DINAMIČAN AKTUALNI SAT

BUZET: Poduzetnički inkubator u palači Verzi (konačno) u završnoj fazi

Sve projektne aktivnosti moraju biti dovršene do 31. listopada. Građevinski radovi na objektu u potpunosti su završeni i očekuje se izdavanje uporabne dozvole nakon što sva tijela s tehničkog pregleda, koji je održan 23. kolovoza, dostave svoja očitovanja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Palača Verzi često je predmet interesa gradskih vijećnika (Snimio Saša Nikolić)

Palača Verzi često je predmet interesa gradskih vijećnika (Snimio Saša Nikolić)


Aktualan sat sjednice Gradskog vijeća svojim je vijećničkim pitanjem otvorila Dubravka Črnac Dujanić, nezavisna s liste SDP-a iz Kajinove kvote, koju je zanimao ishod susreta s premijerom Andrejom Plenkovićem u Buzetu. Gradonačelnik Damir Kajin odgovorio je da se razgovaralo o teretnom prometu, otvaranju GP Požane/Sočerga za kamione preko 7,5 tona nosivosti, o prometnici Buzet - granični prijelaz Požane, tvrtki PAB Akrapović, hrvatskom dijelu Cimosa, odnosno P.P.C.-u, energetskoj obnovi građevina u starogradskoj jezgri Buzeta i pomoći HBOR-a buzetskom gospodarstvu.

Komisija bira pročelnika

Govoreći o prometnici Buzet - GP Požane, Kajin je rekao da je taj dio državne ceste potrebno evidentirati u katastarskom operatu. "Cijena toga, da bi se mogli razvijati prostornim planovima, je pet milijuna kuna koje mi nemamo, a Hrvatske ceste će ih osigurati", rekao je Kajin.

U kojoj su fazi radovi na palači Verzi, koliko je novaca utrošeno u izgradnju, kada je svečano otvorenje i koja će biti funkcija palače, zanimalo je Nenu Jakovljević s Prodanove Nezavisne liste.

Kajin je uzvratio da je projekt Poduzetničkog inkubatora Verzi u završnoj fazi. Sve projektne aktivnosti moraju biti dovršene do 31. listopada. Građevinski radovi na objektu u potpunosti su završeni i očekuje se izdavanje uporabne dozvole nakon što sva tijela s tehničkog pregleda koji je održan 23. kolovoza dostave svoja očitovanja.

- Cijena je trebala iznositi 3,3 milijuna kuna, a sada je prešla 7,2 milijuna kuna. Učešće Grada trebalo je biti oko 3 posto, a sada je preko 60 posto. Od 2,2 milijuna kuna koliko je u ovoj godini potrošeno do sada, jer ugovore treba poštovati, a pogotovo izvršene radove, ja sam potpisao 1,2 milijuna kuna i morat ću potpisati najmanje još 400.000 kuna, izvijestio je Kajin.

U kojoj je fazi izbor pročelnika Odjela za gospodarenje prostorom, zanimalo je SDP-ovog vijećnika Vedrana Majcana. Kajin je uzvratio kako će se sastaviti relevantna komisija vanjskih članova, ne samo iz gradske uprave, te izabrati najbolji kandidat koji udovoljava svim traženim uvjetima natječaja. Naglasio je da nitko neće biti privilegiran niti diskriminiran.

Pitanje odmarališta u Vrsaru

U tijeku je projekt dogradnje Doma za starije osobe pa je IDS-ovu vijećnicu Anu Pernić zanimalo u kojoj je fazi, koje su javne nabave provedene, koje se još trebaju provesti i kada će započeti građevinski radovi. Kajin je odgovorio da se trenutno radi na izmjenama i dopunama izvedbenih projekata te rekao da očekuje da će radovi započeti početkom iduće godine.

Sandi Černeka, nezavisni s liste SDP-a iz Kajinove kvote, upitao je što je sa školskim odmaralištem u Vrsaru. Kajin je uzvratio kako je sredinom lipnja, nekoliko dana nakon primopredaje gradonačelničke funkcije, krenuo dogovarati da Istarska županija na STEM program Centra izvrsnosti prijavi i odmarališta u Vrsaru. Namjera je bila da se radionice iz Roča, ljetne škole glagoljice i matematike, prebace u Vrsar, a da se tim novcima opremi zgrada u Vrsaru, koju bi ljeti koristili i buzetski osnovci.

- Dom u Vrsaru je u županijskom vlasništvu, Grad Buzet dobio ga je na korištenje 30 godina i prošlo je već trinaest ili četrnaest godina. Prijava projekta trebala je biti podnesena do 27. kolovoza. Imali smo dva mjeseca na dispoziciji za pripremu, ali početkom kolovoza nazvala me je direktorica buzetske škole i rekla da je Županija odustala od projekta. Da sam znao da će odustati mi bi imali taj projekt spreman za kandidaturu na ovaj natječaj u kolovozu, ali kandidirat ćemo ga na idući natječaj, odgovorio je Kajin.

Dean Prodan, nositelj Nezavisne liste, upozorio je da su na buzetskom području brojne nerazvrstane ceste koje nisu ucrtane i upitao kada se misli krenuti u rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i ostalih procesa. Rekao je također da su raskrsnice Črnica, Perci, zatim Abrami, Baredine, Salež, a i mnoge druge u katastrofalnom stanju. "Koliko se sredstava posljednjih godina ulagalo u nerazvrstane ceste i tko su bili izvođači radova", upitao je Prodan, a Kajin odgovorio da će se imovinsko-pravna pitanja rješavati kada za to bude sredstva, kao i da će se gledati da se drugim rebalansom proračuna osiguraju sredstva za intervenciju Črnica, Perci.

Širokopojasni internet

IDS-ov vijećnik Elvis Černeka upitao je u kojoj je fazi projekt izgradnje optičke mreže širokopojasnog interneta kojeg izvodi tvrtka RUNE. "U današnjem digitalnom svijetu zapravo bi to bio jedan od najznačajnijih projekata u našem gradu", rekao je i upitao ide li sve prema planu i koliko je korisnika do sada spojeno na mrežu.

Ponukan upitima i komentarima kolega sportskih penjača o postavljenoj prometnoj signalizaciji na nasipu rijeke Mirne od Istarskog vodovoda prema kanjonu, a koji su zbunjeni jer više nemaju direktan pristup penjalištima koja su se godinama uređivala i upravo je blizina pristupa vozilima bila jedna od njihovih velikih prednosti, Černeka je upitao da li su znakovi postavljeni po prometnom elaboratu, jer Pravilnik o prometnim znakovima kaže da se prometni znakovi, signalizacija, postavlja na temelju prometnog elaborata, odnosno odlukom nadležnog tijela u skladu sa Zakonom o cestama, o uređenju prometa i postavljanju prometne signalizacije. Zanimalo ga je i tko ih je postavio, da li Hrvatske vode koje imaju nadležnost nad nasipima ili Grad Buzet. Prenio je sugestiju penjača da se ne zabrani promet na oba nasipa, nego da se desni nasip ostavi slobodnim, ionako je to put koji ide prema Pengarima, a najzanimljivija penjališta su upravo na toj strani.

Kajin je uzvratio da će za širokopojasni internet dati pisani odgovor te pozvao Deana Prodana, vijećnika s Nezavisne liste, ujedno i predsjednika Turističke zajednice, da odgovori na pitanje o prometnoj signalizaciji. Prodan je rekao da je o prometnim znakovima razgovarao s predstavnicima Hrvatskih voda i resornom gradskom pročelnicom te da za njihovo postavljanje nije rađen prometni elaborat.

O kamenolomu Sv. Ivan

- U kontaktu smo s penjačima. Išli smo rješavati problem nasipa rijeke Mirne i razgovarali s Mjesnim odborom Sveti Ivan koji je tražio da se tako napravi zbog narušavanja poljoprivrede i ceste. Nakon toga se išlo u realizaciju prometnih znakova. Što se tiče penjača, razgovara se o parkiralištu u Pengarima koje bi bilo za penjače, isto tako i o parkiralištu na kraju Mirne, odgovorio je Prodan.

Černeka je replicirao da prijedlog MO Sveti Ivan nije bio da se zabrani promet na oba nasipa, nego upravo da desni ostane slobodan.

- Rekli ste da se dogovarate s penjačima što nije točno jer Sportsko penjački klub Vertical nije dobio nikakav službeni upit, kao ni Sportsko-penjački savez Istarske županije, a ni Hrvatski sportsko-penjački savez, ustvrdio je još Černeka.

Grad Buzet vlasnik je pet hektara eksploatacijske površine kamenoloma Sv. Ivan, istaknuo je Nenad Šćulac s Prodanove Nezavisne liste, koji je zatražio informacije o prihodima od naknade za koncesiju od eksploatacije mineralnih sirovina, informaciju o pridobivenoj količini mineralne sirovine iz svih kamenoloma na buzetskom području, informaciju o zakupu navedene površine i o kontroli nadležnih službi količina otkopane mineralne sirovine u posljednjih pet godina. Upit je postavio resornom gradskom odjelu i zatražio pisani odgovor. Šćulca je zanimalo i da li postoji opći akt Gradskog vijeća kojim se regulira korištenje službenog vozila 24 sata dnevno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom