pulska filmska tvornica

Berlangov "Krvnik" u Klubu PFT-a ovog četvrtka

| Autor: Mladen Radić
Scena iz filma

Scena iz filma


Ovoga četvrtka, 22. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice održat će se projekcija nagrađivane crnohumorne političke alegorije "Krvnik" čiju režiju potpisuje Luis García Berlanga.

Riječ je o jednom od najuspjelijih ostvarenja u povijesti španjolske kinematografije u kojem se redatelj na metaforički način bavi besmislom onodobnog španjolskog društva i dekonstruira mitologizirane pojmove dužnosti i domoljublja Francovog režima.

Starom španjolskom krvniku Amadeu bliži se dan odlaska u mirovinu, a s obzirom da je njegova profesija prilično specifična, sve više brige zadaje mu potraga za njegovim nasljednikom. No upravo je Amadeovo zanimanje glavni razlog zbog kojeg njegova kći Carmen ima ozbiljnih problema. Iako je ona privlačna djevojka, čim mladići doznaju kojim se poslom bavi njezin otac, razočarani pobjegnu glavom bez obzira. No to bi se ipak moglo promijeniti kad se u Carmen zaljubi mladi José Luis, naočiti pogrebnik kojem će Amadeo postaviti samo jedan uvjet za dobivanje ruke njegove kćeri.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije će voditi razgovor s publikom o temi i naraciji filma voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac. Ulaz je slobodan.

Godine 1963. na festivalu u Veneciji film je ovjenčan nagradom Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, a tadašnji španjolski veleposlanik u Italiji prosvjedovao je zbog njegova prikazivanja. Film je na Mostri prikazan i nagrađen nedugo nakon što je u Španjolskoj u montiranom političkom procesu na smrt osuđen i pogubljen komunistički vođa Julián Grimau García, što je u međunarodnoj javnosti izazvalo velike proteste protiv Francova režima. U tom kontekstu se i Berlangin film smatrao antirežimskim, premda je posrijedi jedno od najuspjelijih ostvarenja u povijesti španjolske kinematografije.

Luis García Berlanga španjolski je redatelj i scenarist. Diplomirao je na Instituto de Investigaciones y Experiencias cinematográficas (IIEC) u Madridu 1949. godine. S kolegom sa studija, Juanom Antoniom Bardemom, osnovao je produkcijsku kuću Altamira u sklopu koje su zajedno napisali i režirali komediju "Sretan par" (1951.). Bili su koscenaristi i na filmu "Dobrodošli Mr. Marshall" (1952.) koji je bio Berlangin samostalni redateljski rad. Uslijedio je također zapažen "Plácido" (1961.) koji biva nominiran za Oscara u kategoriji najboljega stranoga filma.

"Krvnik" ("El verdugo", 1963.) smatra se njegovim najuspjelijim filmom, ali najveći komercijalni uspjeh doživio je s ostvarenjem "Nacionalni lov" ("La escopeta nacional", 1977.), prvim u trilogiji filmova u kojima satirički prikazuje utjecaj postfrankističke demokracije na staru aristokraciju (ostatak trilogije čine "Patrimonio nacional" i "Nacional III". Od kraja sedamdesetih do početka osamdesetih godina prošloga stoljeća bio je na čelu španjolske filmoteke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini