BLOKADA RADA

Završen prvi sastanak o štrajku radnika riječke Čistoće: Grad i Uprava ponudili povišicu od 15, radnici traže 30 posto

| Autor: Marinko Glavan
(Snimio Mateo Levak)

(Snimio Mateo Levak)


Radnici riječke Čistoće od jutros su krenuli u štrajk!

Primarno, traže povećanje plaća i bolje uvjete rada.

Navodno, osim plaća, veliki razlog za nezadovoljstvo radnika je i nedostatak radne snage, prvenstveno vozača kamiona i radnika na kamionima za odvoz otpada.

Kako kažu radnici, plaća je mizernih oko 400 eura zbog čega se nitko ne želi javiti na natječaje za te poslove, koje Čistoća već mjesecima kontinuirano drži otvorenima.

Trenutno je, kako doznajemo, u tijeku sastanak direktora Čistoća Bojana Jurdane i gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića s predstavnicima radnika.

Očekuju se uskoro izjave za javnost, točnije oko 12 sati.

U međuvremenu očito nitko ne kupi smeće s riječkih ulica, a koliko će ta situacija potrajati tek će se vidjeti.

Prema najnovinjim informacijama sastanak je završen, ali konkretnog dogovora nema. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i direktor Čistoće Bojan Jurdana su predstavnicima radnika i sindikata ponudili povećanje plaće od 15 posto neto, te isplatu takve povećane plaće za rujan već u listopadu.

Uz to su ponudili i daljnje pregovore o poboljšanju uvjeta rada i daljnjim povećanjima materijalnih prava od početka godine.

Filipović i Jurdana tvrde da su predstavnici radnika zadovoljni ponudom i da će istu prenijeti radnicima, ali još ne znaju hoće li je radnici prihvatiti ili ne.

Na izravno pitanje hoće li radnici Čistoće sutra odvoziti otpad i čistiti ulice Filipović i Jurdana kažu  da na to ne mogu odgovoriti, ali se nadaju da će radnici prihvatiti ponuđeno i nastaviti s radom.

Doznajemo da današnji štrajk nisu pokrenuli sindikati u Čistoći, već su se radnici sami organizirali i odlučili da neće izaći na ulicu. Radnici inače traže povećanje neto plaće od 30 posto.

Bojana Jurdanu smo pitali kolika su ukupno primanja radnika Čistoće sa svim dodacima. Odgovorio je kako se plaće radnika na ulici i na kamionima kreću od  690 do 1.000 eura sa svim dodacima, dok se plaće vozača penju i do svote od 1.300 eura.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom