BRUXELLES

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Vijeće za konkurentnost trebalo bi sljedeći tjedan potvrditi kompromisni prijedlog o novim pravilima za smanjenje emisija iz motornih vozila pod nazivom Euro 7, ministri unutarnjih poslova raspravljat će o reformi zakonodavstva o azilu, u Splitu se sastaje vodstvo Europske pučke stranke.

Ministri nadležni za unutarnje tržište i industriju sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu, gdje se očekuje da će potvrditi kompromisni prijedlog o novoj normi Euro 7, koja bi trebala zamijeniti Euro 6. Ministri bi trebali izglasati zajedničku poziciju na temelju koje će onda započeti pregovori s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Kompromisni prijedlog naišao je na brojne kritike jer je prilično razvodnjen u odnosu na onaj koji je Komisija predstavila u studenome 2022.

Komisija je predložila stroža ograničenja za emisije ugljičnog monoksida i dušikova oksida iz kočnica i guma. Međutim, osam zemalja sa snažnom automobilskim industrijom protive se strožim pravilima, uz obrazloženje da su proizvođači automobila već sada pod velikim pritiskom jer se moraju prilagoditi odredbi o zabrani prodaje novih vozila s motorima na unutarnje izgaranje od 2035. godine.

Proizvođači automobila tvrde da je Euro 7, koji bi trebao na snagu stupiti 2025. godine, preskup, a da su ekološki dobici bili zanemarivi, da će im otežati prijelaz na električna vozila i prisiliti  ih da ulažu u motore s unutarnjim izgaranjem koji nemaju budućnost.

Ministri unutarnjih poslova sastaju se u četvrtak u Bruxellesu, a na dnevnom redu je i trenutačno stanje tekućih zakonodavnih rasprava o reformi zakonodavstva EU-a o azilu. Ministri će također razmijeniti mišljenje o vanjskoj dimenziji migracija, među ostalim o suradnji s vanjskim partnerima radi upravljanja migracijskim pritiscima.

Pregovarači Europskog parlamenta nedavno su prekinuli pregovore s Vijećem EU-a o novom paktu o migracijama i azilu kako bi izvršili pritisak na ministre unutarnjih poslova da dogovore svoje stajalište o uredbi o kriznom upravljanju.

Prijedlogom nove uredbe o kriznim situacijama predviđaju se odgovarajuća postupovna pravila, derogacije i brzo pokretanje mehanizma solidarnosti kako bi se odgovorilo na krizne situacije, poput migracijske krize iz 2015.

Novim instrumentom obuhvatile bi se izvanredne situacije masovnog priljeva državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koji nezakonito dolaze u neku zemlju EU-a. Prema tom prijedlogu, u slučaju da Komisija proglasi kriznu situaciju, države članice bile bi obvezne pružiti pomoć iz solidarnosti i prihvatiti dio migranata iz zemlje koja se nađe pod povećanim pritiskom.

Veleposlanici država članica prije ljeta nisu se uspjeli dogovoriti o uredbi o kriznim situacijama. Njemačka i Nizozemska te još neke zemlje blokirale su dogovor o nizu mjera koje bi državama na vanjskim granicama omogućile da prestanu s kontrolom migranata na svojim granicama u slučaju krizne situacije.

Parlamentarci sada pozivaju države članice da se dogovore o toj uredbi kako bi se mogli nastaviti pregovori o svim ostalim dijelovima novog pakta o migracijama i azilu.

Komisija želi da se cijeli paket zakona o migracijama i azilu dogovori i izglasa prije izbora za Europski parlament u lipnju sljedeće godine.

U srijedu u Splitu počinju “studijski dani” Europske pučke stranke, posljednje veliko okupljanje europskih stranaka desnog centra prije europskih izbora sljedeće godine na kojem će raspravljati o svojim prioritetima u preostalom mandatu sadašnjeg saziva Europskog parlamenta i predizbornoj kampanji.

Prema priopćenju EPP-a, osim domaćina skupa, hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, na skupu se očekuju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Parlamenta Roberta Metsola i predsjednik EPP-a Manfred Weber.

Predsjednica Komisije još se nije izjasnila želi li se kandidirati za novi mandat.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater