bolja zaštita i prava potrošača

Čini vam se da uređaji kupljeni prije 20 godina traju duže nego oni kupljeni prije 2? Niste jedini, a sada napokon dolazi kraj ugrađenim kvarovima

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


U Europskom parlamentu rasprava o Zakonu o duljem trajanju uređaja - koji bi trebao biti izglasan danas. Donosi niz pogodnosti za potrošače, od zabrane programiranog kvarenja uređaja do bolje informiranosti o trošku i mogućnosti popravka, prenosi HRT.

Potrošači u Europskoj uniji smatraju da su uređaji kupljeni prije 20 i više godina trajali dulje nego danas. Čak ih 60 posto vjeruje da je vijek trajanja uređaja ili određenih dijelova unaprijed programiran.

Kako bi se zaustavilo programirano kvarenje uređaja, Europski parlament izglasava Zakon koji će potrošačima omogućiti informacije o očekivanom trajanju proizvoda i mogućnostima popravka.

- Zabranjujemo komercijalnu komunikaciju o proizvodima koji imaju ugrađeni kvar, zabranjujemo i vezane prakse kod forsiranja potrošača da zamjene potrošni dio ranije nego je to potrebno ili pak predstavljanje ažuriranja softvera kao nužnog a da to zaista nije, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

- Transparentnost i vjerodostojnost oznaka, ali i ravnoteža između zaštite potrošača i proizvođača ono je o čemu smo vodili računa, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Potrošačke udruge upozoravaju da je, zbog uštede na materijalima i masovne proizvodnje, kvaliteta uređaja sve lošija.

- Možemo biti optimistični jer stvari će se promijeniti ali na neki način moraju se pojačati i sankcije trgovcima koji budu kršili te Direktive, rekla je Tanja Popović Filipović iz Udruga za zaštitu potrošača Osijek.

Trgovci ističu da tržište traži nove modele i da mu se oni samo prilagođavaju. Smatraju da novi Zakon neće donijeti ništa novo.

- Donijeli su nekakvu uredbu, neće se sad tisuće i milijuni i procesa u svijetu preko noći promijeniti, dodao je konzultant za maloprodaju Slobodan Školnik.

Kako piše HRT, nabava novih uređaja velik je izdatak. No i rezervni su dijelovi skupi ili ih nema. Novim Zakonom i taj bi se segment trebao regulirati.

- Novi zakon samo neka nam omogući pristup jeftinijim dijelovima, a drugo ćemo mi odraditi, istaknuo je serviser Zoran Stašević.

Zakon koji sprečava programirano kvarenje uređaja, uvodi oznaku o minimalnom trajanju uređaja, osigurava njihove popravke te garantira obvezno i komercijalno jamstvo - na snagu će stupiti za dvije godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum