PIŠE IVOR BALEN

Pula Music Week vraća Pulu u život

Ilustracija

Ilustracija


Pula Music Week, festival elektronske glazbe koji će se od 30. lipnja do 6. srpnja održati u Areni, ali i u drugim dijelovima Istre, vjerojatno je najbolja stvar koja se dogodila Puli od kada je Grad preuzeo Filip Zoričić. Nakon mučne rasprave o igralištu i hotelu na Valkanama, zbog koje se na koncu raspala vladajuća koalicija, glavna tema u gradu konačno je nešto pozitivno.

Jer u utorak navečer, nakon što je Glas Istre objavio vijest da je festival potvrđen, informacija se Pulom proširila kao munja. Trljaju ruke ljubitelji elektronske glazbe, kojih je u ovom gradu uvijek bilo mnogo. Zadovoljni su i mladi (a i neki stariji) bez obzira što slušaju, jer event je toliko velik da će mu svi željeti prisustvovati. Sretni su ugostitelji i trgovci, osobito oni u centru grada, koji već vide kolone pivopija u svojim lokalima. Vlasnici apartmana na potezu oko Arene ne skidaju osmjeh s lica jer se nadaju da će postići rekordne cijene najma, a taksisti oštre taksimetre za sve one koji će se u Arenu slijevati iz susjednih općina. Izravno ili neizravno, neku korist od Pula Music Weeka imat će cijeli grad i okolica.

Jer kako najavljuju organizatori, očekuje se i do 100.000 posjetitelja u Puli i ostalim dijelovima Istre, gdje će se odvijati manji, popratni programi. To je Pula puta tri, što znači da bi efekt trebao biti čak i veći od onog kojeg su postizali nikad prežaljeni festivali iz Štinjana Outlook i Dimensions. Nakon njihove selidbe u Dalmaciju 2020., Pula se ovo ljeto vraća na festivalsku mapu Europe i svijeta. Tko misli da je takva tvrdnja pretjerana neka pogleda popis izvođača koji će nastupiti u Areni ovo ljeto, na kojem su neka od najpopularnijim imena elektronske glazbe današnjice. Ili popis gradova gdje nizozemska ALDA i američki Insomniac organiziraju slične festivale: Los Angeles, Bukurešt, Rotterdam, Amsterdam, Washington, Seattle, San Diego, Orlando... Takvi organizatori garancija su vrhunske produkcije, dakle zvuka, scene i specijalnih efekata u Areni i oko nje. Ovaj festival, punim nazivom "Secret Project presents Pula Music Week", trebao bi biti sličan splitskoj Ultri i novosadskom Exitu, ali u spektakularnoj kulisi pulske Arene, po čemu će sigurno postati jedinstven u svijetu.

Naravno, festivali dovode opuštenu publiku, i to u jako velikim brojevima, pa će Pula na neki način krajem lipnja i početkom srpnja biti pod opsadom. Međutim, to je problem samo za one koji su zaboravili kako je to biti mlad. Koji su ostarili i postali njurgavi, da ne kažemo zločesti. Ako nam grad neće barem povremeno biti živ, pa na momente i divlji, onda to i nije grad. Svi smo svjedoci da se posljednjih godina zabava u Puli gotovo pa sustavno gasila, od odlaska štinjanskih festivala do ubijanja glazbe na Giardinima i zatvaranja Kluba Uljanik. Vrijeme je da se to promijeni.

Pula Music Week je korak u pravom smjeru. Dokaz da je Pula dobro, da ipak diše. Dok se Dalmacija posljednjih godina nametala kao centar života, Istra se nametala kao spavaonica. Ali to nije tako, ni ne smije biti tako. Zato festivalu, dobrodošao. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini