radi bolje zaštite građana

EU olakšava konzularnu zaštitu za građane Unije bez predstavništva u trećim zemljama

| Autor: Hina
Ilustracija (Sandra Simunovic/Pixsell)

Ilustracija (Sandra Simunovic/Pixsell)


Europski parlament usvojio je u srijedu izvješće o mjerama za olakšavanje konzularne zaštite za građane EU bez predstavništva u trećim zemljama, odnosno uvjetima pod kojima građani EU-a mogu u inozemstvu tražiti pomoć diplomatskog predstavništva bilo koje EU članice ako im nije dostupno ono njihove zemlje. 

Komisija je predložila reviziju Direktive EU-a o konzularnoj zaštiti kako bi se osigurala bolja i lakša zaštita za građane EU-a u trećoj zemlji, u kojoj država njihovog državljanstva nema konzulat ili veleposlanstvo, a eurozastupnici su pozvani iznijeti svoje primjedbe i sugestije na prijedlog.

Građani EU-a trebali bi po ažuriranoj direktivi moći dobiti jasnije informacije i ostvariti svoja prava na pomoć i zaštitu.

Zakonodavni prijedlog, među ostalim, pojašnjava kada se država članica ne treba smatrati predstavljenom u trećoj zemlji, pojašnjava da se prisutnost počasnog konzula države članice može uzeti u obzir samo ako je pomoć koju je građanin zatražio obuhvaćena njegovim nadležnostima i definira situacije "evakuacije" kako bi se sveobuhvatno pokrile situacije u kojima se građani Unije iz područja pogođenih hitnim slučajem premještaju na sigurnu lokaciju,

HDZ-ova eurozastupnica i potpredsjednica Odbora EP-a za vanjske poslove Željana Zovko pregovarala je na mišljenju za izvješće odbora ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), priopćio je ured zastupnice .

"Ovo će pomoći Hrvatima u nevolji u zemljama u kojima nemamo svog predstavništva. Time smo se pobrinuli i za sigurnost naših građana - misionara, vojnika u stranim misijama, putnika i svih onih koji se u ova nesigurna vremena zateknu daleko od Hrvatske", istaknula je Zovko.

Zovko je pozdravila usvajanje izvješća na posljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu čiji je cilj bio ažurirati postojeću direktivu kako bi se odgovorilo na izazove modernog svijeta jačanjem konzularnog upravljanja i pripravnosti u kriznim situacijama.

"Nova direktiva je izuzetno važna jer će omogućiti europskim građanima, pa tako i hrvatskim, da u trećim zemljama koriste brže i efikasnije konzularne usluge država članica iako nema njihovog predstavništva. U današnjem nesigurnom okruženju to je ključni alat za siguran povratak građana EU-a iz trećih zemalja gdje su u tijeku oružani sukobi ili prirodne katastrofe", istaknula je Zovko i dodala da je u svojim amandmanima koji su uključeni u konačni tekst izvješća istaknula da bi nova Direktiva trebala biti pragmatična i fleksibilna kako bi se olakšala njena provedba u praksi.

Također, Zovko je tijekom pregovora uključila svojim amandmanima nužnost očuvanja nacionalne nadležnosti za konzularne poslove kako bi se izbjegla nepotrebna administrativna opterećenja država članica zbog ograničenih kapaciteta, stoji u priopćenju. 

"To uključuje postavljanje jasnih rokova za konzularne usluge u trećim zemljama kako bi se osigurala pravovremena pomoć našim građanima. Ovi rokovi moraju biti prilagodljivi lokalnim uvjetima, uključujući dostupnost putovanja i sigurnosne probleme. Na taj način možemo pružiti sigurnost našim građanima u trećim zemljama s jasnijim informacijama i boljim prilikama za ostvarivanje prava na pomoć i zaštitu", zaključila je Zovko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum