slavljenička koncertna večer

FOTO & VIDEO / Limena glazba Zajednice Talijana Buje proslavila 35. rođendan

| Autor: Petra Stefanović


Puna tri i pol desetljeća, koliko djeluje Limena glazba Zajednice Talijana Buje - Banda della Comunità degli Italiani di Buie, proslavljeno je uz puno dobre glazbe na Trgu San Servolo u starogradskoj jezgri, koji su pohodili brojni posjetitelji.

Na ovoj slavljeničkoj koncertnoj večeri, bujskoj Limenoj glazbi pridružili su se i glazbenici iz Limene glazbe Rovinj - Banda d'ottoni Rovigno i Guggen Band de Muja. Sve je krenulo mimohodom, gdje je centar Buja odzvanjao uz zvuke glazbe, a koncertnu večer na pozornici na Trgu San Servolo otvorili su domaćini, Limena glazba ZT-a Buje pod ravnanjem maestra Corrada Moratta, s revijalnim programom na kojem su se našle skladbe "Delilah", "New York, New York", "In The Mood", "Moonlight Serenade", "Libertango" i "Sergio Endrigo in concerto".

Obrazovanje mladih

- Punih 35 godina glazbe, proba, nota i aranžmana, a prvenstveno glazbenika i dirigenata, ljudi koji su oživjeli tradiciju koja je startala 1841. godine, te je nakon prekida ponovno pokrenuta 1989. godine zahvaljujući maestru Pinu Voku, rekla je voditeljica programa Rosanna Bubola, koja je istaknula i važnost ovog ansambla i za glazbeno obrazovanje mladih naraštaja u Bujama.

- Tada su učenici šestih, sedmih i osmih razreda prvi put uzeli u ruke instrumente i krenuli - nekima nije išlo, ali pak drugi su se zaljubili u glazbu, i sviraju i dan danas, rekla je Bubola. Prisutnima se obratila i Lena Korenika, predsjednica Zajednice Talijana Buje, koja je za "rođendan" bujske Limene glazbe, svim članovima orkestra uručila personalizirane poklone, koji će im dobro doći upravo za svirku u ovom ansamblu, a čestitkama i riječima podrške pridružio se i Marin Corva, predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije.

Ovaj svečani koncert uveličali su i Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske unije, bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin i dožupanica Jessica Acquavita.

Koncertna večer nastavila se uz nastup Limene glazbe Rovinj pod vodstvom maestra Giuseppea Bartolija, koji su izveli skladbe "Blue Night", "Holiday in Rio", "Oh, Pretty Woman", "Eye of the Tiger", "Born to be Wild" i za finale rock klasik "Highway To Hell" grupe AC/DC, nakon čega su se rovinjskoj limenoj glazbi na i ispred pozornici pridružili i glazbenici iz bujske limene glazbe, te su oni, udruženi u jedan veliki orkestar, izveli još jedan rock klasik - "Smoke on the Water" grupe Deep Purple, koji je odzvanjao starogradskom jezgrom Buja u izvedbi brojnih glazbenika.

Zanimljivo je da je spoj ove dvije limene glazbe zapravo rezultat dugogodišnjeg prijateljstva, koji je 2006. godine dobio i "službeno" ime - Koza Nostra, gdje su se ovi glazbenici i dugogodišnji prijatelji referirali na simbol Istre, kozu.

Dobro raspoložena publika aplauzima je dočekala i šarene Guggen Band de Muja, za koje vrijedi pravilo - nema veze odakle dolazi glazbenik ili koji jezik govori, jer jezik glazbe je univerzalan - to je uvijek istih 12 nota. Ovom talijanskom sastavu, koji često nastupa i na karnevalima, pridružili su se i članovi ansambala iz Buja i Rovinja, a oni svi skupa su servirali energičan nastup uz koreografije i dobro znane melodije, poput "It's My Life" Bon Jovija, "Castle of Glass" Linkin Parka, "YMCA" Village People, "Rasputin" Boney M, "Don't Stop Me Noew" Queen, "Final Countdown" grupe Europe... a za kraj je ovaj sastav pod vodstvom maestre Fabiane Pipitone izveo "Rivers of Babylon" gdje su potaknuli publiku i na ples.

Trubač na zvoniku

Lijepa glazbena večer u Bujama rezultat je dugogodišnjeg truda samih članova Limene glazbe ZT-a Buje, kao i podrške Zajednice Talijana Buje i Grada Buje, koji su stvorili glazbenu priču i tradiciju koja privlači i brojne mlade glazbenike da se okušaju u sviranju. Sudeći po broju mladih u bujskoj Limenoj glazbi - dvojbe nema, tradicija će se sigurno nastaviti.

A tradicionalno, kako to biva na ovakvim glazbenim susretima - glazbenici su nastavili sa svirkom na trgu i nakon što je završen službeni dio programa, a posebno je dojmljiv bio trenutak kad je trubač zasvirao sa samog vrha bujskog zvonika - a spremno su mu svojim instrumentima odgovorili glazbenici iz sva tri sastava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter