u sklopu projekta "baš ti na znanje"

FOTO / U Muzeju grada Umaga održana radionica izrade bokobrana i brkova za barke

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto: Muzej grada Umaga)

(Foto: Muzej grada Umaga)


U Muzeju grada Umaga proteklog je vikenda održana radionica izrade bokobrana i brkova za barke pod vodstvom Ivana Longina, jednog od rijetkih majstora koji se još uvijek bavi ovim zanatom i nastavlja ovu pomorsku tradiciju.

Ovo je jedna od deset radionica unutar projekta "BAŠ TI NA znanje" koji uključuje i radionice namijenjene odraslim osobama. Prošlogodišnja iskustva pokazala su da su uz djecu i odrasli jako zainteresirani za muzejske prezentacije, pa im je ove godine omogućen cjelogodišnji ciklus seminara vezanih uz lokalnu baštinu, a temelje se na muzejskim temama, tradicionalnim znanjima i vještinama. Ovogodišnje prošireno izdanje baštinskih radionica ostvareno je uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Umaga.

Radionice za cilj imaju prenijeti zaboravljena znanja u svrhu njihovog očuvanja, ali i ponuditi građanima zanimljive aktivnosti za provođenje slobodnog vremena.

(Foto: Muzej grada Umaga)(Foto: Muzej grada Umaga)

Uz već tradicionalne prezentacije izrade košara i sapuna, u ponudi su i radionice s kulinarskom tematikom, kao što je izrada umaških fritula, koje su se nekada spremale u božićno vrijeme. Ta tradicija pomalo izumire, pa se putem radionica želi educirati što više građana kako se taj lokalni običaj ne izumro. Isto vrijedi i za soljenje i konzerviranje ribe, praksu koja je prema svjedočanstvima nekada bila uobičajena u našem kraju, a danas pomalo nestaje.

"Kako se u umaškom muzeju nalazi i stalni postav prapovijesnog šivanog broda iz Zambratije htjeli smo našim sugrađanima prenijeti neka znanja o drvenoj brodogradnji i brodovima pa smo dali izraditi nacrt jednog od tradicionalnih brodova koji su nekada bili usidreni u umaškoj luci. Nacrt će nam poslužiti za izradu makete tog broda preko brodomaketarskih radionica koje ćemo ovog ljeta organizirati za najmlađe", izvijestila nas je Barbara Crnobori, viša kustosica Muzeja grada Umaga.

No, tu nije kraj aktivnostima projekta "BAŠ TI NA znanje".

(Foto: Muzej grada Umaga)(Foto: Muzej grada Umaga)

"Radionice izrade staklenih perli, prirodne kozmetike i ekoprinta su opet vezane uz muzejski postav i predmete koji se čuvaju u muzejskom fundusu. Tako će polaznici ovih radionica moći vidjeti staklene perle iz raznih razdoblja koje se čuvaju u muzeju, upoznati se s balzamarijima u kojima su stajali rimski parfemi ili vidjeti volke i upoznati se s tajnom dobivanja purpurne boje iz tih školjaka. Cilj nam je nastaviti s ovakvim radionicama jer smo uvidjeli da privlače korisnike koji do sada nikada nisu bili u muzeju. U jednoj drugačijoj i opuštenijoj atmosferi koja se stvara tijekom ovih radionica, naš muzej je stekao nove korisnike i sljedbenike muzejskih programa, možemo slobodno reći i muzejske prijatelje", otkrila nam je na kraju ciljeve projektnih radionica Crnobori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater