Borba protiv krize

PEKARI OSMISLILI ANTIINFLACIJSKI KRUH. Ovo je njihovo kreativno rješenje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


Rast cijena energenata i sirovina ugrožava opstanak njemačkih pekara. Protiv krize se bore kreativnim idejama. Izdvojili smo nekoliko primjera.

Porast troškova energije i sirovina ugrožava opstanak mnogih njemačkih pekara. Pogotovo manje tvrtke, i pogotovo oni pekari koji koriste plin u proizvodnji svoje robe, žale se kako je sadašnja situacija za njih puno gora nego tijekom korona-krize, prenosi Deutsche Welle

Iz branše se može čuti da je financijski pritisak za neke pekare prevelik i da su morali zatvoriti svoja vrata za mušterije. Na opći porast troškova poslovanja pekari su već reagirali povećanjem cijena svojih proizvoda – za pet ili deset posto.

No, to je mač s dvije oštrice. Pogotovo mušterije slabijeg imovnog stanja osjetljivo reagiraju na poskupljenja i traže jeftinije alternative. U njemačkim medijima se ovih dana često citira pekare koji kažu da mušterije koje su redovito navraćale u filijale, sada dolaze nešto rjeđe.

Ima i kreativnih rješenja kojima pekare pokušavaju obuzdati troškove proizvodnje, kako na koncu cijene robe ne bi previše porasle. Ili kako bi jedan dio asortimana usprkos inflaciji mogli ponuditi po pristupačnim cijenama – pogotovo onim mušterijama koje moraju paziti na svaki euro iz kućnog budžeta.

Tako su neke pekare posljednjih tjedana svoju ponudu obogatili „antiinflacijskim" proizvodima. Taj kruh košta znatno manje od sličnih vrsta kruha. Pekar Mario Fritzen iz mjesta Kürten svoj „inflacijski kruh" nudi po cijeni od 2,50 eura za 750 grama. Na njemu, kako kaže ovaj pekar ne zarađuje ništa, već samo želi pomoći kupcima sa skromnim primanjima – koji i dalje žele kupovati kvalitetne proizvode kod pravog pekarskog majstora.

Tajna jeftinog kruha je u sastojcima: „Recept je jednostavan, to je miješani pšenični kruh, bez puno kerefeka", kaže Fritzen.

Pekar Roland Schüren u ponudi sad ima i „antiinflacijski kruh": 750 grama za 2,88 eura – odnosno jedan euro manje od sličnih kvalitetnih vrsta bio-kruha. U proizvodnji svog „antiinflacijskog kruha" Schüren koristi ostatke kruha koji nije uspio prodati. Osuši ga, samelje, sprži, omekša i „ubaci" u tijesto za svježi kruh. I tako 20% brašna stiže ustvari iz „reciklaže".

Jedan pekar iz okolice Münstera se odlučio za drugačije rješenje: on je pronašao sponzora za svoj „inflacijski kruh". A taj sponzor „pokriva" 50 centi za svaki prodani kruh – zauzvrat se njegov logotip nalazi na kruhu. Zahvaljujući neobičnom sponzorskom dealu, mušterije štede, a pekar nije izložen dodatnom financijskom opterećenju.

Po navodima Udruženja njemačkih pekara, čak 70% pekarskih radnji svoje proizvode peče na plin. Ali porast cijena energije teško pogađa i one koji primarno koriste struju. Osim toga, porasle su i cijene glavnih sirovina: brašna, šećera i maslaca.

Prije deset godina je, po podacima tog Udruženja, u Njemačkoj postojalo oko 12.600 pekarskih radnji. U prošloj godini ih je registrirano manje od 10 tisuća. Jedan od glavnih razloga za smanjenje broja pekara je konkurencija koju im čine supermarketi i diskontni dućani – koji kruh i pekarske proizvode nude po nižim cijenama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum