Zajedno protiv govora mržnje

Holokaust kao opomena čovječanstvu

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


U Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću obilježen je danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, gdje su policijska službenica Policijske uprave ličko-senjske i nastavnici povijesti učenicima osmih razreda održali predavanje u sklopu preventivnog projekta "Zajedno protiv govora mržnje" s naglaskom na holokaust.

Dan je to sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, a obilježava se 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor - Auschwitz.

Tijekom predavanja istaknuto je kako Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnerima, u sklopu preventivnog programa "Zajedno protiv govora mržnje" putem digitalnih mreža provodi preventivnu akciju pod nazivom "Budi tolerantan".

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

Učenici su upoznati da govor mržnje podrazumijeva izražavanje nesnošljivosti prema određenim društvenim skupinama ili pojedincu zbog nekog njihovog određenja ili opredjeljenja, a temelji se na rasi, vjeri, spolnoj orijentaciji, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj diskriminacijskoj osnovi, te im je skrenuta pozornost na toleranciju i uvažavanje drugih.

Nastavnici povijesti su između ostaloga upoznali učenike s pojmom holokausta, kada je počelo bojkotiranje židovskih poduzetnika, kao i s tzv. Kristalnom noći, a na kraju su učenici svoje stečeno znanje pokazali u vrlo zanimljivom kvizu.

"Kako je divno to da nitko ne mora čekati ni trenutak da bi svijet oko sebe učinio boljim mjestom" (Anne Frank)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater