hrvatski pilot

Silni ponos u riječkoj obitelji Donadić: Antonio je preletom Rafalea ostvario naše snove

| Autor: Edi Prodan
(Snimio Igor Kralj/Pixsell)

(Snimio Igor Kralj/Pixsell)


Dolazak prve skupine Rafalea, francuskih borbenih aviona koji su sada sastavni dio hrvatskog vojnih zrakoplovnih snaga, izazvao je velik ponos širom Hrvatske.

Zahvaljujući pilotu Antoniju Donadiću, Riječaninu s Vežice, silni ushit doživjela je i Rijeka, kao i otok Pag s kojeg su Donadići podrijetlom.

Antonio je dio 24. naraštaja hrvatskih vojnih pilota, a svoj je prvi samostalni let izveo 7. prosinca 2018. godine. 

Riječ tada nije bila o ulatrasofisticiranoj tehnologiji nego o avionima Pilatus PC-9M iz Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Iskazao najviše kvalitete

Antonio je tada bio jedan od četvorice pilota koji su s uspjehom položili taj važni zadatak, što i ne čudi jer je od prvih dana dolaska u Zemunik iskazivao najviše kvalitete u svakom smislu te pokazao kako je jako talentiran, skoro pa predodređen za ovo što je, a s njime i čitava Hrvatska, doživio danas.

– Definitivno želim biti borbeni pilot i ponosni čuvar neba naše domovine, istaknuo je tada Antonio – što se eto i ostvarilo.

A da velik dio njegove odluke da postane dijelom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva duguje svojoj obitelji, potvrđuje njegov otac Zoran Donadić Dona koji je pak bio jedan od najmlađih pripadnika A bojne, elitne jedinice 111. brigade je bila jedna od prvih vojnih postrojbi ne samo na širem riječkom području nego i u Hrvatskoj.

Otac Zoran: Jako sam ponosan

Kasnijim preustrojima, Zoran Donadić se priključuje profesionalnoj 9. gardijskoj brigadi tako da je na najtežim zadacima i pogibeljnim izazovima prošao čitav Domovinski rat.

– Jako sam ponosan, kao i čitava obitelj! Imati sina koji je bio jedan od prvih pilota koji je Rafale doveo u Hrvatsku ostvarenje je njegovog sna, ali i svih nas.

Bio sam vrlo mlad kad sam otišao u Domovinski rat. Zahvaljujući svima nama, Antonio je u mojim godinama otišao u Zemunik.

Teško je sve opisati riječima u ovom trenutku, ali da je ovo danas u velikom smislu ostvarenje svih naših snova, želja i nadanja kad smo 1991. godine osnovali A bojnu, svakako jeste, istaknuo nam je silno ushićeni Zoran Donadić, ponosni otac Antonija, pilota Rafalea, od danas zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of