INTENZIVNOG OKUSA

Otkrijte sve prednosti raženog kruha

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Zahvaljujući integralnom brašnu, to je kruh koji zadržava svojstva i dobrobiti zrna žitarice.

Raženi kruh obično sadrži manje glutena nego kruh napravljen samo od pšeničnog brašna, ali da bi se tijesto dobro povezalo, ponekad se raženo brašno miješa s jačim brašnom koje sadrži gluten kako bi se dobilo bolje tijesto.

U usporedbi sa žitaricama koje inače nedostaju, raženo brašno je bogato lizinom, važnom aminokiselinom za uravnoteženu prehranu.

Raženi kruh je bogat vlaknima, pomaže u povećanju osjećaja sitosti, potiče crijevni tranzit i pomaže u održavanju kolesterola pod kontrolom.

Koje su glavne prednosti raženog kruha?

Glavne značajke i svojstva raženog kruha:

  • prosječni glikemijski indeks
  • niži sadržaj glutena
  • pomaže u snižavanju kolesterola
  • regulira šećere u krvi
  • bogat je vlaknima
  • povećava osjećaj sitosti
  • bogat je lizinom
  • promiče uravnoteženu prehranu
  • regulira crijevni tranzit
  • izvor ugljikohidrata i proteina
  • izvor vlakana
  • starinski i tradicionalni kruh
  • zadržava blagotvorna svojstva raži

Koje su kontraindikacije za raženi kruh?

Kontraindikacije vezane uz konzumaciju raži uglavnom su povezane s prisutnošću glutena.

Ako bolujete od celijakije ili ste osjetljivi na gluten, važno je izbjegavati konzumaciju raži jer sadrži ovu proteinsku tvar, kao i pšenice, ječma, pira i drugih srodnih žitarica.

Za osobe s celijakijom konzumacija raži može izazvati nuspojave i oštećenje tankog crijeva.

Ključno je obratiti pozornost na sastojke koji se koriste u prehrambenim proizvodima i provjeriti jesu li sigurni za vašu bezglutensku prehranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater