piše vanesa Begić

Više, manje, više

(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Čega je bilo više u Puli primjerice osamdesetih godina? Stanovnika, djece u razredima, malih prehrambenih prodavaonica, mjesta za parking, zdravstvenih ustanova. Pa i kiosaka. Kinodvorana. Čega je bilo manje? Trgovačkih centara, koji u današnjem smislu tada nisu postojali - Robna kuća je bila pravo carstvo, bilo je manje gužvi svugdje, nisu postojali redovi za čekanje za zdravstvene usluge, svi su stigli sve obaviti.

Školski razredi? Sada primjerice pojedine "paralelke" imaju ukupno 24 djece, a prije su razredi s 30 učenika bili sasvim normalna pojava, a godinama ranije pa i s više, dvije ili čak tri smjene u pojedinim školama bile su normalna pojava, a sve slobodne aktivnosti odvijale su se i ujutro i popodne - kako je tko imao nastavu i smjenu u redovnoj školi. I nitko se nije previše bunio, štoviše, čak i mnogi danas umirovljeni učitelji, nastavnici, profesori vele i da nije bilo tako loše.

Po tom pitanju danas je puno lakše, napokon (skoro) sve škole imaju jednosmjenski rad, manje učenika po razredima, više stručnog osoblja po školama, obnovljen je Dječji kreativni centar, nikada toliko slobodnih aktivnosti za sve gušte. Za one koji uvijek nešto kritiziraju - veliki je to iskorak, napravljeno je ipak puno toga. Proširene su i obnovljene škole, izgrađeni novi objekti, bolji su uvjeti rada, iako nije sve idealno. Pitanje je i može li biti sve idealno. I da svi budu zadovoljni.

Bilo je tada i puno više mjesta za izlazak mladih. Sada takva mjesta u biti i ne postoje. Nakon ere diskoteka kojih je bilo na svim turističkim lokacijama i ne toliko izvan grada uslijedila je era kafića kao mjesta za izlazak, a potom - era društvenih mreža.

Možda su sve te sitne, nekom bitne, nekom manje, činjenice dokaz te slika i prilika razvoja grada kao takvog kroz desetljeća. Prikaz lica i naličja, društevnih promjena i bez (društvenih) mreža. kada su jedine mreže bile one ribarske. za morsku komponentu grada, kada je bilo više brodskih linija, mogućnosti. O tempora, o mores! No, promjene nisu uvijek (nužno) loše. Ovisi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter