osječki ekonomski fakultet

Kreativna i kulturna industrija u Hrvatskoj

| Autor: Hina
Arhiva Glas Istre

Arhiva Glas Istre


Jubilarni 10. popularizacijski simpozij kreativne industrije "Kreativna riznica" otvoren je u utorak na osječkom Ekonomskom fakultetu, a ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić poručio je da ta industrija treba biti svojevrsni prikaz stanja i razvijenosti društva i gospodarstva.

Na otvorenju simpozija, Piletić je ocijenio da je riječ o skupu na kojem se promišlja gdje je kreativna i kulturna industrija Hrvatske danas, i  gdje može biti u idućih nekoliko godina.

Postotak kreativne i kulturne industrije u hrvatskom BDP-u raste, a s nekadašnjih 2,3 sada smo prošli 3,5 posto. To govori o njenom rastu ali i da imamo još dovoljno prostora za daljnji razvoj kulturne i kreativne industrije, koja treba biti svojevrsni prikaz stanja i razvijenosti društva i gospodarstva, ocijenio je Piletić.

Napomenuo je da se Vlada RH odlučila poticati kulturnu i kreativnu industriju kroz poticaje Ministarstva kulture i medije te Ministarstva gospodarstva, ali i kroz izmjene zakonskog okvira, posebice po pitanju Zakona o audiovizualnim djelatnostima, gdje su prepoznate i neke nove sastavnice koje propulzivno rastu, poput "gaming" industrije.

Institucionalizacija razvoja industrije video igara, putem nacionalne podrške i suradnje unutar samog sektora dovela je do prvih rezultata te jačanja mladih stručnjaka u tom sektoru kroz sustav obrazovanja i prekvalifikacije, kao i poticaja kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, istaknuo je ministar Piletić te dodao da se ovih dana očekuju i prve odluke o dodjeli bespovratnih sredstava, uz novčana sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Izvršna direktorica Kreativne riznice Josipa Forjan kazala je da je kreativna industrija mjera razvijenosti društva, a da organizacijom simpozija osječki Ekonomski fakultet već 10 godina popularizira najnovije trendove i projekte koji Hrvatsku mogu prometnuti u središte kreativne industrije jer je to industrija novog milenija.

Predsjednica "Kreativne riznice "Jasna Horvat istaknula je da simpozij pokazuje da je ekonomija predvodnica u promjenama koje vode spajanju struka i koje kulturu uspijevaju prometnuti u gospodarski resurs.

U sklopu simpozija, koji traje do 25. travnja, uz ostalo, održat će se panel-rasprave o središtima kreativne industrije i modelu kružne kreativnosti te nekoliko radionica i okruglih stolova.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater