enoteka

Hrvatska vina: KRAUTHAKER ROSÉ

Rosé cuvée

Rosé cuvée


U ove tople ljetne dane, kada se temperatura na našem poluotoku nerijetko na nekim mjestima penje i preko 35 stupnjeva, jednostavno svi težimo nekom osvježenju. Širok je spektar tih osvježavajućih ljetnih pića kojima si pokušavamo pomoći: od raznih bezalkoholnih napitaka, preko koktela, raznih piva pa do izvrsnih pjenušaca te mirnih vina. U toplim danima tražena su lagana i pitka vina, pogotovo bijela, ali sve su popularniji i roséi.

Hrvatska općenito ima izvrsne uvjete za proizvodnju dobroga roséa ili ružičastog vina ili opola, kako se još kod nas naziva. Za rosé su pogodne brojne domaće i internacionalne sorte poput terana, plavca, merlota, syraha, cabernet sauvignona, frankovke, pinota crnoga, vranca i babića. Roséi se na hrvatskoj vinskoj sceni sramežljivo probijaju zadnjih desetak godina. Konkretno, u Istri je prekretnica bila berba 2010. Te je godine berba bila vrlo kišna i mnogo vinara nije imalo dovoljno dobro grožđe za svoja regularna vina pa su stoga napravili rosé.

Svjetski trendovi

Nove generacije vinskih potrošača polako mijenjaju navike, prate svjetske trendove pa se rosé općenito sve više popularizira. Zaslužne su za to i pojedine vinske manifestacije poput Pink daya koji je pokrenula udruga WOW (Women on Wine). Ova udruga ženskih ljubiteljica vina, koja postoji i djeluje od kolovoza 2011. i broji 150 članica te 300-tinjak simpatizerki, napravila je mnogo za promociju roséa na hrvatskoj vinskoj sceni.

Rosé se na ovim prostorima dugo etiketira kao žensko vino, ali ga rado piju i muškarci. To je jedno neobavezno vino koje najbolje paše uz bazen ili na nekoj plaži u dubokoj hladovini. Neke svjetske vinske regije poput Provanse su na roséima brendirale svoju vinsku priču i izvrsno je već godinama provode u praksi. Kad spomenete Provansu, prva asocijacija je rosé, a onda lavanda. Istra ima jedno i drugo, jer roséi od terana su upravo sjajni i jako se lijepo piju.

No danas nećemo o istarskim vinima, jer dobar se rosé može popiti na širokom prostoru od Plešivice do Dunava, pa idemo u kontinentalnu Hrvatsku. Nedavno sam kušao Krauthakerov rosé cuvée i jako mi se svidio. Ovaj rosé je fina kupaža dobivena od sorti grožđa pinot crni, merlot, cabernet sauvignon i syrah. Berba grožđa bila je početkom rujna, a nakon berbe odradi se kratka maceracija od nekoliko sati pa nakon fermentacije vino odležava u inox bačvama u periodu od oko šest mjeseci, a potom barem dva mjeseca u boci pred puštanje na tržište.

Ugodna svježina

Vino krasi lijepa, elegantna rose boja trešnje, kristalno je bistro i djelomično gusto. Za kušanje sam odabrao elegantnu Riedelovu čašu za malvaziju istarsku. Nakon točenja u čašu vino se odmah otvara, a na prvo mirisanje javlja se lijepa voćna nota višnje koju prati nota trešnje i malo jagode. Na drugo mirisanje javlja se nota crvene ruže i livadnog cvijeća, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina, blagi jedva prisutni tanin malo mi suši usta, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu, iako mu je ipak desna strana sa svježinama dominantna. Intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa nije pretjerano dugačka, no kakvoća okusa je veoma fina i lijepo se pije. Krasi ga veoma zanimljiv aftertaste s notom šumskih jagoda i mliječne čokolade. Vino je harmonično, u izvrsnoj formi za trošenje te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem godinu dana, jer rosé se i ne radi za neka velika odležavanja. Enogastronomski ovakav tip vina može se servirati kao aperitiv ili pak uz lagana predjela. Ja sam ga sljubio uz finu ljetnu salatu sa sezonskim rajčicama, rukolom i Latusovom mozzarellom.

 

Ime vina: Rosé cuvée

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Vinarija Krauthaker

Lokacija: Kutjevo/ZOI Slavonija

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Salata od rajčice, rukole i mozzarele Latus

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija istarska Riedel glass

Cijena (mpc): 50,00 kn ( Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini