BUZET

ČUDOLANDIJA - igraonica za djecu kao najbolja poduzetnička ideja

Darko Hrvatin, Alen i Darija Zornada i Tomislav Zornada (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Darko Hrvatin, Alen i Darija Zornada i Tomislav Zornada (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Poduzetničke ideje koje su se razrađivale kroz tri dana, polaznici akademije prezentirali su stručnom žiriju, a tri najbolje sudjelovat će u nagradnom natječaju Start-up akademije, na finalu u Puli 24. siječnja

Čudolandija - igraonica za djecu u kojoj mogu kvalitetno provoditi svoje vrijeme, razvijati svoje vještine i kreativnost, omogućila bi u početku prijem dvanaest djece istovremeno i njihov boravak do četiri sata dnevno, ali i organizaciju rođendana i različitih radionica. Da bi je otvorili u Buzetu, bratu i sestri Alenu i Dariji Zornada, stručnom specijalistu poduzetništva i magistri pedagogije, treba prostor i novac, početno samo za opremanje otprilike šest tisuća eura. Poduzetnička ideja ovog mladog dvojca proglašena je najboljom na Start-up akademiji održanoj u Buzetu na kojoj je dvadesetak Buzećana neovisno o tome da li se već bave poduzetništvom, ili tek trebaju realizirati svoju ideju, pronašlo ponešto za sebe, poduzetnička znanja, razmjenu iskustva i ideja i mogućnost sklapanja novih poslovnih suradnji.

Kako pokrenuti vlastiti posao

Kroz trodnevnu edukaciju savladali su osnove poduzetništva i stekli nova znanja i vještine iz različitih metoda i tehnika koje će im biti korisne u budućem poslovanju.

Poduzetničke ideje koje su se razrađivale kroz tri dana, polaznici akademije prezentirali su stručnom žiriju, a tri najbolje sudjelovat će u nagradnom natječaju Start-up akademije, na finalu u Puli 24. siječnja. Žiri u sastavu gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, poduzetnik Dejan Hren i direktorica ZABA-ine poslovnice Umag Vanda Mitrović, drugo mjesto dodijelio je poduzetničkom projektu Super kombajn Tomislava Zornade koji se u sklopu svog OPG-a bavi uzgojem industrijske konoplje. Suočen s problematikom tehnologije za obradu usjeva, došao je na ideju o kombajnu koji bi bio prilagođen žetvi upravo industrijske konoplje. Treće mjesto zauzela je Mikropivovara koju je predstavio Darko Hrvatin, jedan od tri vlasnika jedne male buzetske craft pivovare "Bruman", u prijevodu dobar, radišan, vrijedan. Njihova poduzetnička ideja usmjerena je u rast poslovanja i povećanje kapaciteta proizvodnje.

Amel Hadžipašić voditelj projekata u Start- up udruzi Pula, koja je jedan od organizatora Start-up akademije, uz Grad Buzet i Istarsku razvojnu agenciju, naglasio je da su u ovoj pulskoj udruzi, koja se bavi poticanjem poduzetništva, procijenili da postoji potreba za ovakvim programom koji će postojećim poduzetnicima, a pogotovo poduzetnicima početnicima, na neki način dati alate koji su im potrebni da pokrenu učinkovito svoj posao u smislu edukacija, mentorstva, prikupljanja kapitala, pronalaska investitora, znanja o mogućnostima financiranja projekta. Udruga održava edukacije po cijeloj Hrvatskoj, a u ovom projektu sudjeluje osam istarskih gradova i općina.

Lakše osnovati vlastito poduzeće

Grad Buzet, kaže Iris Jakac, savjetnica za gospodarstvo u gradskom odjelu za financije i gospodarstvo, već dugi niz godina kroz europske projekte nastoji približiti poduzetnicima početnicima kako osnovati vlastito poduzeće, prikazati prednosti i mane otvaranja obrta, trgovačkih društva, i slično. Predstaviti im potpore, gradske, državne, mogućnosti kandidiranja na EU fondove ili pak ponudu banaka koje pružaju povoljnije kamate na kredite.

- Ovo je prva Start-up akademija u Buzetu s obzirom da se do sada mlade poduzetnike okupljalo kroz sadržaje EU projekta. Akademija je za polaznike bila besplatna, a ako su prisustvovali sva tri dana dobili su certifikat o njenom pohađanju, istaknula je Jakac. Dodala je da su u jednom od predavanja predstavili i projekt Poduzetničkog inkubatora Verzi i najavili poduzetnicima da budu spremni za 2020. godinu kada će se staviti u funkciju i moći primiti 11 poduzetnika. - Znači da će toliko obrta ili tvrtki imati priliku natjecati se za odlične poslovne prostore u rekonstruiranoj i obnovljenoj palači u buzetskoj starogradskoj jezgri koji će im doista pružiti adekvatno poduzetničko okruženje, rekli bi dati jedan dobar vjetar u leđa, komentirala je Jakac.

Stručno vodstvo

Polaznici Start-up akademije uz stručno vodstvo imali su priliku saznati mnoge informacije i usvojiti vještine koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme poslovnog planiranja, marketinga, poduzetništva i izrade web stranice proveli su ih stručnjaci iz prakse: Dejan Hren (Plethora of creativity), Mojca Tavčar Benčić (Agilna agencija), Amel Hadžipašić i Teuta Molnar (Start-Up udruga). Informirali su se i o tome kako mogu iskoristiti programe kreditiranja i potpora koji su namijenjeni upravo poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of