel Ferić (Snimio Milivoj Mijošek)

Danijel Ferić (Snimio Milivoj Mijošek)


"Ukidanje golfa na Muzilu, izlazak Istarske županije iz vlasničke strukture promašenog projekta Brijuni rivijera, efikasnija i transparentnija županijska uprava te kompletan uvid u sve troškove dnevnica i reprezentacije, ukidanje pojedinih županijskih agencija i ostalih beskorisnih sisača proračunskog novca, poticanje neovisnih i slobodnih medija lišenih političkih pritisaka", tek su neke od ključnih točaka izbornog programa SDP-ovog kandidata za župana Danijela Ferića kojeg je predstavio danas. 

Ferić je izdvojio održivo i ekološki osviješteno prostorno planiranje, a kao prvi simbolički korak, najavio je "micanje" golfa s Muzila kojeg smatra "simbolom pogodovanja investitorima i ignoriranja volje građana."

- Još pamtimo pompozne najave bivšeg župana Ivana Jakovčića koji je govorio o Guggenheim muzeju na Muzilu od kojeg do danas nije bilo ništa, istaknuo je Ferić, osvrnuvši se i na transparentno upravljanje javnim novcem, kojeg planira osigurati uvođenjem besplatne aplikacije putem koje će svi građani imati uvid u isplate iz županijskog proračuna.

- Dakle, ako građani ukucaju moje ime, vidjet će se gdje sam to kao župan putovao ili koliko sam trošio u nekom restoranu a to će moći vidjeti i za sve ostale zaposlenike, kaže Ferić. Zalaže se i za racionalizaciju županijskih firmi, a ukinuo bi Istarsku razvojnu energetsku agenciju (IRENA) i Istarsku razvojnu turističku agenciju (IRTA) za koje tvrdi da služe isključivo za uhljebljivanje stranačkih kadrova.

- Uvjeren sam da nitko u Istri ne zna čime se te agencije bave! Što se tiče Istarskog veleučilišta, tu instituciju treba pripojiti pulskom Sveučilištu. Istarsko veleučilište ne smije činiti družina IDS-ovih profesora i prijatelja i ta institucija nema što tražiti pod kapom vladajuće stranke i Istarske županije, naveo je Ferić pritom komentirajući i projekt Brijuni rivijera.

- Davno smo ukazivali na štetnost tog projekta, točnije na fantazmagorije bivšeg župana Jakovčića koji je imao viziju da se praktički cijela obala betonira i apartmanizira. Ne želimo eksploataciju prirodnih dobara te da nam jedina vizija bude nekontrolirana urbanizacija, rasprodaja zemljišta i betonizacija. Istri treba održiv turizam koji će čuvati obalni pojas. Turizam bez megalomanskih projekata kojima se pod krinkom koncesija, devastira priroda i rasprodaje zemljište na sto godina, kao što je to pokušaj ovdje u Puli. Istra je već postala regija konobara i čistačica, a mnogi naši sugrađani žive od ljeta do ljeta preko nesigurnih ugovora. To su zapravo prerakarni radnici s gotovo nikakvim radničkim pravima, kaže Ferić.

Zalaže se za pravednije društvo, dodajući da mediji u tom segmentu imaju ključnu ulogu. "Borba za bolje društvo događa se na temelju istinitih i pravovremenih informacija. Zato je važno pustiti novinare da rade svoj posao slobodno. To nažalost nije slučaj u nekim medijima u Istri koji zbog ovisnosti o županijskom ili gradskom financiranju, nisu u službi građana te su prestali raditi u javnom interesu. Slobodno novinarstvo može doprinijeti borbi protiv lokalnih šerifa i cilj mu je stalno bdjeti nad političkim moćnicima. To ćemo poštivati, jer to je Istra koju želimo, tvrdi Ferić. Komentirajući svog protukandidata iz redova IDS-a Borisa Miletića, Ferić se našalio i rekao "da ga je malo strah".

- Maknuo sam se iz Gradskog vijeća, a sada vidim da me Miletić prati na županijskoj razini kao neki stalker . Neću se baviti drugim kandidatima, već svojim programom. Ostali neka nas prate i neka i dalje obećavaju stvari koje nisu u njihovoj ingerenciji, poput izgradnje željeznica u Istri ili tunela Učka. Da se izrazim u žargonu, mislim da građani te fore više ne puše, zaključio je Ferić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom