u premanturi

Predavanje Alberta Marinculića "Utjecaj pesticida na zdravlje i okoliš"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Davor Javorovic/Pixsell)

Ilustracija (Snimio Davor Javorovic/Pixsell)


U prostorima stare "Škole" na placi u Premanturi, održat će se u četvrtak, 25. travnja, u 19 sati, predavanje Alberta Marinculića "Utjecaj pesticida na zdravlje i okoliš". Ulaz je slobodan.

-  Više od 500 različitih formulacija pesticida koristi se u našem okruženju, uglavnom u poljoprivredi. U posljednjih pet desetljeća uporaba pesticida omogućila je bolje prinose, ali zbog njihove masovne uporabe svjetska znanstvena javnost je osobito zabrinuta za opasnost po ljudsko zdravlje i štetne učinke na ne ciljane organizme, osobito kukce oprašivače.

Tlo je glavni rezervoar za razne onečiščujuće tvari pa tako i pesticida te izvor zagađenja površinskih i podzemnih voda i zraka. Otprilike 5 milijardi kilograma pesticida primijeni se diljem svijeta godišnje, što dovodi do vrlo ozbiljnih posljedica po biološku raznolikost i ne ciljane organizme. U ruralnim područjima zemalja u razvoju godišnje oboli više od 3 milijuna poljoprivrednika od akutnog trovanja dok čak 25 milijuna od kroničnog trovanja što predstavlja oko 180 000 smrtnih slučajeva među poljoprivrednicima godišnje, tvrdi Albert Marinculić.

Prof. dr. Albert Marinculić rođen je 1961. godine u Malom Lošinju. Studij na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je upisao 1981. godine te diplomirao 1986. godine. Odmah se po diplomi zaposlio na Zavodu za parazitologiju i invazijske bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje i danas obnaša dužnost redovitog profesora u trajnom zvanju. U 2022. godini osniva Udrugu biofila Hrvatske čiji je i predsjednik.

U sklopu Udruge posebno se zalaže na području zabrane opasnih pesticida, zaštite okoliša, spasa oprašivača i promocije ekološke poljoprivrede.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini