piše vanesa begić

Kada je Arena bila doživljaj

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U Puli ne vrijede pravila, posebice ne s publikom koja obilazi koncertna i druga kulturna događanja. "To je Pula, tu nema pravila", reći će jedna od redovnih posjetiteljica i "konzumentica" (kakve li riječi!) kulturnih događanja.

Ponekad, usred tjedna i u nekom (ne)pogođenom terminu - puno ljudi i brojna, raspoložena publika, drugi put, kraj tjedna, uoči vikenda i uz to kvalitetan događaj - tek šaćica najupornijih. Nema pravila. Nekada niti kvaliteta kao niti cijena ulaznica ne određuju koliko će publike biti prisutno.

No, treba istaknuti da oni koji su redovno prisutni na svim događajima tijekom godine, nerijetko si ne mogu dozvoliti odlazak na ljetna zbivanja. Koja su, istina, puno puta visoke kvalitete, ali isto tako i cijene su visoke. Odgovor će dakako glasiti da je tako svugdje u svijetu i da kvaliteta ima svoju cijenu te da je ionako sve skupo.

Ima onih koji samo dolaze da bi vidjeli tko je na događajima i da bi mogli "kritizirati" (ne nužno s negativnim prefiksom) nešto, onih koji dolaze jer su eto, nekako dobili ulaznicu pa se dosađuju, ali morali su doći, kao i onih koji će uvijek naći neki razlog za gunđanje.

Približava se velika sezona koncerata u Areni. Bit će tu mnoštvo koncerata idola onih koji su bili mladi u osamdesetim. Povratak u neka (ljepša) vremena, ali sve je to sada drukčiji đir i drukčija percepcija. Nekada je za Arenu sinonim bio Pulski filmski festival i sva događanja oko festivala.

Arena kao mjesto rađanja ljubavi, sklapanja prijateljstva, svatko je imao svoj škalin, svoje mjesto, koliko li je samo bilo priča o preskakivanju ograda, jedva se čekalo da dođe neki novi film, to je bio događaj mjeseca, godine, u nedostatku svih današnjih modernih kanala za "skidanje" filmova, kada je cijela ta priča oko festivala bila posebna, imala svoj šarm, štih. Festivalske večeri u Rivieri, gledanje glumaca, druženja na terasama Zlatnih stijena, cijeli je grad živio punim plućima za film.

Iz znanstvenog rada muzikologinje Lade Duraković nedavno smo mogli pročitati da je prije više od četrdeset godina u sastavljanju pulskog koncertnog ljeta sudjelovala cijela Pula, sva tadašnja poduzeća, tvornice, proizvodnja. A sada se "proizvode" samo apartmani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter