GASTRONOMSKI DOGAĐAJ

Počeo 3. Weekend Food Festival u Rovinju: Ove godine naglasak na lokalnoj gastronomiji i predstavljanju svjetski priznatih kulinarskih talenata

| Autor: Glas Istre
Mate Janković, Ante Udovičić i Matija Bogdan (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)

Mate Janković, Ante Udovičić i Matija Bogdan (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)


Treći Weekend Food Festival započeo je danas u staroj rovinjskoj Tvornici duhana. Regija koja predvodi trendove i kulinarske inovacije, istovremeno čuvajući tradiciju i autohtone okuse, tako je ponovno okupila vrhunske chefove, najpoznatije kulinarske talente, ali i mlade nade te predstavnike industrije gastronomije i ugostiteljstva, koji će tijekom dva dana kroz sadržajan program istaknuti važnost gastro i eno scene kroz panel diskusije, predavanja, showcooking radionice i masterclassove.

Ovogodišnje izdanje donosi i novitete, poput Weekend Food Marketa, koji svim posjetiteljima nudi raznoliku gastronomsku ponudu lepezu od lokalnih do internacionalnih specijaliteta.

Masterclass Champagne (Snimila Neva Zganec / Pixsell)Masterclass Champagne (Snimila Neva Zganec / Pixsell)

Festival su otvorili su direktori Tomo Ricov i Boris Kovaček koji su okupljenima predstavili ovogodišnji program i novitete.

"Ove godine smo okupili najbolje što Hrvatska i regije nudi. Okrenuli smo se sebi sa željom da promoviramo lokalne namirnice, lokalne ljudi i svjetsku izvrsnost. Naravno, tu su brojni domaći predavači, vrhunski chefovi, jer važno je pokazati što stvarno imamo, čime se možemo pohvaliti, što možemo dati svijetu i zbog čega bi svi trebali doći u Rovinj, Istru i Hrvatsku, poručio je Boris Kovaček.

Nevena Rendeli vejzović, Tomo Ricov i Boris Kovaček (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)Nevena Rendeli Vejzović, Tomo Ricov i Boris Kovaček (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)

"Weekend Food Festival postao je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje hrane, istinska poslastica za nepce i dušu. Ove godine je naglasak na lokalnoj gastronomiji i predstavljanju svjetski priznatih kulinarskih talenata. Time potvrđujemo posvećenost promicanju kulinarstva u regiji kroz paralelna predavanja, panele, masterclassove, showcooking radionice, ali i fantastičan zabavni program", poručio je Tomo Ricov.

Prvi festivalski dan započeo je panelom "Je li se mučenje isplatilo?" na kojem su se okupili Matija Bogdan, izvršni chef Aminess Hotels & Resorts, Ante Udovičić, restoran Lemongarden, i moderator Mate Janković iz restorana SOL. Publika je uživala u opuštenoj atmosferi i iskrenim iskustvima hrvatskih chefova koji imaju najveći broj odrađenih sati i godina stažiranja u renomiranim svjetskim restoranima.

Matija Bogdan (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)Matija Bogdan (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)

"Ne bih rekao da je to mučenje, jer ako voliš ovaj posao, onda se i žrtvuješ. Svake godine idem na stažiranje, spustim svoj ego, odlazim po novo iskustvo s ogromnom željom za znanjem.   Ono što sam osjetio na stažiranju u renomiranim restoranima još nisam doživio u hrvatskim kuhinjama, a to je ponos prema poslu. Radiš od jutra do mraka, ali osjećaš ponos što imaš priliku raditi u takvim kuhinjama, s tim chefovima i tada se sve isplati", rekao je Matija Bogdan, a s njim se složio i Udovičić.

"Više sam naučio u nekoliko godina stažiranja, nego ikada do tada", rekao je Ante Udovičić koji je na prvo stažiranje krenuo sa 36 godina, kada je već bio izgrađeni kuhar. Iskustvo koje je stekao ne bi mijenjao, a priznao je i kako je morao ostaviti ego sa strane i biti dio kolektiva.

Mate Janković, Ante Udovičić i Matija Bogdan (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)Mate Janković, Ante Udovičić i Matija Bogdan (Snimila Emica Elvedji / Pixsell)

"Radiš od sedam ujutro i ideš doma oko dva ujutro, tek kad sve očistiš. Na stažiranju vlada vojnička stega, moraš biti uredan i čist, slušati i raditi. Žrtvuješ se, ali isplati se jer je to ulog u sebe", zaključio je Udovičić.

Današnji program donosi i inspirativne nastupe kao što je onaj Alejandra Serrana, španjolskog chefa i vlasnika istoimenog restorana, inspirativan panel "Svi su nam rekli da ćemo propasti, ipak, sve bismo ponovili", na koji dolaze ugledni chefovi poput vlasnika i chefa Zijavice Stivena Vunića, chefice Sopala Katarine Vrenc, chefa i vlasnika konobe Campanelo Mate Sučića te Hells Kitchen sous chef i ex KUT Ivana Bekavac, kao i panel "Dvadeset godina na vrhu" na kojemu će vlasnik Boškinca Boris Šuljić, vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić, chef Dvora Hrvoje Zirojević i vlasnik i chef restorana Monte Danijel Đekić govoriti o tajnama trajanja i dugovječnosti na gastronomskoj sceni. Jednako atraktivno će biti i sutra, kada program započinje panelom "Koncept izvrsnosti - Može li chef konstantno biti originalan i kreativan?" na kojem će sudjelovati Paul Ivić iz restorana Tian u Beču, Leonardo Fonseca, bivši chef Hiše Franko i Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre i chef restorana Cap Aureo. Raspravljat će se o temama poput fenomena Boogie Laba, specifičnostima slovenske i beogradske gastro scene, ali o profitabilnosti fine dining restorana.

Masterclass (Snimila Neva Zganec / Pixsell)Masterclass (Snimila Neva Zganec / Pixsell)

Posebnost i novitet ovogodišnjeg Festivala je i Weekend Food Market, koji nudi bogatu gastronomsku ponudu, otvoren je i besplatan za sve posjetitelje od 10 sati do ponoći te će ostati otvoren i u nedjelju od 10 do 17 sati. Također, Weekend Food Market je mjesto na kojem će se održavati zabavni dio programa u kojemu će danas nastupiti istarska legenda Alen Vitasović, a sutra legendarni Neno Belan.

(Snimila Emica Elvedji / Pixsell)(Snimila Emica Elvedji / Pixsell)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater