45. obiljetnica

Mješoviti pjevački zbor "Roženice" proslavio svoj jubilej: Drugačija dimenzija zborskog pjevanja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Mješoviti pjevački zbor "Roženice" spektakularno je, koncertom popularne zabavne glazbe "Vjeruj u ljubav", uveo u obljetničko slavlje u povodu 45. godina kontinuiranog uspješnog rada. Kao velike zvijezde, Roženice su u dva dana održale dva ista koncerta, pred najboljom publikom u srcu Istre, u prepunoj velikoj dvorani Spomen doma u Pazinu.

Dirigentica Ines Kovačić Drndić koncept koncerta "Vjeruj u ljubav" kreirala je prije osam godina, a već se nakon premijernog izdanja u maloj koncertnoj dvorani, pokazalo da će projekt imati svijetlu budućnost te se od 2018. godine održava u velikoj dvorani Spomen doma koju publika ispuni do posljednjeg mjesta. Postao je omiljena glazbena tradicija što potvrđuje i podatak da su karte za ovogodišnji koncert rasprodane dva mjeseca prije njegova održavanja te se zbor odlučio organizirati još jedan isti takav koncert koji je također rasprodan u rekordnom roku što potvrđuje činjenicu da zbor "Roženice" ima sve više publike i da su ljudi željni kvalitetnog zabavnog programa uživo.

Zabavni ljubavni hitovi koji se mogu čuti na radijskim postajama, u zborskom aranžmanu uz pratnju profesionalnih glazbenika i pomno izabranih gostiju, pokazali su se kao prava glazbena poslastica, a koncept koncerta uz voditelje i pjevače Franu Ridjana i Ronalda Brausa te glazbenog gosta Damira Kedžu, poprimio je puno šire okvire od čistog glazbenog programa.

Uz zahvale domaćinima, Centru za kulturu i obrazovanje te brojnim sponzorima koji su pomogli da se koncert realizira u takvoj produkciji, "Roženice" su u nastup uvele u pravom slavljeničkom tonu. U veselom ritmu uz hitove legendarnih Novih fosila u aranžmanu Ines Kovačić Drndić krenuli su odmah opušteno i veselo, kao da nastavljaju tamo gdje su stali na prošlogodišnjem koncertu "Vjeruj u ljubav". Roženice su uvodno otpjevale i tri svevremenska hita grupe ABBA - Mama Mia, Waterloo i Dancing queen. U pjesmama su se kao solistice posebno istaknule Diana Krizmanić, Petra Kuhar i Nikolina Kuhar, a izvedbu su upotpunili još i solisti Ivana Rudan, Danijela Perčić i Jura Katalinić. U pauzi su "Roženice" prepustile pozornicu najmlađim i najvjernijim gostima među kojima se sigurno kriju njihovi novi budući članovi. Dječji zbor "Mali od sv. Jurja" pod vodstvom Vesne Drndić, također je oduševio publiku.

Svaki član zbora "Roženice" je važan, poseban i bitan. Zborši su povezani na poseban način, podržavaju jedni druge i tako već 45 godina! Zbor je izvrstan primjer međugeneracijske solidarnosti, okuplja članove različitih dobnih skupina, a stariji članovi prenose glazbeno iskustvo i tradiciju na mlađe generacije. Zbor potiče zajedništvo, razumijevanje i podršku među članovima. Odličan je primjer inkluzije osoba s invaliditetom i osoba s intelektualnim poteškoćama. Zbor je otvoren prema svima i mjesto je gdje osobe s različitim sposobnostima mogu zajedno sudjelovati u zborskoj glazbi, a to ne samo da obogaćuje glazbeno stvaralaštvo nego i promiče važnost raznolikosti i jednakosti u zajednici.

Zbor se ponosi svojim mladim snagama, gotovo svatko od njih zna nešto svirati, talentirani su u više područja. Jedan od njih je i Luka Krulčić koji je u zbor došao s 15 godina. Maestra Ines je odmah prepoznala njegov talent te je ubrzo postao glavni solist zbora. Solo pjevanje usavršava na studiju u Beču i polako osvaja svjetske pozornice. Na koncertu "Vjeruj u ljubav" Luka Krulčić je briljirao i svojom izvedbom zaista podsjetio na glas Andree Bocellija. Izveo je pjesmu E piu’ ti penso u kojoj je pjevao o snažnoj ljubavi koja nikada ne prestaje.

S obzirom da je riječ o amaterskom zboru, pohvalan je angažman i trud pjevača, muzikalnost i predanost. Publika je gromoglasnim pljeskom čestitala svim članovima i njihovoj dirigentici na uspjehu. Posebno Bruni Galant, članici koja kontinuirano pjeva od samo početka u Zboru Roženice, punih 45 godina. Zboraši su joj na koncertu pripremili iznenađenje i uručili ogroman buket od 45 ruža, a od Hrvatskog sabora kulture dobila je dijamantnu diplomu koju joj je uručio Darko Hrastovčak. Čestitke je uputila i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, a publici i zboru obratio se gradonačelnik talijanskog grada Clusone Massimo Morstabilini koji je oduševljen nastupom čestitao zboru obljetnicu i zaželio puno uspjeha te najavio da se pripremaju projekti kulturne suradnje između Pazina i Clusonea.

Vrhunac dvosatnog koncertnog programa bio je istarski miks pjesama koje je odabrala Ines Kovačić Drndić posebno za proslavu 45. obljetnice zbora. Pjesme o Istri i Istrijanima koje slave Grad Pazin, cijelu Istru i zbor "Roženice". A u spletu pjesama publika je doživjela i jedno iznenađenje. Na razglasu se čuo glas maestra Nella Milottija iz intervjua kojeg je imao prije 15 godina na Radio Puli. Vrlo emotivan trenutak u kojem je maestro Milotti ispričao kako je vodio zbor, koliko je zavolio pjevače i sam Pazin, koliko je sretan što je upoznao Ines Kovačić Drndić kojoj je prepustio zbor i koliko mu je drago da se njegove pjesme pjevaju i dalje. Odmah po završetku audio snimke zbor je otpjevao njegovu pjesmu "Ni ga ča je Pazin" u kojoj im se zadovoljno i spremno pridružila i publika.

Nello Milotti je bio dugogodišnji dirigent zbora "Roženice" i za zbor je skladao velik broj skladbi no uz zborske, skladao je i vrlo popularne zabavne pjesme, a njegova pjesma "Ni ga ča je Pazin" za koju je napisao i tekst i glazbu, postala je svečana pjesma Pazinjana. Maestro Milotti je dirigirao zborom "Roženice" od osnutka do kraja 2002. godine kada je za svoju nasljednicu izabrao Ines Kovačić Drndić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum