najdugovječnije smotre

Održano jubilarno 30. izdanje susreta vinara i proizvođača maslinovog ulja: Zlato za bijelo i crno vino OPG-u Siljan

| Autor: Mihael STOJANOVIĆ
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


Jubilarna 30. Smotra vina južne Istre i godinu dana mlađa Smotra maslinovog ulja Istre, dvije među najdugovječnijim smotrama u Istri, održane su prekjučer u Vodnjanu.

Dvojna manifestacija je započela degustacijama, predavanjima i izložbama, a uvečer je krenula svečana dodjela priznanja za najbolja vina odnosno ulja.

Najbolje ocijenjeno vino u kategoriji bijelih vina je Istarska malvazija berbe 2023, OPG-a Siljan, s ostvarenih 87 bodova. Zlato na 2. odnosno 3. mjestu su osvojili i vinarija Babos te Adriano Deltin.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Grad vrhunskog maslinovog ulja

Siljan je također osvojio prvo mjesto u kategoriji crnih vina, a u kategoriji Vina od prosušenog grožđa zlato je dobio vodnjanski Burin. Na ove dvije cjelodnevne smotre sudjelovalo je čak 66 proizvođača vina i maslinovog ulja iz cijele Istre.

Voditeljica dodjele priznanja za najbolja vina i ulja, Vanja Stojković, rekla je da je Vodnjan, u maslinarskim segmentima od proizvodnje do brendiranja centar maslinarstva i grad vrhunskog maslinovog ulja, jedni od najboljih ulja na svijetu. Spomenula je i gradsko-osnovanu udrugu Agroturist sa svojim počecima u travnju 1995. godine s ciljem razvoja, širenja i unapređivanja poljoprivredne proizvodnje istarskog kraja.

- Priča o ekstra djevičanskim maslinovim uljima više nalikuje na bajku nego na običnu priču. Ulja proizvedena od istarskih sorti maslina uvrštena su u sam vrh svjetske kvalitete. Već osmu godinu zaredom Istra je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, a vodnjanski uljari su u tom segmentu brojni i visoko kvalitetni, zaključila je Stojković.

Gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio rekao je kako nije bilo bakama i djedovima prihvatiti nove tehnologije, no novije generacije uspjele su u tome.

- Zahvalio bih se Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i Istarskoj županiji, te Ministarstvu poljoprivrede, koje nas je pratilo i davalo mogućnosti da se razvijamo u tom smjeru. Vidimo velika kolebanja u cijenama ulja; moramo dati organizirani dogovor pristupu jednom takvom problemu.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Vodnjan, Vodnjanština i Istra imaju male, ali vrhunske proizvode. Taj pristup omogućio je da naša ulja i vina budu prepoznata u svijetu. Imamo 30 godina iskustva; znamo kamo idemo, što možemo, a najvažnije je što vidimo da možemo postići. Znamo što znači brendiranje i tu smo gdje jesmo, zaključio je gradonačelnik Vodnjana.

Pročelnik Ezio Pinzan u ime župana Borisa Miletića čestitao je 30. obljetnicu smotre vina.

- Grad Vodnjan je prije 30 godina odlučio razvijati poljoprivredu i to je pokazao konkretno osnivanjem udruge i zaposlenjem profesionalnog agronoma Franka Raguža, koji ima najveće zasluge u motiviranju mladih u bavljenju poljoprivredom. Prije 30 godina neki naši maslinari nisu bili ni rođeni, a danas se bave maslinarstvom.

Cijelu jednu generaciju motivirao je kako bi se bavili onime što je u Vodnjanu najbolje, najisplativije, tradicijom i kulturom. Ne samo u južnoj Istri već u Hrvatskoj, grad Vodnjan je promjenom tehnologija branja maslina, čuvanjem maslina, preradom, doprinio jako puno u razvoju hrvatskog maslinarstva. To sve ne bi bilo moguće da nije bilo potpore od Županije, od Grada i od maslinara koji su vrijedno radili i trudili se.

Osmu godinu smo zaredom najbolja maslinarska regija na svijetu te imamo najveću manifestaciju mladog maslinovog ulja u Hrvatskoj, a to su rezultati 30-godišnjeg rada i provođenja strategije. Naši maslinari koristili su fondove Europske unije, pojašnjava pročelnik Pinzan koji je istaknuo važnost znanja u korištenju fondova, edukacije mladih i promocije proizvodnje ulja.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Zlatna medalja polovini uzoraka vina

Sanja Radeka, voditeljica senzornog ocjenjivanja pri Institutu za poljoprivredu i turizam, izjavila je da je senzorno i organoleptički ocijenjeno 22 vrste vina: 10 bijelih vina, 8 istarskih malvazija, 1 muškat, 2 rosea i 1 cabernet sauvignon. U kategoriji crnih vina bilo je 6 uzoraka; merlot i 3 uzorka drugih crnih sorti. Desertna vina, poput Vin de Rose, imala su 3 uzorka, dok su pjenušava vina imala 2 uzorka.

Senzorno ocjenjivanje provodilo se prema 100 bodova, s 5 certificiranih analitičara iz Poreča te je primijećena vrlo visoka kvaliteta vina južne Istre. Dodijeljeno je 12 zlatnih medalja, što čini 55% uzoraka, te 1 počasna medalja odnosno 4%. Niti jedan uzorak vina nije eliminiran te na skali ocjenjivanja od 80 do 87 rangirana su vrhunska vina.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Istarska maslinova ulja visoko nagrađena

- Ovo je jedna od najboljih izložbi vina južne Istre, a bilo bi sjajno da se još veći broj vinara pridruži u ovoj manifestaciji koja traje već tri desetljeća. Što se tiče kvalitete samih vina, ističe se njihova bogata struktura te njihov visok potencijal, zaključila je Radeka.

Karolina Brkić Bubola, znanstvenica s Instituta za poljoprivredu i turizam, istaknula je da ova ulja svake godine rastu po kvaliteti i prepoznatljivosti te da su na vrlo visokoj razini. Naglasila je da je za jedno malo mjesto poput Vodnjana, čuo cijeli svijet. Metoda ocjenjivanja uključivala je fizikalno-kemijsku i senzornu analizu. Maslinova ulja ocijenjena su prema metodama Međunarodnog vijeća za masline i metodama koje se primjenjuju na svjetskim natjecanjima.

- Metoda senzorne analize je vid opisivanja maslinova ulja te ova vaša ulja su prilično kompleksna, imaju gorčinu i pikantnost, ali sav taj sortiment koji ima Vodnjanština vidio se ove godine. Upravo Buža je imala jako harmonična ulja i aromatična ulja dok je istarska bjelica iskazala svoju gorčinu, pikantnost i sav taj pigment. Unatoč velikoj suši i napadu maslinine muhe, vodnjanska ulja su i dalje ostala zlatna. Od 83 uzorka maslinova ulja što su zaprimljena, 72 su bila ekstra djevičanska ulja odnosno 87%.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Kriterij bodovanja odnosio se na senzornu analizu pa je dodijeljeno 52 zlatne medalje, 10 srebrnih medalja, 4 bronce i 6 diploma za 51 sortno ulje i 32 mješavine ulja.

Brončane medalje su dodijeljene uljima s ocjenom od 70 do 74, srebrne za ocjene od 75 do 79, dok su zlatne medalje dobili proizvodi s ocjenom iznad 80 bodova objasnila je Brkić Bubola.

Kao dodatni kriterij ocjenjivanja, korištene su i kemijska analiza, slobodne masne kiseline te peroksidni broj. Uzorci s više od 0,80% slobodnih masnih kiselina nisu uvršteni među ekstra djevičanska ulja, a napad maslinine muhe rezultira povećanjem slobodnih masnih kiselina. Ulje s peroksidnim brojem višim od 20 ne može biti klasificiran kao ekstra djevičansko ulje, no ove godine takvih slučajeva nije bilo. Čak 90% uzoraka bilo je klasificirano kao ekstra djevičansko ulje.

- Čestitam jer nije to samo podneblje koje imate ni samo rad koji ste uložili već je to i znanje koje se prenosi godinama, znanje koje je već 30 godina prisutno na vašim smotrama, poručila je Brkić Bubola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum