nije nasumično

Znate li zašto spužvice za suđe dolaze u raznim bojama?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U današnje vrijeme, kada kućanstva traže učinkovite, a istovremeno nježne načine da svoje domove održe čistima i higijenskima, odabir pravog pribora za pranje posuđa postaje neočekivano važan, piše N1.

Mnogi od nas ne shvaćaju da i tako obična stvar kao što je spužvica za posuđe može imati specifičnosti koje bismo trebali znati, a boja spužvica za posuđe može igrati ključnu ulogu u odabiru one prave za određene svrhe pranja.

Boje i njihovo značenje

Pojedinačne boje spužvi nisu odabrane slučajno. Svaka boja predstavlja različitu razinu abrazivnosti, što znači koliko je grub ili mekan abrazivni sloj spužve.

Ovo razlikovanje pomaže odrediti za koju vrstu posuđa ili površine je spužva najprikladnija, kako je ne biste oštetili.

Žuta spužva: Najmekša je i idealna za pranje lomljivog staklenog posuđa i porculana koji se lako mogu izgrebati.

Plava spužva: Ova boja ukazuje na to da je spužvica još uvijek dovoljno nježna da ne oštećuje staklo i finije površine, ali istovremeno učinkovito uklanja manju prljavštinu.

Crvena, narančasta, ružičasta spužva: Ove boje označavaju srednje abrazivne spužve koje su prikladne za višenamjensku upotrebu, uključujući i jače mrlje od posuđa, ali bez opasnosti od grebanja.

Zelena spužva: Označava najtvrđe spužve, namijenjene za uklanjanje zapečenih i osušenih ostataka hrane. Ove spužve treba koristiti pažljivo, posebno na osjetljivim površinama.

Abrazivni sloj

Abrazivni sloj, obično zelene ili plave boje na jednoj strani spužve, ključan je za učinkovito uklanjanje prljavštine.

Dok zeleni sloj može biti pregrub za neke površine, plavi je dizajniran da bude nježniji i spriječi grebanje.

Higijena spužvi

Higijena spužve ključna je za osiguranje sigurnosti i čistoće prilikom pranja posuđa.

Redovito čišćenje i dezinfekcija spužvi, primjerice u mikrovalnoj pećnici ili u mješavini vode i dezinficijensa, pomaže u održavanju spužvi u dobrom stanju i produljuje im rok trajanja.

Zamjena spužvi čim počnu mirisati još je jedan važan korak u održavanju higijene u kuhinji.

Zaključno

Odabir prave spužvice za pranje posuđa na temelju njezine boje i abrazivnosti može uvelike utjecati na učinkovitost vašeg pranja posuđa dok istovremeno štiti posuđe od ogrebotina.

Pomoću ovog jednostavnog vodiča za spužve možete poboljšati svoju rutinu čišćenja doma i istovremeno zaštititi svoje posuđe.

Također, ne zaboravite na važnost higijene spužve, koja je ključ sigurnog i učinkovitog pranja posuđa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter