SPLIT

Polemika nezavisnog vijećnika Franića i splitskoga gradonačelnika Puljka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nezavisni vijećnik Ante Franić, koji je nedavno istupio iz SDP-a i vladajuće većine zbog neslaganja s postupcima splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, optužio je Puljka dan uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća da pogoduje privatnoj tvrtki Rheos d.o.o., što je Puljak opovrgnuo.

"Nevjerojatna je odluka gradonačelnika i njegovih suradnika da od svih direktora gradskih tvrtaka i ravnatelja javnih ustanova mailom zatraži potpis kojim se ovlašćuje tvrtka Rheos d.o.o. kao jedini posrednik za osiguranje svih vrsta rizika kod osiguravajućih društava, a koji će posredovati u osiguranju cjelokupne gradske imovine i svih tvrtaka u vlasništvu grada Splita", istaknuo je Franić na svojoj Facebook stranici.

Po njegovim riječima, procijenjena vrijednost  polica osiguranja za cjelokupnu gradsku imovinu i imovinu tvrtaka u vlasništvu Grada Splita je oko 15 milijuna kuna, čime je gradonačelnik omogućio privatnoj tvrtki Rheos d.o.o. da ostvari prihod od provizije od 2.250.000 kuna.

Taj potez gradonačelnika Puljka, smatra Franić, nezabilježen je način zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i nezakonitim pogodovanjem na kojemu bi mu zavidio i pokojni Milan Bandić.

Franić pritom napominje da bi Puljkov postupak "i DORH trebao ispitati".

U situaciji kad je deficit gradskog proračuna 130 milijuna  kuna, a većina gradskih tvrtaka posluje s minusom, jednostavnim proširenjem djelatnosti moglo se omogućiti da npr. gradska tvrtka Stano-uprava d.o.o. obavlja i brokerske poslove u osiguranju za cjelokupnu gradsku imovinu, čime bi prihod od 2.250.000 kuna pripao gradskoj tvrtki umjesto privatniku kojeg je Puljak odredio očito s nekom vrstom interesa koju bi DORH trebao ispitati.

Puljak je kasno poslijepodne u programu Radio Splita odbio Franićeve optužbe tvrdeći kako ne pogoduje privatnoj tvrtki Rheos te da suradnja s tom tvrtkom neće stvoriti nikakve troškove Gradu Splitu.

"Imamo već važeći ugovor s tom tvrtkom koji je potpisala bivša administracija i iskustva s tom tvrtkom su dobra i nema razloga da ne provedemo ugovoreni odnos s njom", istaknuo je Puljak.

Dodao je kako je riječ o "konzumiranju naslijeđenih ugovora kojima se smanjuju nepotrebni troškovi Grada".

Lokalni su mediji objavili kako su vijećnici u splitskome Gradskom vijeću od nepoznate osobe primili mail kojim se najavljuje podnošenje kaznene prijave protiv Puljka pošto je, kako je navedeno, sebe te dvojicu dogradonačelnika - Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića i zaposlenike u Gradskoj upravi Ines Golijanin i Leona Grgića imenovao za članove povjerenstva za otvaranje pristiglih prijava na javni natječaj za direktore četiriju gradskih tvrtaka.  Navodi se kako je Puljak, iako je predsjednik skupština tih tvrtaka, prekoračio svoje ovlasti i nezakonito osnovao povjerenstvo koje odlučuje o izboru direktora.

Puljak tvrdi kako je to povjerenstvo osnovano zakonito. "Mnogima smeta što se direktore (gradskih tvrtaka) prvi put bira na natječaju i minimum bi bio da se osoba koja optužuje potpiše jer ovako svatko može svakoga optužiti za bilo što", rekao je Puljak.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater