nikad više

Izložba o tragedijama holokausta izazvala zanimanje mladih Gospićana

| Autor: Marin SMOLČIĆ
(Foto Marin Smolčić)

(Foto Marin Smolčić)


Gospićko Pučko otvoreno učilište "dr. Ante Starčević" bio je danas domaćin nesvakidašnje izložbe. U organizaciji Veleposlanstva Republike Češke u RH prezetntirana je tragična sudbina jedne češke djevojčice i njezina brata, žrtava holokausta. O strahotama holokausta u uvodu je u holu veleučilišta govorila ravnateljica POU Irena Peša koja je istaknula brojne strahote života u tom mračnom razdoblju ljudske povijesti.

- Ova izložba nosi duboku poruku koju smo čuli i rekli mnogo puta, a koja glasi: Nikad više! Zato mi je drago što su s nama učenici osnovne i srednjih škola, kao i studenti jer upravo na njima ostaje moralna obaveza uvijek podsjećati na holokaust i njegove strahote, istaknula je u uvodu ravnateljica Irena Peša i predstavila češkog veleposlanika u Hrvatskoj Milana Hovorku. Ovu tužnu priču i djelić jedne ljudske tragedije prepričao je veleposlanik Češke s mnoštvom emocija.

- Izložbu smo još lani predstavili u Zagrebu i vrlo sam sretan što smo ove godine u Gospiću. Povijest ove priče počinje u Japanu. Želeći upoznati japansku djecu s temom holokausta i svih njegovih strahotama Fumio Išioka, ravnateljica tokijskog Centra za obuku i izvore o holokaustu, nabavila je još 2000. godine paket od Državnog muzeja u Auschwitzu koji je sadržavao kovčeg jednog od zatočenika ovog zloglasnog koncentracijskog logora. Kovčeg je izazvao neslućeno zanimanje djece koja su se znatiželjno raspitivala o životu i sudbini njegovog vlasnika.

Bio je to kovčeg djevojčice Hane Brady, a uz poznavanje samo imena i njenog datuma rođenja navedenih na kovčegu, Fumio Išioka je na kraju razotkrila priču o životu djevojčice Hane porijeklom iz češkog gradića Nové Město na Moravě i njenog brata Jiříja koju donosi ova izložba. Kako često govorimo o holokaustu treba uvijek naglasiti: Ne ponovilo se više nigdje i nikome, ustvrdio je veleposlanik Hovorka.

Predstavljanju izložbe je u ime Ličko-senjske županije nazočila zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić sa suradnicima. Izložba će biti otvorena do 11. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom