vremenska prognoza za istru

Novo sivilo zbog afričkog pijeska, slijedi fenska bura pa ljetne temperature

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Utorak će ponovno obilježiti nebesko sivilo, a sve zbog poveće količine afričkog pijeska koji nam stiže na prednjoj stani ciklone koja neće značajnije utjecati na vrijeme u našem području po pitanju oborina, piše Istramet.

Neobična ciklona retrogradno će se premještati prema Sardiniji i Alžiru i pritom popunjavati, što će omogućavati daljnji dotok toplog zraka u naše područje u nastavku tjedna uzrokujući ekstremno visoke temperature zraka za doba godine.

Nova pješčana “autocesta” direktno iz Afrike, izvor: Copernicus

Samim time srijedu će obilježiti bura i visoka naoblaka, a sporadično se može javiti i kiša, međutim značajnije količine nisu izgledne. Zapuhat će slaba do umjerena, na pojedinim lokalitetima jaka bura koja će imati izražen fenski karakter.

Od četvrtka, a naročito petka očekuje nas sve sunčanije i toplije vrijednosti uz dnevne vrijednosti temperature zraka koje bi se u Istri mogle popeti i do 27°C. U kopnenom području vrijednosti bi se mogle približiti i rekordnim vrijednostima za travanj.

Prave ljetne temperature u petak, izvor: WRF, Istramet

Fronta, koja bi snizila temperature zraka makar na prosječne za travanj moguća je za 7 dana, ali o njoj ćemo pisati tek kada uđe u bliži period.

Istrametova vremenska prognoza za Istru i Kvarner

UTORAK - Djelomice sunčano vrijeme. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Dnevne temperature zraka od 19 do 24 °C.

SRIJEDA - Pretežno oblačno vrijeme. Zapuhat će slaba do umjerena, na pojedinim lokalitetima jaka bura. Jutarnje temperature zraka od 10 do 14 °C, dnevne vrijednosti između 18 i 23 °C.

ČETVRTAK - Djelomice sunčano vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature zraka od 10 do 13 °C, dnevne vrijednosti između 21 i 25 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum