OVO SVAKAKO TREBA ZNATI

Možemo li se zaraziti koronavirusom hranom iz dostave? EVO ŠTO NAJVEĆI SVJETSKI STRUČNJACI ZA TO PODRUČJE KAŽU O TOME

| Autor: Portal Glas Istre

Hrana iz dostave sigurna je za konzumiranje, kada je u pitanju moguća zaraza koronavirusom, piše T-portal

Potvrđuje to dr. Benjamin Chapman, stručnjak za sigurnost hrane na Državnom sveučilištu u Sjevernoj Karolini, koji za američke medije kaže kako ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi hranom ili ambalažom, čak i ako nekako pronađe put do vašeg zalogaja.

"Moja je preporuka da i dalje koristite dostavu hrane kao zaista sigurnu alternativu odlasku u restorane", kaže Chapman.

S njim se slaže dr. Angela Rasmussen, virologinja sa Sveučilišta Columbia, koja objašnjava da toplina pri kuhanju vrlo vjerojatno ubija koronavirus. Rasmussen dodaje da je rizik obolijevanja od COVID-a19 putem vrućeg ili hladnog obroka i inače vrlo mali.

"Koronavirusi općenito nisu stabilni na visokim temperaturama, pa je vrlo vjerojatno da će kuhanjem hrane virus prestati biti aktivan. Koliko dugo virus ostaje zarazan na hladnoj hrani, nije poznato, ali pranje koje se preporučuje za hladne proizvode ionako bi trebalo isprati viruse", kaže Rasmussen.

Čak i u slučaju gutanja virusa, objašnjava Rasmussen, naš želudac zapravo bi ga uništio.

"Kad pojedete bilo koju vrstu hrane, svejedno vruću ili hladnu, ona će skliznuti ravno u trbuh u kojemu je kiselo okruženje, a nizak pH također deaktivira viruse", pojašnjava Rasmussen.

Dr. Celine Gounder, docentica medicine i zaraznih bolesti na NYU Bellevue, napominje da najveći rizik zapravo predstavlja interakcija ljudi prilikom dostave, a ne interakcija s hranom, piše T-portal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater