JAKO TRAŽEN KADAR

Čistačice apartmana i kuća u Istri zatrpane poslom. Ove sezone plaćat će se kao suho zlato. Ovo su iznosi

S obzirom na zakon ponude i potražnje, mnogi poslodavci na obali uz smještaj nude primamljive plaće od 1.000 do 1.250 eura. Čistačice trenutno zarađuju više od profesora u školi koji su ih savjetovali da trebaju učiti i završiti škole da bi im bilo bolje u životu. Zarađuju više i od medicinskih sestara ili od liječnika početnika. Plaće su im trenutno puno veće od niza profesija u javnom pa i privatnom sektoru

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Vlasnice apartmana, učiteljice, pravnice, službenice, bankarice, liječnice, knjigovođe, novinarke… sve one bez obzira na profesiju ljeti čiste svoje apartmane ili kuće za odmor. Mijenjaju posteljinu, čiste kuhinju, peru podove, dok muževi kose travu, čiste roštilj i bazen, a djeca iznose smeće.

Generalno čišćenje mora se odraditi u kratkom roku, od 10 sati kada jedni gosti odlaze do 14 ili 16 sati kada stiže druga smjena turista. Ukoliko imaju sreću uspjet će pronaći servis za čišćenje ili čistačicu koja će obaviti barem dio ovog mukotrpnog posla. Ako imaju još više sreće, iza čistačica, koliko god ih skupo platili, neće morati dodatno čistiti.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje čistačice su među tri najtraženija kadra, uz konobare i prodavače. S obzirom na zakon ponude i potražnje, mnogi poslodavci na obali uz smještaj nude primamljive plaće od 1.000 do 1.250 eura. Čistačice trenutno zarađuju više od profesora u školi koji su ih savjetovali da trebaju učiti i završiti škole da bi im bilo bolje u životu. Zarađuju više i od medicinskih sestara ili liječnika početnika. Plaće su im trenutno puno veće od niza profesija u javnom pa i privatnom sektoru.

Od 800 do 1.100 eura neto

Ove je sezone nastala opća pomama za čistačicama. Broj apartmana samo buja, vile s bazenima niču kao gljive poslije kiše, a resursi ostaju isti. Unatoč tome što dolazi sve više radne snage s istoka, nema dovoljno servisa koji će opslužiti sve veći broj gostiju.

Saša Šolaja, vlasnik servisa za čišćenje Ben Fatto, napola u šali kaže da je na tržištu rada lakše naći iskusnog neurokirurga nego dobru čistačicu.

- Ono što je najveći problem u sezoni je nepostojanje servisa, počevši od domaćice za chech-in, servisa za pranje posteljine pa do čišćenja. Vlasnici nekretnina, odnosno investitori, nađu se u čudu. Kupe apartman ili izgrade vile za iznajmljivanje i onda shvate da im objekt nema tko čistiti, doznajemo od Šolaje koji u sezoni mora odbiti brojne zahtjeve za uslugom jer je ograničen brojem radnika.

Nove upite za čišćenje subotom više ne mogu primiti. Zaposlenice iz ovog servisa ljeti održavaju 350 turističkih jedinica u Puli i okolici.

- Zaposlenice imaju neto plaću od 800 eura zimi do 1.100 eura ljeti, plus smještaj, odgovara Šolaja na pitanje kolike su plaće čistačica. - Za kvalitetno čišćenje trebate vrijedne ruke koje je potrebno i pošteno platiti. Ispod toga se ne može ići. Ne možete dobiti čistačicu za manju plaću, pojašnjava on i dodaje da radnice to i zaslužuju, jer posao nije lagan.

Kad je riječ o cijenama za čišćenje apartmana i vila, ova agencija u zimskoj sezoni naplaćuju 11,3 eura po satu.

- To je povoljno u odnosu na ostale, jer su cijene otišle u nebo. Koristimo našu opremu i sredstva za čišćenje, kao i prijevoz radnica. Lani se naplaćivalo 100 kuna po satu, a čujem da će ove godine biti 15 eura. Mi ćemo naplaćivati po metru četvornom, i to od 0,9 do jedan euro.

Mnoge čistačice u ovom servisu, kao i u drugima, rade samo sezonski. Među njima su žene s raznolikom stručnom spremom; ima ih iz obrazovnog sustava, modne industrije, a tu su i knjigovođe, prodavačice, umirovljenice, studentice… Na pitanje gdje pronalazi radnu snagu kaže da je to područje bivše Jugoslavije. Ove godine prvi će put putem agencije zaposliti i žene iz Nepala i Indije kojima treba osigurati smještaj. Pribojava se komunikacijskih problema s ostalim zaposlenicama, ali što se tiče posla za žene iz Azije kažu da su vrlo vrijedne.

Mora odbijati posao

Vlasnica obrta San Manda Jozić već 12 godina vodi uhodan posao čišćenja poslovnih i stambenih prostora. Kaže da ima svoje stalne zaposlenice na koje se može osloniti. Ljeti je obim posla veći pa upošljava i sezonce.

- Uzimam onoliko posla koliko mogu pokriti sa svojim curama. Žene plaćamo 13 eura po satu. Ako dobro platiš, možeš naći radnika, veli ona.

Mnoge se cijene formiraju po dogovoru ovisno o količini posla u apartmanu ili vili. Ana čisti apartmane preko svog obrta. Na dnevnoj bazi ima jako puno poziva, ali i mnoge od njih mora odbiti jer ne stiže toliko raditi. Ranije je zapošljavala i druge, ali nije bila zadovoljna zaposlenicama. Bilo koja čistačica ni lani nije htjela čistiti za manje od 100 kuna po satu. Ove će godine cijena čišćenja apartmana od 60-70 kvadrata neće biti manja od sto eura.

Tržište rada trenutno je takvo da se za čišćenje turističkih smještaja može dobro zaraditi, ali taj posao nije nimalo lagan.

- Može se usporediti s muškim poslovima u građevini, kaže Ana. - Osim toga, imate kratak rok. Nema onog sad ću malo sjest, zapaliti cigaretu, malo odmoriti, zapaliti cigaretu. Prije dolaska gostiju sve treba biti savršeno čisto, kaže ona. Nije to za svakoga. Mnoge umirovljenice pokušaju pa nakon nekoliko dana odustanu, kaže Ana.

Na pitanje kakva su njena iskustva s gostima, na što nailazi nakon što turisti napuste apartman, kaže da ima svega. Međutim, njena su iskustva pretežno dobra. Ipak ponekad nailazi na džumbus, posebice ako su u vili tjedan dana boravili mladi ljudi. - Uđeš unutra i vidiš da nisu sedam dana iznosili smeće, da sve strašno smrdi. Pogledaš u pećnicu i vidiš da su pekli pizzu na rešetki i takve stvari, otkriva nam "dogodovštine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini