ODBIJENA PONUDA

Nema dogovora, štrajk radnika riječke Čistoće se nastavlja: "Nije to samo plaća, nama kičme pucaju!"

| Autor: Marinko Glavan
(Snimio Mateo Levak)

(Snimio Mateo Levak)


Nema dogovora, štrajk radnika riječke Čistoće se nastavlja!

Prva ponuda grada i uprave Čistoće je odbijena.

Predstavnik radnika Ćenan Beljulji nam je, nakon razmatranja ponude gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića i direktora Čistoće Bojana Jurdane, rekao da nezadovoljstvo radnika traje već godinama te da su se radnici sami organizirali i pokrenuli štrajk bez sindikata. U štrajku, prema njegovim riječima, sudjeluju radnici iz svih sektora Čistoće, njih više od 200 od ukupno 440 zaposlenih u ovom Komunalnom društvu.

– Gradonačelnik nam je ponudio 15 posto neto i eventualno još 15 posto kasnije ako gradsko vijeće tako odluči. To je politika, mi ne želimo o njoj ovisiti, jer nema goreg nego kad radnici ovise o politici. Tužan sam jer se ovo nije trebalo dogoditi.

Da je gradska uprava i uprava Čistoće pokazala volju za komunikacijom ovo se ne bi dogodilo. Nije stvar samo plaće nego i radnih uvjeta.

Nama kičme pucaju, ne možemo iskoristiti godišnji odmor na vrijeme i ima tu još puno drugih problema. Gradonačelnik i direktor ne govore istinu kad kažu da je bila slaba komunikacija od sindikata i predstavnika radnika, jer smo se u više navrata obraćali Upravi s našim problemima bez odgovora i zato je do ovoga došlo.

Ovo što se danas događa je demokracija i socijaldemokracija na djelu. A ako socijaldemokracije više nema u gradskoj upravi ima je ovdje – u Čistoći, kazao je Beljulji.

Štrajk se dakle nastavlja, što znači da sutra neće biti odvoza otpada i čišćenja riječkih ulica. Do kada će sve potrajati zasad je teško pretpostaviti, ali se svakako valja nadati da se Rijeka neće pretvoriti u Napulj.

Direktora Bojana Jurdanu pitali smo hoće li aktivirati radnu obavezu što bi mogao učiniti, a on je samo kratko kazao da je "sada o tome prerano govoriti".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum