vremenska prognoza za istru

Pripremite kišobrane i jakne: Stižu kiša i grmljavinski pljuskovi

| Autor: Petar Radovan/Istramet, DHMZ
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


"Još danas očekuje nas vrlo toplo, ali i sve vjetrovitije vrijeme uz jugozapadnjak. Sutra ćemo pisati o velikom temperaturnom gradijentu između sjevera i istoka zemlje", piše Istramet.

(Foto: Istramet)(Foto: Istramet)

(Foto: Istramet)(Foto: Istramet)

I u ponedjeljak još pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz južinu, a od utorka oblačnije, promjenjivije i hladnije, uz buru, povremenu kišu i grmljavinu, u gorju i snijeg, piše HRT.

“Na istoku Hrvatske ponedjeljak će biti još jedan sunčan dan. Sredinom dana zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 12 do 14 °C, a dnevna oko 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj dnevna temperatura malo niža nego na istoku, od 27 do 29 °C, a ujutro od 12 do 15 °C. Bit će sunčano s ponešto visokih, tankih oblaka. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, u višim predjelima i s olujnim udarima.

Olujnih udara jugozapadnog vjetra bit će i u Gorskoj Hrvatskoj, a na obali će puhati većinom umjereno jugo i južni vjetar. Uz sunčano vrijeme i samo poneki oblak dnevna temperatura porast će na 20 do 24 °C.

Obilje sunčana vremena i u Dalmaciji. Poslijepodne će nebo prekrivati visoki tanki koprenasti oblaci. Zapuhat će umjereno do jako jugo, uz obalu i južni vjetar, pa će more biti sve valovitije. Temperatura će porasti na 24 do 27 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će ponedjeljak proteći sunčano s povremeno umjerenom naoblakom. Tijekom dana će jačati jugo i južni vjetar pa će more biti umjereno valovito.”

Od utorka promjena

“U utorak stiže kraj neuobičajeno toplog vremena s kišom i grmljavinom, koji će najprije zahvatiti sjeverozapad zemlje. S naglim okretanjem vjetra na sjeveroistočni prodrijet će osjetno hladniji zrak, pa će kiša potkraj dana u gorju prelaziti u snijeg. U srijedu i četvrtak još hladnije te promjenjivo s povremenom oborinom.

I na Jadranu će se u utorak postupno naoblačiti. Glavnina kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, stiže u drugom dijelu dana i u noći na srijedu. Umjereno i jako jugo već će u utorak navečer na sjeveru naglo okrenuti na olujnu buru. U srijedu i četvrtak promjenjivo. Kiša i pljuskovi većinom lokalni. Puhat će bura i sjeverozapadni vjetar, a temperatura će biti primjerenija sredini travnja od ove prošlih dana.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

UTORAK - Pretežno oblačno vrijeme, krajem dana uz jače pogoršanje vremena s mjestimičnom kišom, a moguć je i grmljavinski pljusak. Kiša će u noći u Gorskom kotaru okrenuti na snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Umjeren i jak jugozapadnjak kasno navečer okrenut će na jaku buru s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka od 9 do 14 °C, dnevne vrijednosti između 18 i 22 °C, navečer o oštrom padu.

SRIJEDA - Pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost slabe kiše, dok u višem gorju može biti snijega. Obilnije oborine ne očekujemo. Puhat će umjerena i jaka bura, danju duž zapadnu obalu Istre sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 3 do 9 °C, dnevne vrijednosti između 13 i 16 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini