vremenska prognoza za istru

U srijedu kratkotrajni predah, a zatim potop! Moguća i susnježica u Istri

| Autor: Petar Radovan/Istramet
PROLOMOBLAKA09_pula_240423.JPG PULA- PULU JE U PRIJEPODNEVNIM SATIMA ZAHVATILA VELIKA KISA24.04.2023. SNIMIO DUSKO MARUSIC CICI

PROLOMOBLAKA09_pula_240423.JPG PULA- PULU JE U PRIJEPODNEVNIM SATIMA ZAHVATILA VELIKA KISA24.04.2023. SNIMIO DUSKO MARUSIC CICI


Još nas nije napustila ni aktualna promjena vremena, a već je na vidiku nova. Srijeda nam donosi kratkotrajni predah od meteoroloških neprilika, a zatim slijedi iznimno obilna kiša, piše Istramet.

Prognostički modeli su složni – drugi dio tjedna donosi ekstremno obilnu kišu duž cijelih Dinarida. Pritom u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru može pasti više od 200 mm, dok će prema jutrošnjim modelima vrlo obilnih količina biti i u Istri, ponegdje i 100-tinjak mm.

Nakon kraće epizode “normalnijih” temperatura, zajužiti će uz naglo zatopljenje, stoga će kiša padati i u gorju. Međutim, već u subotu s hladnom frontom slijedi zahladnjenje uz spuštanje snježne granice ispod 800 metara, a ponegdje i malo niže.

Iako povremeno na društvenim mrežama spominjemo mogućnost manjih snježnih iznenađenja u subotu, čini se kako će slabljenje oborina u kombinaciji s burom ipak smanjiti takvu mogućnost na minimalnu. Ipak, susnježica u središnjoj Istri ne bi nas trebala iznenaditi.

Drugi dio vikenda i početak idućeg tjedna prema svemu sudeći ponovno nam donose sunčanije, ali i osjetno hladnije vrijeme s burom. Međutim, dugotrajnije stabilizacije vremena nema na vidiku, pošto je novo zatopljenje s kišom na vidiku već sredinom tjedna.

Kišna sezona tako će se u punom jeku nastaviti i u prvom dijelu prosinca uz poprilične temperaturne oscilacije.

Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

SRIJEDA - Djelomice sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura i istočnjak, krajem dana okrenut će na jugozapadnjak i jugo. Jutarnje temperature zraka od -3 do 4 °C, dnevne vrijednosti između 8 i 12 °C.

ČETVRTAK - Oblačno vrijeme uz kišu, naročito u drugom dijelu na riječkom području i u gorju gdje stižu vrlo obilne količine. Puhat će slab do umjeren, u gorju povremeno jak jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 3 do 9 °C, dnevne vrijednosti između 11 i 14 °C.

PETAK - Oblačno vrijeme uz čestu kišu, a mogući su i grmljavinski pljuskovi uz obilne oborine, naročito u prvom dijelu dana. Puhat će slab do umjeren, na pojedinim lokacijama povremeno jak jugozapadnjak. Temperature zraka ujednačene, kretat će se od 12 do 17 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter