ISTRAONICA 65+

Kada zaplešu djevojke u najboljim godinama: Inkluzivni edukativno-izvedbeni projekt namijenjen umirovljenicima iz južne Istre

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


One su djevojke u najboljim godinama. One plešu, trude se, rade, kreiraju, nastupaju i za svoj su nastup ispraćene ovacijama brojne publike. Imaju od 65 do 80 godina, među njima su i dvije prabake. Sve one predstavile su se zanimljivom plesnom predstavom "Golden hour" u Art parku kod Rojca, gdje su pokazale da godine nisu važne kada se predano i kvalitetno vježba. Poput neverbalne predstave s primjerice recimo kakvog festivala kazališta i neverbalnog plesa, predstavile su se onim što su naučili u protekla dva mjeseca pod vodstvom Ivone Medić Nikolić.

Kreacija i rekreacija

Sve je to izvedeno u sklopu Istraonica 65+, što je inkluzivni edukativno-izvedbeni projekt namijenjen umirovljenicima s područja južne Istre. Program je razvijen s ciljem aktivnog uključivanja umirovljenika u lokalne kulturne programe, tj. suvremene izvedbene prakse iz kojih su zbog neprilagođenosti programa u potpunosti isključeni.

- Razjedinjenost tradicionalnog i suvremenog, centralizacija kulturnih programa te organizacijska isključivost spram razvoja umirovljeničke publike čini ovu publiku nevidljivom, dok u njoj postoji navika konzumiranja kulture koja je s vremenom i manjkom uključivosti potisnuta.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

S misijom da suvremeni ples i izvedbenu plesnu umjetnost približimo ovoj ciljanoj skupini, stvorili smo jedinstven koncept rekreativnog učenja te omogućili našim polaznicima iskustvo kreativnog procesa i javne scenske izvedbe. Kroz intenzivan period plesnih radionica za umirovljenike tijekom srpnja i kolovoza, proveli smo više od 20 sati u učenju i stvaranju plesnih materijala, istraživanju autentičnog pokreta te značaja tijela u pokretu neovisno o dobi i tjelesnim predispozicijama, veli Medić Nikolić, koja ističe da su polaznice vrlo marljivo vježbale te ostvarile sjajne rezultate.

Zdrav duh i tijelo

Predstava koju su pri tome izvele naslovljena je ‘Golden Hour’, što je suvremena plesna predstava koja nastaje u potrazi za stapanjem tradicionalnog i suvremenog plesno-scenskog izričaja. Ova izvedba rezultat je zajedničkog promišljanja koreografije i limitiranog tijela ili uma u pokretu, a stvorena je u sklopu edukativnog dijela projekta Istraonica 65+.

Anita Grgorinić, Marica Matošević, Adelina Jug, Marija Blašković Krizmanić, Meri Pajković, Elizabeta Šćulac i Ana Stupar povele su nazočne kroz proces otpuštanja granica, predrasuda i kontrole.

- Ovaj projekt bio je i više nego super, pokazale smo što sve možemo i znamo, naučile smo puno toga, vježbale, svatko je radio u skladu s svojim mogućnostima, a lijepo smo se družile i zabavljale, veli Anita, a Marica dodaje da je rad u tim radionicama te priprema za predstavu bila zanimljiva i poticajna.

Asistentica na projektu je bila Korana Daić Van Der Velde, a suradnici u tom projektu Lara Bolković, Matej Đuzel te Art Park Pula.

Soul Flow, u čijem je sastavu nastala ova predstava je plesni prostor posvećen zdravom duhu, tijelu i pokretu koji djeluje u području suvremenog plesa, baleta i yoge. Održava se na dvije lokacije - u Puli i Vodnjanu.

Istraonica 65+, inkluzivni je edukativno-izvedbeni projekt koji sufinancira Ministarstvo kulture i medija kroz fond za razvoj publike u području suvremene plesne umjetnosti - edukativno-izvedbene radionice na području južne Istre namijenjene uključivanju umirovljenika u aktivno sudjelovanje i stvaranje suvremene plesne i kazališne umjetnost, a ovaj projekt podržava i Turistička zajednica Grada Vodnjana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini