u tranzitu

Puljanki Luciji Brkić nagrada za najbolji kratkometražni film na ZagrebDoxu

| Autor: Mladen RADIĆ
Protagonisitica filma "U tranzitu" Tinka Kalajžić, umjetnički direktor Nenad Puhovski i Lucija Brkić, dobitnica Malog pečata za film "U tranzitu" (Promo)

Protagonisitica filma "U tranzitu" Tinka Kalajžić, umjetnički direktor Nenad Puhovski i Lucija Brkić, dobitnica Malog pečata za film "U tranzitu" (Promo)


U Zagrebu su dodijeljene nagrade 20. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Glavnu festivalsku nagradu osvojila je Kaouther Ben Hania za film "Četiri kćeri" u međunarodnoj te Dávid Mikulán i Bálint Révész za film "KIX" u regionalnoj konkurenciji, dok je Mali pečat za najbolji kratkometražni film otišao u ruke pulske autorice s riječkom adresom Lucije Brkić, za film "U tranzitu".

Na festivalu koji je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren prošle nedjelje publika je imala priliku pogledati 102 filmska ostvarenja u dvanaest programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se devetnaest filmova u Međunarodnoj, odnosno dvadeset i jedan film u Regionalnoj konkurenciji.

Gubitak i dekonstrukcija

Kako stoji u obrazloženju žirija koji su činili Miljenka Čogelja, Tue Steen Müller i Tomislav Pavlic, u filmu Lucije Brkić "Izravnim dokumentarnim jezikom redateljica hvata rad živopisne, karizmatične mlade žene koja želi pomoći migrantima u nevolji na njihovom putu u neizvjesnu budućnost. Film je to pun talentiranog zapažanja i suosjećanja koji prenosi trenutke jednog od najvećih problema s kojima se Europa danas suočava".

Međunarodni žiri čiji su članovi bili Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar dodijelio je Veliki pečat filmu "Četiri kćeri" Kaouther Ben Hanije. "’Četiri kćeri’ je film koji ne samo da lijepo prikazuje gotovo nevjerojatnu priču o Olfi i njezinim kćerima, već stvara prostor u kojem ovi nevjerojatno hrabri protagonisti mogu istraživati vlastitu priču uz pomoć glumaca, pozornice i scenarističkih scena, izvučenih iz vlastitih iskustava.

Otvorenost i ranjivost koje vidimo u ovom uratku rijedak su dar. Film nas hrabro i vrlo učinkovito tjera da razumijemo simultanost svjetla i tame, kako u ljudskoj prirodi tako i u životima koje žive Olfa i njezine kćeri", obrazložio je žiri. Posebno priznanje pripalo je filmu "Drugačija divljina" Silje Evensmo Jacobsen, a u obrazloženju žirija stoji: "Drugačija divljina nas je duboko potresla. Svjedočimo obitelji suočenoj s gubitkom i dekonstrukciji savršeno instagramabilnog obiteljskog blaženstva koje slijedi.

Iako je ostala vjerna svom prekrasnom filmskom stilu, bliskost redateljice s obitelji Payne i dubina u kojoj je uspjela prikazati tugu i učenje življenja uz tugu dojmili su nas se i dirnuli nas, kao i pitanje koliko dugo možemo ispunjavati ideale i vrijednosti roditelja, suočeni s promjenjivom realnošću."

Ljudska prava

U Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu "KIX" Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, a odluku je donio Regionalni žiri čiji su članovi bili Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić. Posebno priznanje dodijeljeno je filmu "Dječak" Vladimira Loginova koji je žiri osvojio svojim promišljenim konceptom i jednostavnošću.

Nagrada Movies That Matter, za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava dodijelio je žiri u sastavu Tihomir Ponoš, Vedrana Pribačić i Tatjana Vlašić, a pripala je filmu "Blago kraljevstva Dahomey", redateljice Matti Diop. Posebno priznanje osvojio je film "Potpuno povjerenje" redateljice Jialing Zhang.

Mladi žiri, u čijem su sastavu bili Snježana Banović, Hrvoje Osvadić i Biserka Šuran, dodijelili su Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina, a nagradu je odlukom većine članova žirija dobio film "KIX" Dávida Mikulánua i Bálinta Révészua. Posebno priznanje osvojio je film "Grand Prize" Anje Koprivšek. "KIX" je osvojio i nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI koji su dodijelili članovi udruge Igor Angjelkov, Hamed Soleimanzadeh i Milena Zajović.

Nagrada sa zakašnjenjem

O nagradi Teen Dox, koja se dodjeljuje filmu iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o pitanjima koja okupiraju mlade, odlučivale su učenice zagrebačke XVI. Gimnazije, a nagradu je osvojio film Mariusza Rusińskog "Moja sestra" dok je posebno priznanje osvojila "Ekipa" Sylvaina Cruiziata.

Nagradu Počasni Veliki pečat za autore koji su kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i decenijama, a dodjeljuje je umjetnički direktor festivala Nenad Puhovski, dodijeljena je njemačkom redatelju Werneru Herzogu za film "Bijeli dijamant".

"Ovaj film odabrao sam na prvom ZagrebDoxu kao film otvaranja sa željom da pokažemo publici, navikloj do tada uglavnom na standardne televizijske dokumentarce, snagu autorskog, poetskog, dramatičnog, cjelovečernjeg dokumentarca. Fenomenalnom filmskom fotografijom, popraćenom sjajnom muzikom, ovaj je film u mnogim aspektima odredio pravac u kome se ZagrebDox kreće i razvija. Stoga mu sa zakašnjenjem, ali i ogromnim zadovoljstvom dodjeljujem Počasni Veliki pečat", stoji u objašnjenju Puhovskog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater