LUXEMBOURG/ZAGREB

Eurostat: godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni u listopadu oslabila; u Hrvatskoj nepromijenjena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji i eurozoni u listopadu je dodatno usporio na godišnjoj razini, dok su u Hrvatskoj cijene rasle nepromijenjenim tempom, treći mjesec zaredom, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

U 28-članoj EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u listopadu je skliznula na 1,1 posto, s 1,2 posto u mjesecu ranije. Time je silazni trend nastavljen drugi mjesec zaredom, nakon predaha u kolovozu.

U odnosu na prošlogodišnji listopad njezina je vrijednost više nego prepolovljena.

I u eurozoni je godišnja stopa inflacije u prošlom mjesecu blago pala, na najnižu razinu od studenog 2016. godine, na 0,7 posto. U rujnu iznosila je 0,8 posto. Eurostat je time potvrdio prvu procjenu njezine vrijednosti, objavljenu krajem listopada.

Osjetno je tako slabija u usporedbi s prošlogodišnjim listopadom, kada je kao i u EU iznosila 2,3 posto. To također znači da je i dalje znatno ispod zacrtane u Europskoj središnjoj banci (ECB) od "nešto ispod" dva posto.

Najviše su u eurozoni u prošlom mjesecu na godišnjoj razini porasle cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te usluga, za po 1,5 posto. Time je tempo njihova rasta bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec.

Pale su pak cijene energije, treći mjesec zaredom, za 3,1 posto u odnosu na godinu ranije, nakon što su rujnu smanjene za 1,8 posto.

Inflacija u Hrvatskoj upola slabija od prosjeka u EU

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u listopadu iznosila 0,6 posto, kao i u prethodna dva mjeseca. U listopadu prošle godine iznosila je 1,7 posto.

Istu stopu godišnje inflacije bilježe i Irska i Danska.

Među zemljama-članicama u prošlom su mjesecu najviše godišnje stope inflacije mjerene HICP-om zabilježene u Rumunjskoj, od 3,2 posto, Mađarskoj, tri posto, i Slovačkoj, 2,9 posto.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je na Cipru, za 0,5 posto, u Grčkoj, za 0,3 posto, i u Portugalu, za 0,1 posto u odnosu na godinu ranije.

Godišnja inflacija u listopadu je oslabila u 15 zemalja članica, ostala je nepromijenjena u njih osam a ojačala je u njih pet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of