osnovano vijeće

Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji

| Autor: Glas Istre
Murat Karimsakov, predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana i Luka Burilović, predsjednik HGK (Foto: HGK)

Murat Karimsakov, predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana i Luka Burilović, predsjednik HGK (Foto: HGK)


Poslovno vijeće Hrvatska – Kazahstan osnovano je tijekom Hrvatsko-kazahstanskog gospodarskog foruma danas u Zagrebu. Osnivanjem vijeća Međunarodna gospodarska komora Kazahstana i Hrvatska gospodarska komora obvezuju se na širenjem suradnje između poduzeća Kazahstana i Hrvatske, promicanje trgovinskih i gospodarskih odnosa i mogućnosti ulaganja, olakšanje pristupa tržištu i izravne razmjene informacija i kontakata između poslovnih zajednica.

Luka Burilovic´.jpg

Luka Burilović, predsjednik HGK ; Izvor: HGK

 

"Budući da Kazahstan ima dobar geostrateški položaj, značajne prirodne resurse te s obzirom na to da postoje dobri politički i gospodarski odnosi između EU i Kazahstana, otvara se prilika i za jačanje suradnje hrvatskih i kazahstanskih tvrtki. Uvjereni smo da je sada pravo vrijeme za ponovnu uspostavu suradnje s kazahstanskim institucijama i u tom smislu veseli nas što smo s Međunarodnom gospodarskom komorom Kazahstana osnovali Poslovno vijeće Kazahstan - Hrvatska u sklopu današnjeg foruma",  rekao je uvodno Luka Burilović, predsjednik HGK.

Gospodarske komore Kazahstana i Hrvatske potpisale su i Sporazum o razumijevanju u cilju širenja i razvoja obostrano korisne trgovinske, gospodarske i znanstvene suradnje između tvrtki članica komora.

"Osim baze resursa, tranzitni potencijal i ljudski resursi Kazahstana pružaju izvrsne mogućnosti za proširenje proizvodnih kapaciteta i isporuku robe u središnju Aziju i Kinu. Želimo potaknuti i razmatranje mogućnosti lokalizacije proizvodnje u Kazahstanu. Međunarodna gospodarska komora Kazahstana hrvatskim poduzetnicima može pružiti usluge pronalaženja potencijalnih partnera u regiji, podrške projektima te organiziranje B2B i B2G sastanaka",  rekao je Murat Karimsakov, predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana.

Murat Karimsakov.jpg

Murat Karimsakov, predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana; Izvor: HGK

Od ukupnog kazahstanskog izvoza čak 39 posto odlazi u Europsku uniju što čini EU najvećim trgovinskim partnerom Kazahstana. EU je 2022. godine činila gotovo 30 posto ukupne trgovine te zemlje, a EU je i najveći strani ulagač u Kazahstanu.

"Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji sa značajnim potencijalom u gospodarstvu, energetskoj diversifikaciji, kao i geostrateškim i sigurnosnim pitanjima. Očit je i obostrani interes za proširenjem trgovinske razmjene. Zato sam uvjeren da će Poslovno vijeće između naših zemalja dati dodatni poticaj unaprjeđenju tridesetogodišnjeg prijateljstva i otvoriti mogućnosti za nove oblike gospodarske suradnje", izjavio je Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ivo Milatic´.jpg

Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja; Izvor: HGK

Kao supredsjedatelji Poslovnog vijeća Hrvatska - Kazahstan izabrani su predstavnici tvrtki Jadran-galenski laboratorij i KazMunayGas.

"JGL u Kazahstanu posluje niz godina s godišnjim prihodom 10,5 milijuna eura, a planiramo i daljnji rast. Napomenuo bih da se očekuje rast farmaceutskog tržišta godišnjom stopom od 10 posto do 2025. Od Poslovnog vijeća očekujemo nastavak rada na ekonomskom povezivanju, i sugerirat ćemo osiguravanje carinskih povlastica za medicinske proizvode i dodatke prehrani proizvedene u Hrvatskoj", rekao je Marijo Volarević, direktor za digitalnu izvrsnost u JGL.

Marijo Volarevic´.jpg

Marijo Volarević, direktor za digitalnu izvrsnost u JGL; Izvor: HGK

Na forumu su se okupili predstavnici više od 50 hrvatskih i kazahstanskih tvrtki iz sektora energetike, farmaceutske industrije, transporta i turizma, građevinarstva, IT industrije, elektronike, energetike, poljoprivrede.

Akylbek Kamaldinov.jpg

Akylbek Kamaldinov, veleposlanik Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj.; Izvor: HGK

"Unatoč nedavnim razornim poplavama u Kazahstanu, ohrabrujuće je vidjeti izvanredan odaziv delegata iz Kazahstana. Hrvatska je treći trgovinski partner Kazahstana među zemljama jugoistočne Europe. Mogućnosti za povećanje suradnje vidim u povećanju izvoza prerađene robe iz Kazahstana u Hrvatsku, posebice u petrokemijskoj, prehrambenoj, metalurškoj i strojarskoj industriji",  rekao je Akylbek Kamaldinov, veleposlanik Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj.

Refik Sˇabanovic´.jpg

Refik Šabanović, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Kazahstan; Izvor: HGK

 

"Ovo je važan korak koji očekujemo otkada je otvoreno Hrvatsko veleposlanstvo u Astani prije 5 godina. Veseli me vidjeti ovoliki broj delegata iz Kazahstana i nadam se da posjet neće biti samo posao, da će biti vremena i za turistički obilazak. Istaknuo bih da je prošle godine broj turista iz Kazahstana u Hrvatsku bio 30 posto veći nego godinu prije, a nadamo se još boljim brojkama ove godine",  naglasio je Refik Šabanović, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Kazahstan.

sudionici2.jpg

 Izvor: HGK

U 2023. godini ukupna robna razmjena između Republike Hrvatske i Republike Kazahstan iznosila je 102 milijuna USD, što je povećanje od 1 posto u odnosu na prethodnu godinu. U istom razdoblju hrvatski izvoz iznosio je 53 milijuna USD, što je povećanje od 136 posto, dok je zabilježeni uvoz dosegao 49 milijuna USD.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of