European Arboricultural Council

Varaždin proglašen Europskim gradom stabala 2024. godine

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimila Kristina Stedul Fabac/Pixsell)

Ilustracija (Snimila Kristina Stedul Fabac/Pixsell)


Varaždin je proglašen Europskim gradom stabala 2024., a riječ je o priznanju, odnosno nagradi koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima, rekao je u petak gradonačelnik Neven Bosilj.

Varaždin se tako našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni, a informacija o dodjeli ove prestižne titule, odnosno nagrade The European City of the Trees Award – ECTA  u Grad je stigla je prije dva dana, naglasio je Bosilj na konferenciji za novinare.

"Imate Europske prijestolnice kulture, prijestolnice turizma, a grad Varaždin je ove godine odabran kao Europska prijestolnica urbanog šumarstva. To samo potvrđuje ovu zelenu agendu koju provodi  gradska uprava zajedno s Parkovima", rekao je Bosilj.

Podsjetio je i na nedavne akcije tijekom kojih su na nekoliko lokacija u gradu posađena nova stabla.

"Ovih dana smo završili nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, posađeno je 11 novih stabala, na Dravskoj poljani je posađeno više od 30 stabala, nedavno smo radili drvored i pored autobusnog kolodvora i Kapucinskog samostana, gdje smo pobijedili u akciji Od izvora do mora", naveo je varaždinski gradonačelnik najavivši da od jeseni počinje sadnja novih tisuću stabala.

Jelena Sekelj, direktorica gradskog komunalnog poduzeća Parkovi istaknula je da je nagrada ECTA potvrda stručnosti njihovih djelatnika i njihove predanosti radu na ozelenjavanju i čuvanju gradskog zelenila.

"Ponosni smo, ovo je nagrada za sve što smo do sada učinili, ali i obveza. Obveza grada koji je Europski grad stabala je da nesebično dijeli i svoja glavna iskustva s drugima, da inspirira druge, pomaže im u radu i da radi u unapređenju arborikulture, odnosno svega što se tiče gradskih stabala", kazala je Sekelj.

Gradonačelnik Bosilj posebno je istaknuo da je Varaždin tri godine prije Beča, odnosno 30-ak godina prije Zagreba, imao zaposlenog gradskog vrtlara.

"Sve je to kontinuirani rad, nasljeđe od prijašnjih generacija, a ovo što sada radimo, radimo za buduće generacije, da žive u gradu koji u posljednje tri godine osvaja titule kao grad s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj", zaključio je Bosilj.

Odluka o proglašenju Varaždina Europskim gradom stabala 2024. godine Gradu će biti uručena u lipnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of