"Knjižnica – dnevni boravak grada"

Brojni programi i projekti u Gradskoj knjižnici Pazin

| Autor: Glas Istre
(Foto Gradska knjižnica Pazin)

(Foto Gradska knjižnica Pazin)


Gradska knjižnica Pazin jedna je od važnijih kulturnih ustanova na području Pazina i Pazinštine čiji je cilj postati nezaobilazno mjesto u životu stanovnika Pazina i okolice, pridonijeti njihovom emocionalnom i intelektualnom razvoju te utjecati na zadovoljavanje njihovih potreba i ciljeva pod motom "Knjižnica – dnevni boravak grada".

Pored knjižnične djelatnosti te promicanja pisane riječi i književnog stvaralaštva organizira predavanja, izložbe, prezentacije te osmišljava i provodi edukativne i kreativne radionice te brojne programe za sve dobne skupine. Često u organizaciji i provedbi programa surađuje s drugim ustanovama i udrugama u gradu jer pazinske snage krasi kreativnost, suradnja, pomaganje, volontiranje te se djelatnici knjižnice vesele uspjesima i rezultatima kolega i suradnika. Knjižnica je možda najaktivnija, barem kad je riječ o djeci i mladima na način koji joj je najbliži i najproduktivniji, odnosno kroz književna djela – čitanje i pričanje priča i slično. Osmišljavaju se književne šetnje, radionice, pričaonice… Svakako treba spomenuti da Pazinu i pazinskoj knjižnici gravitiraju stanovnici općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan pa su djeca i mladi brojni korisnici, ali i polaznici radionica. Tijekom ljetnih mjeseci knjižnica radi u skraćenom radnom vremenu pa su aktivnosti prilagođene, ali nikako zanemarene.

Ljeto 2023., u odnosu na protekle godine, bilo je jedno od dinamičnijih u pazinskoj knjižnici po broju radionica i posjetitelja istih. Postavivši si pitanje Kad se započelo s njihovom provedbom ljetnih radionica? Dan je odgovor Oduvijek! (jer točno se zaista ne zna). Ono što se zna je da svakog utorka djeca dolaze u knjižnicu od 10 do 11 na pričaonicu koja nikad nije samo pričanje priča već bude radioničkog tipa. I ako je ikako moguće izvan knjižnice u gradskim parkovima, na travnjacima u Kaštelu jer volimo priče i svoj grad. S vremenom se i profilirao naziv ljetnih pričaonica utorkom, ali ne samo ljetnih jer se provlači na sve aktivnosti vezane uz čitanje, pričanje i pripovijedanje a to je – NIKAD BEZ PRIČE! Možda uskoro bude i Nikad i nikud bez priče! U razdoblju od 4. srpnja do 1. kolovoza održano je pet pričaonica/radionica sa 193 sudionika. Tijekom kolovoza pričaonice nisu uživo, ali se pod nazivom NIKAD BEZ PRIČE! Mogu poslušati priče na Facebook stranici Gradske knjižnice Pazin. Iste priče dostupne su i na YouTube kanalu knjižnice za one koji nemaju Facebook profil. Važno je istaknuti da je za sve čitane priče dobiveno odobrenje autora i/ili nakladnika. Samom čitanju pristupa se na način da se ne prikazuje u potpunosti sadržaj knjige i sve ilustracije već samo povremeno. Time se razvija i pažnja, koncentracija, ali i vještina slušanja.

Iako su istaknute ljetne pričaonice i radionice, u knjižnici se provode broji programi i projekti kao što su Knjiga u ruku, put pod noge, Bajkomanija, Priča se po gradu, festival slikovnice Ovca u kutiji, FKK FilmKnjigaKazalište i drugi. Svake se godine nastoji proširiti postojeće projekte i programe i ponuditi neki novi. Jedan od takvih je upravo program PUSTI ME U KNJIŽNICI! koji vodi Marina Marušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater