naučila je sve raditi sama

ANKICA DOBLANOVIĆ IZ LOBORIKE - Oslikava predmete decoupage tehnikom. Za Uskrs je izradila više od 200 ukrasnih pisanica

Kad krenem raditi, radim i po deset sati jer je to pipkav posao. Dugo mi ide odvajanje salveta, ali potom, za samo lijepljenje, recimo jaja, treba mi oko pola sata. Što je predmet manji, to je teže raditi jer se lijepi u 'flekicama'. Stavim jedan dio, zalijepim, pa moram čekati da se osuši, pa drugi dio i tako redom. Jedno jaje, primjerice, prođe i po šest puta kroz ruke, kaže vrijedna Ankica Doblanović

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERČEVIĆ
Ankica Doblanović iz Loborike s pisanicama koje je oslikala

Ankica Doblanović iz Loborike s pisanicama koje je oslikala


Kao inženjer građevinarstva, Ankica Doblanović iz Loborike oduvijek je imala sklonost prema preciznosti, umjetnosti i estetici, a otkad je otišla u mirovinu, uz obilje slobodnog vremena i određenu dozu nervoze, tražila je nešto čime bi upotpunila tu svoju potrebu za kreativnošću, a ujedno i za opuštanje i smirenje. I našla ju je u decoupage tehnici koju je od 2010. godine do danas itekako usavršila. Gotovo svaki period u godini ima svoje motive koji potiču gospođu Doblanović da radi ono što najbolje zna - decoupage tehnikom sa salvetama oblaže razne predmete od malih, poput čaša, zdjelica, vaza, do onih većih, poput ukrasnih kutijica i velikih kutija za dječje igračke.

slike

Uskrs je vrijeme kada se Ankica Doblanović koncentrira na izradu uskrsnih jaja, pisanica. U protekla dva mjeseca izradila ih je više od dvjesto i gotova sva je ili prodala ili poklonila, jer njeni su predmeti traženi.

- Riječ je o tehnici u kojoj koristim raznovrsne salvete i njima oblažem predmete. U ovom periodu to su jaja koja mogu biti plastična ili od stiropora. Podloga za decoupage, međutim, može biti različita, i drvena i staklena, što me sve više privlači. Radim i na papiru, odnosno izrađujem čestitke za razne prigode, kaže nam Doblanović.

Uz pomoć interneta naučila je sve raditi sama, a danas tvrdi da je upravo to opušta, smiruje, jer nema preskakanja koraka, sve se radi pomalo, precizno i oprezno.

slike

Prigodno uskrsno stablo

- Koristim uglavnom salvete, i to troslojne, koje moram odvojiti jer koristim samo zadnji, najtanji sloj, što mi ponekad oduzme najveći dio vremena. Jer da to ne radim, ljepilo bi se zalijepilo samo za zadnji sloj i s vremenom bi se gornja dva sloja odlijepila i otpala. Zato uz pomoć nožića polako odvajam slojeve. Te salvete kupujem po komadu, na dva mjesta u Puli, u "Paji" i Repromaterijalu, a naručujem ih i putem interneta. Koštaju od dvije do četiri kune, ovisno o motivima. Može se koristiti i papir ili se motivi mogu i isprintati, ali tada papir treba namakati da omekša i postane podatniji. Radim i s oslikanim rižinim papirom koji je također odličan za decoupage, pojašnjava nam Doblanović.

pisanice Ankice Doblanovicxx iz Loborike

Ankica Doblanović iz Loborike s pisanicama koje je oslikala

Nakon nekoliko godina rada nakupilo se interesantnih predmeta poput drvenih kutija, boca, vaza za cvijeće, okvira za slike, te je sve 2016. godine i izložila u obližnjoj Osnovnoj školi u Loborici. Potom joj je život donio druge obveze zbog koje je nakratko pauzirala, da bi potom još revnije prionula staroj ljubavi, izradi predmeta poput anđelića od krep papira.

slike

Oslikane drvene kutije

- Obiteljski nam je običaj da 1. siječnja svi dođu kod mene na ručak i onda prigodno svima izradim isti predmet, anđela od papira, kutiju pa stavim bombone ili vrećice s lavandom, ili staklenke… Lani sam prvi puta počela oslikavati jaja i svi su to dobro prihvatili. Čak mi je jedna rođakinja donijela šest pravih, ali šupljih guščjih jaja i njih sam ukrasila i podijelila, a jedno sam zadržala sebi. U pravilu, kad krenem raditi, radim i po deset sati jer je to pipkav posao.

slike

Pisanice imaju razne motive

Dugo mi ide odvajanje salveta, ali potom, za samo lijepljenje, recimo jaja, treba mi oko pola sata. Što je predmet manji, to je teže raditi jer se lijepi u 'flekicama'. Stavim jedan dio, zalijepim, pa moram čekati da se osuši, pa drugi dio i tako redom. Jedno jaje, primjerice, prođe i po šest puta kroz ruke. Pa još ako treba staviti mašnice, perlice ili uzice da visi, sve to uzme vrijeme, ali već sam se ispraksirala.

slike

Vaza s ukrašenim jajima

Drvene predmete prije premažem akrilnim bojama, ali je kod tih ravnih ploha lijepljenje nešto jednostavnije jer koristim metodu 'peglanja'. Doslovno se salveta s ljepilom stavi na podlogu, preko se stavi papir za pečenje i onda se peglom prelazi preko toga dok se ne zalijepi. Zvuči možda komplicirano, ali je jednostavno, a usto i relaksira i ispadne lijepo. I svi zadovoljni, kazala nam je vrijedna Ankica Doblanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater