FENOMENALNE VIJESTI 

Prva hrvatska Zlatna palma: "Čovjek koji nije mogao šutjeti" trijumfirao u Cannesu 

| Autor: Glas Istre
(Foto: HAVC)

(Foto: HAVC)


Senzacionalna vijest pristigla je večeras iz Cannesa. Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je prvu hrvatsku Zlatnu palmu na međunarodnom filmskom festivalu. 

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", u konkurenciji s još 10 naslova, trijumfirao je u kategoriji kratkometražnog filma.

Radnja se zbiva 1993. u ratnoj Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti, piše HRT

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), Čovjek koji nije mogao šutjeti osvojio je Zlatnu palmu u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova (Short Film Competition) jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala u svijetu - na 77. izdanju Filmskog festivala u Cannesu.
 
Nagradu je uživo na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević. Ovo je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja. Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

Najbolji naslov u konkurenciji kratkometražnih filmova birao je žiri u sastavu: predsjednica žirija, belgijska glumica Lubna Azabal, francuska redateljica, scenaristica i producentica Marie-Castille, Mention-Schaar, filmski programer iz Italije Paolo Moretti, producentica i redateljica Claudine Nougaret iz Francuske i redatelj i scenarist Vladimir Perišić iz Srbije.

Primajući nagradu na svečanoj dodjeli, scenarist i redatelj Nebojša Slijepčević zahvalio je cijeloj ekipi svog filma, a dvorana ga je pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Film je svjetsku premijeru imao u petak, 25. svibnja, u dvorani Debussy, uz prisustvo filmske ekipe. Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića prvi je hrvatski film od osamostaljenja koji je osvojio Zlatnu palmu i tek drugi koji se za nju natjecao.

Nebojša Slijepčević je 2018. godine osvojio DOC Allience nagradu u Cannesu za svoj dugometražni dokumentarni film Srbenka. Producentska kuća Antitalent u Cannesu je već 'slavila' s dugometražnim prvijencem Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koja je Zlatnu kameru (Camera d’Or) osvojila 2021. godine. Na ovom prestižnom festivalu veliki uspjeh doživio je i film Zvizdan Dalibora Matanića koji je 2015. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard.

Radnja filma Čovjek koji nije mogao šutjeti zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum