NIJE SAMO PRIVATNA STVAR

Je li Škoro spreman za utrku za Pantovčak? "Predsjednički kandidati trebaju objaviti kakvog su zdravlja"

| Autor: Zdenko DUKA
Hina

Hina


Bilo bi pošteno prema građanima da Škoro obavijesti javnost o svom zdravstvenom stanju, kaže nam Ankica Mamić , stručnjakinja za komunikacije

Nakon što su Novosti u petak objavile tekst »Ne dirajte mi glavnicu« u kojem stoji da je Miroslav Škoro 1999. godine otišao s Hrvatske radiotelevizije s otpremninom od 350 tisuća kuna (na koju nije imao pravo) i povlaštenim kreditom od 120 tisuća maraka, te nedjeljnog teksta u Jutarnjem listu o tome da Škoro i uža obitelj posjeduju kuću i četiri stana u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni te da je Škoro suvlasnik u više hrvatskih kompanija, on je u nedjelju ujutro otkazao dogovoreni i najavljivani intervju uživo u Točki na tjedan N1 Televizije.

Kako je navela voditeljica Nataša Božić otkazao je kombinacijom isprike zbog večernjeg subotnjeg koncerta u Pisarovini koji se odužio te zdravstvenih problema. Naravno, ostaje pretpostavka da mu nije bilo lako doći na intervju uživo na N1 televiziju nakon dvije objave koje ga opisuju kao višegodišnjeg ordinarnog čovjeka HDZ-ove elite kojemu je ta politička pripadnost vrlo značajno pomogla u raznolikoj profesionalnoj karijeri ali i u biznisu, njegovim nekretninskim i pokretninskim poslovima. U biznisu dobrim dijelom radi s ministarstvima i Gradom Zagrebom. Sada Škoro govori da su političke elite odnarođene, bahate i arogantne, ali do prije koju godinu uopće mu nisu izgledale takve.

Kontrolirane izjave

Otkad je objavio svoju predsjedničku kandidaturu Škoro izbjegava suočavanje s novinarima. Dao je samo jedan intervju za RTL Danas, ostala komunikacija su sporadične, kontrolirane izjave a poznato je da je predsjedničku kandidaturu najavio putem Facebooka.

Škoru je tekst o HRT-ovoj otpremnini toliko naljutio da je odmah putem Facebooka najavio da će tužiti Novosti, iako su one samo prenijele dio izvještaja Državne revizije o HRT-u iz 2000. godine, uz faksimil. Čak je Škoro Novostima ‘’obećao’’ da će im biti ukinut javni novac kojim se novine financiraju! Tvrdi da nije istina da je on jednostrano raskinuo ugovor s HRT-om i da stoga nije istina da nije imao pravo na otpremninu, a za izvještaj Državne revizije koji tvrdi drukčije, rekao je da nije niti znao.

Osim što Škoro nerado komunicira s novinarima osobito kad zna da pitanja koja će mu oni postaviti mogu biti neugodna, nije nikakva tajna da je prošle godine krajem ljeta imao infarkt i sam je poslije pričao medijima kako je »sat i pol bio klinički mrtav«, nakon čega su ga oživjeli i ugradili mu četiri premosnice. No, sada nije želio javnosti dodatno pojasniti zdravstvene probleme zbog kojih je otkazao gostovanje na N1.

U sferi zabavljača

Stručnjak za odnose s medijima Krešimir Macan nam kaže da iako nema obaveze objave zdravstvenog kartona, da će u trenutku kad se to nametne kao tema Škoro morati nešto učiniti u vezi toga. Macan pretpostavlja da je Škoro naprasno otkazao gostovanje na N1 zbog svega toga što je o njemu objavljeno dan i dva ranije pa su ocijenili da mu taj intervju u ovom trenutku ne treba. Što se tiče objave zdravstvenog stanja, to kod nas nije regulirano. Javnost ima pravo znati kakvog je zdravlja predsjednički kandidat, ali on nema obavezu s tim izaći u javnost. Ako javnost bude generirala taj interes, a vjerojatno hoće, Škoro će na to trebati odgovoriti.

U Americi je drugačiji standard, znamo da je Trump objavio da je zdrav kao dren, govori Macan. Ali, evo vidimo i s Angelom Merkel da ne znamo što je, nisu jasno propisani standardi. Ako se pojavi sumnja za Škoru da nije u dobroj formi, on će morati ili pokazati da jest u formi ili objaviti zdravstvene podatke, govori Macan.

Bilo bi pošteno prema građanima da Škoro obavijesti javnost o svom zdravstvenom stanju, kaže nam Ankica Mamić, stručnjakinja za komunikacije. Zdravlje jest privatna stvar svake osobe, ali kad se kandidirate za takvu dužnost kakva je predsjednička, bilo bi dobro da se napravi i liječnički pregled. Ne moraju se objaviti svi detalji, čovjek ima pravno na privatnost čak i kad obnaša javnu funkciju, ali o ključnim odrednicama bi trebalo izvijestiti javnost, govori Ankica Mamić.

Pitamo je što misli o Škorinom izbjegavanju izravnih novinarskih pitanja. »Kampanja nije još zapravo niti počela pa ćemo to još vidjeti. Njemu vidljivost nije toliko potrebna jer ju je stekao po svojoj osnovnoj glazbenoj profesiji. Pametno je da taktizira s izlascima u medije. No, po meni, on već opasno dugo ostaje u svojoj primarnoj profesiji. U jednom objavljenom istraživanju njega se percipira kao najmanje obrazovanog a on je zapravo najobrazovaniji kandidat, jer je doktor znanosti«, kaže Ankica Mamić. Napominje da on mora izaći izvan sfere zabavljača. A vidimo da je sada u nedjelju otkazao intervju navodno zato što mu je koncert predugo trajao. To bi mu moglo činiti štetu, ako ne bude upravljao komunikacijom.

Puhovski: Već smo imali neugodno iskustvo s Tuđmanom čiju su bolest skrivali

I Žarko Puhovski je za Index.hr rekao da mu je logično da predsjednički kandidati objave svoje zdravstvene kartone. Misli da je Škoro otkazao intervju zbog treme »jer je on samo u stanju davati izjave a nije u stanju odgovarati na pitanja«. Nije siguran da se radi o bolesti.

»Čovjek može u jednom trenutku biti loše ili fizički indisponiran, ali kao kandidat bi morao obavijestiti javnost o svojem zdravstvenom stanju. Mi smo već imali veoma neugodno iskustvo s pokojnim predsjednikom Tuđmanom, čiju su bolest skrivali dok nije bilo jako kasno, i to ima loše posljedice i po život u zemlji, i po samog predsjednika na koncu«, kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of