vremenska prognoza za istru

Danas prave ljetne temperature, uskoro stiže žestoka proljetna promjena vremena

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimila Ana Križanec / Novi list)

Ilustracija (Snimila Ana Križanec / Novi list)


Nakon ljetnog vikenda uz temperature zraka i do 30 °C, sredina tjedna donosi nam žestoku proljetnu promjenu vremena koja će kulminirati gorskim snijegom, ali i potencijalno štetnim mrazom, javlja Istramet.

Da se vrijeme mijenja moći ćemo uočiti po jačanju juga i jugozapadnjaka koji slijedi već u nedjelju, dok će u ponedjeljak ponegdje biti i jak. U utorak će se postupno naoblačiti, a krajem dana stiže nam izraženija fronta uz mjestimičnu kišu i pljuskove.

Nažalost, obilnija kiša na istarskom području nije izgledna, iako ju poljoprivrednici priželjkuju jer je već poprilično suho u gornjem sloju tla. Glavno obilježje fronte bit će naglo okretanje juga i jugozapadnjaka na jaku buru, dok će u Gorskom kotaru kiša brzo okrenuti na snijeg uz stvaranje pokrivača.

Vrsta oborine u noći na srijedu, izvor: WRF, Istramet

Na sam dan izbora, vrijeme neće priličiti vremenu od prijašnjeg razdoblja. Prevladavat će vjetrovito i osjetno hladnije, kao da nam je stiglo drugo godišnje doba! Gorani će na izbore ići po snježnoj idili, dok će se vrlo vjerojatno snijeg prekriti i ozelenjelu Učku, te najviše dijelove Ćićarije.

Treba reći kako ovakve promjene vremena nisu neuobičajene za travanj, međutim u uvjetima izraženog globalnog zatopljenja kada je vegetacija uranila za više od 3 tjedna, zasigurno neće dobro doći prirodi te su moguće i štete.

Savjetujemo vam da drugi dio vikenda iskoristite za plažu i uživanje u toplom vremenu, jer ovako visoke temperature zraka prema svemu neće nam se vratiti tjednima nakon fronte. Za vikend je moguć još izraženiji dotok hladnijeg zraka, stoga ne možemo isključiti mogućnost pojave jutarnjeg mraza i u središnjoj Istri. 

24-satna promjena temperature zraka u utorak, izvor: WRF, Istramet
Hladno jutro nakon fronte, izvor: WRF, Istramet

Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

NEDJELJA - Pretežno sunčano vrijeme. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Jutarnje temperature zraka od 9 do 14 °C, dnevne vrijednosti između 24 i 28 °C.

PONEDJELJAK - Pretežno sunčano vrijeme. Puhat će slab do umjeren, u gorju ponegdje jak jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 9 do 15 °C, dnevne vrijednosti između 21 i 26 °C.

UTORAK - Pretežno oblačno vrijeme, krajem dana uz jače pogoršanje vremena s mjestimičnom kišom, a moguć je i grmljavinski pljusak. Kiša će u noći u Gorskom kotaru okrenuti na snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Umjeren i jak jugozapadnjak i jugo u noći će okrenuti na buru. Jutarnje temperature zraka od 9 do 14 °C, dnevne vrijednosti između 18 i 22 °C, navečer o oštrom padu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of