PRVI PUT I DIGITALNI

DANAS POČINJE POPIS STANOVNIŠTVA U HRVATSKOJ I službeno ćemo doznati da nas je manje od četiri milijuna

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno najmanje djece do sada, a najveći je broj umrlih, što je rezultat i korona krize. Iseljavanje iz Hrvatske nikada nije bilo tako intenzivno kao nakon što je zemlja postala članica EU-a

| Autor: Jurica Körbler
(Snimio Ranko Šuvar/Cropix)

(Snimio Ranko Šuvar/Cropix)


Kad završi danas započet popis stanovništva u Hrvatskoj, prvi put i digitalni, službeno ćemo saznati ono što demografi već godina govore, a to je da u zemlji u ovom trenutku živi manje od četiri milijuna stanovnika. Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno najmanje djece do sada, a najveći je broj umrlih, što je rezultat i korona krize. Iseljavanje iz Hrvatske nikada nije bilo tako intenzivno kao nakon što je zemlja postala članica Europske unije, a u mnogim manjim mjestima ostali su samo starci. Dramatično je smanjen i broj Srba koji žive u Hrvatskoj, a od povratka onih koji su radili u inozemstvu nema ništa.

Sve u svemu, demografska slika zemlje nije idealna, a mnogi tvrde da bi mogla biti u godinama koje dolaze još mnogo gora.

Popis stanovnika počinje u specifičnim uvjetima, jer je mnogo zaraženih od korone, a očito će taj broj rasti, pa će mnogi imati podozrenja da prime popisivače u svoje kuće. Za sve one koji ne žele da ih popisivači posjete omogućeno je da se sami popišu preko interneta, ali tu je problem što mnogi stariji stanovnici nemaju ni mogućnost, ni znanja za tako nešto.

Kako bi se izbjeglo da veliki broj stanovnika Hrvatske izbjegne popis zadnjih se dana često u javnosti ponavlja da su predviđene i novčane kazne do 5.000 kuna za one koji se ne odazovu ili daju lažne podatke. U svakom slučaju konačni će se rezultati popisa vidjeti kada bude gotov, a prva faza samopopisivanja trajat će od 13. do 26. rujna, a druga od 27. rujna do 17. listopada.

- Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena, odnosno ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime jer pripadaju drugom kućanstvu. Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predao popisivaču, rekla je uoči popisa za Glas Slavonije Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, uz napomenu da popisivači neće moći tražiti od građana dokumente i provjeravati podatke iz njih.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom