vremenska prognoza za istru

Stiže novi kišni val, a zatim nam se smiješi dugotrajna anticiklona s burom

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Već smo 11 dana u klimatološkog zimi koja nam je dosad donijela poprilično turbuletne meteorološke prilike, međutim bez ozbiljnog ugriza zime. Nakon što prođe još jedan kišni val, na vidiku je stabilizacija vremena, piše Istramet.

Novo pogoršanje vremena kulminirat će u srijedu kada očekujemo oblačno vrijeme s kišom. Iako će kiše biti već u utorak, ona će uglavnom biti rezervirana za riječko područje i gorje. U srijedu lokalno može pasti 30-40 mm, ali u Istri prosječno očekujemo manje količine.

Puhat će većinom slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, koji će povremeno biti jaki, naročito na kvarnerskim otocima.

Novi kišni val u srijedu, izvor: WRF, Istramet

Vrijeme će se postupno smiriti u četvrtak, stoga očekujemo i sunčana razdoblja. I dalje će biti razmjerno toplo za doba godine uz dnevne temperature zraka do 15 °C, što je poprilično visoka vrijednost za doba godine. Puhat će većinom slab do umjeren sjeverozapadnjak.

Vikend nam na radost mnogih konačno donosi hladnije vrijeme s burom. Bura će zapuhati diljem Jadrana uz pad temperature zraka za oko 5 °C. Takav razvoj situacije možemo zahvaliti razvoju prostrane anticiklone iznad zapadne Europe koja će omogućiti prodor nešto hladnijeg zraka sa sjeveroistoka kontinenta.

Bura u petak diljem Jadrana, izvor: WRF, Istramet

Tlak zraka u središtu anticiklone mogao bi dostići i 1050 hPa, a usred njezinog zapadnijeg položaja, u našem dijelu Europe izgledno je nešto vjetrovitije vrijeme s burom. Takve anticiklone zimi su često dvosjekli mač, jer ako se ustale nad određenim područjem mogu uzrokovati dugotrajne magle, što će naročito pogoditi kontinentalni dio Hrvatske koji bi mogao imati problema s lošim kvalitetom zraka.

Anticiklona će biti dominantan čimbenik vremena na našem području barem 5 dana, a iza toga slijedi nova fronta koja može donijeti čak i snijeg, međutim za detaljniju analizu trebat ćemo se strpjeti još koji dan!

Velika europska anticiklona idućeg vikenda, izvor: WRF, Istramet


Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

UTORAK- Pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana uz sve češću kišu, naročito na riječkom području i u gorju. Puhat će slabo do umjereno, na Kvarneru ponegdje jako jugo, a na zapadu Istre većinom jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 6 do 10 °C, dnevne vrijednosti između 12 i 15 °C.

SRIJEDA - Oblačno vrijeme s kišom, a moguć je i pljusak praćen grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije oborine. Puhat će slab do umjeren, na moru ponegdje jak jugozapadnjak, krajem dana postupno će okrenuti na buru. Temperature zraka ujednačene, kretat će se od 11 do 14 °C.

ČETVRTAK - U prvom dijelu dana pretežno oblačno vrijeme, ali tijekom dana slijedi postupno razvedravanje. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i bura. Jutarnje temperature zraka od 4 do 8 °C, dnevne vrijednosti između 9 i 13 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini