Dva sastojka

Donosimo recept za sprej kojim ćete reći "zbogom" mravima u kući

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Dok mnogi od nas uživaju u pogledu na leptire, pčele i druge divlje životinje u našim vrtovima tijekom ljeta - druga je priča kada ova stvorenja napadnu naše domove, posebno mravi.

Stručnjaci iz vrtnog centra J Parker’s javili su se na TikTok (@jparkersbulbs) kako bi ponudili pametne savjete o kontroliranju i borbi protiv mrava u vašem vrtu i načine kako ih držati izvan kuće, prenosi N1.

Hannah Rowson, pomoćnica upravitelja vrtnog centra u J. Parker’s, podijelila je u videu: "Mrave obično ne bih smatrala štetočinama u vrtu zbog njihove vitalne uloge u ekosustavu. Ali mogu biti smetnja kada uđu u vaš kući i dovedu druge štetočine poput lisnih uši."

Otkrila je svoj glavni savjet koji je povoljan i ekološki prihvatljiv: "Preporučam korištenje ulja lavande ili paprene metvice jakog mirisa kako biste ih odvratili."

Objasnila je da biste trebali pomiješati ulje kako biste stvorili sprej koji se zatim može koristiti da ih spriječite, prenosi Mirror.

Recept za sprej od lavande ili metvice

Pomiješajte 10 do 15 kapi ulja lavande ili ulja metvice sa šalicom vode kako biste dobili svoj sprej protiv mrava. Poprskajte ovu otopinu oko potencijalnih mravljih ulaza kao što su prozorske klupice, okviri vrata i sve pukotine i procjepi.

Obavezno osvježite sprej svakih nekoliko dana ili kad god miris počne nestajati, jer eterična ulja imaju tendenciju brzog isparavanja. Ako su se mravi već nakotili morat ćete prvo "očistiti" teritorij.

Kako očistiti gnijezda mrava

Hannah razrađuje i poduzeti ako mravi počnu graditi gnijezda u posudama s biljkama: "Ako uđu u posudu s biljkom i naprave gnijezdo, uklonite ga i presadite biljku. Ako uđu u vašu hrpu kompost, probajte ju okretati.

To će dovoljno uznemiriti gnijezdo da neće moći ispravno izgraditi gnijezdo i preselit će se negdje drugdje."

Ulje lavande, prirodno je, povoljno i netoksično rješenje kada se koristi na odgovarajući način. Hannah se kune i ovo rješenje i tvrdi da "ne samo da će vaš vrt prekrasno mirisati, već su jaki mirisi odbojni za mrave i onemogućuju im pristup tretiranim područjima."

Iako se većina eteričnih ulja proizvodi prirodno i ne bi trebala štetiti korisnim kukcima kao što su pčele ili bubamare, važno je pravilno razrijediti ulja, izvršiti testiranje na licu mjesta i koristiti ih štedljivo kako biste zaštitili svoje biljke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter